Cumhuriyet yazarı: Artık sigara zammını bile yönetemiyorlar

"Sigara üreticilerinin maliyet artışları için yeni yılda da zam yapması kaçınılmaz"

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet yazarı Erdal Sağlam, sigaraya gelen zam konusunda “maliyetin altında olduğu için yeni zamların kaçınılmaz olduğunu” ifade etti.

Sağlam, bugünkü köşe yazısında sigara ürünlerine gelen zamlar hakkında yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kur artışının her alanda yarattığı zamlar devam ederken, akaryakıt fiyatları son zamlarla 10 TL’yi aştı, sigaraya da paket başına 2 TL’lik zam geldi. Bu zammın da vergilendirme sistemi değiştirilmediği için, sigaradaki maliyet artışının çok altında kaldığı, zamların devamının kaçınılmaz olduğunu söyleyebiliriz” diyen Sağlam, şunları kaydetti:

Sigara zammından yola çıkarsak; yapılan hatalar o kadar bariz ki insan şaşırmadan edemiyor. Vergilendirme sistemi özellikle yaşadığımız bu tür ekonomik çalkantı dönemlerinde enflasyonu olması gerekenden daha fazla artıracak biçimde hazırlanmış. Kabaca baktığımızda sigaradan alınan nispi yani fiyattan alınan vergi yüksekken, sabit vergi daha düşük tutulmuş. Belki fiyat istikrarı olan dönemlerde bu sistem o kadar olumsuz etki yapmıyor ama kur ve enflasyon artışlarının hızlandığı dönemlerde fiyatların katlanmasına neden oluyor. Halbuki sabit vergi artırılıp nispi oran azaltılsa zam ihtiyacı daha az olacak. Enflasyon oranı daha düşük oranda artacak.

Maliyetlerin sürekli arttığına dikkati çeken Sağlam, sigara satan gruplardan birisinin yaptığı 2 liralık zammın şirkete sadece 40 kuruş katkı sağlayacağını belirtti:

2 TL’lik zammın üretici şirketlere katkısı sadece 40 kuruş olacak. Son dönemdeki ithal girdi maliyetlerindeki artış, ücret zamlarındaki artış bu rakamın çok üzerinde. O nedenle de sigara üreticilerinin maliyet artışları için yeni yılda da zam yapması kaçınılmaz. Eğer ÖTV artışı gelirse bu zamların çok daha yüksek oranlarda yapılması gerekecek, yeni yılda sigara, enflasyonu çok daha yüksek oranlarda artırmaya devam edecek. Yüksek rakamlı zamlar sektörde kaçağı artırdığı için hem Maliye hem de şirketler, küçük küçük çok sayıda zammı, belli ki tercih edecekler. Bu da sürekli enflasyona tütün ürünlerinden gelen artışların sürmesi anlamına gelecek.

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU