Myanmar'ın devrik liderine verilen hapis cezası yarıya indirildi

Askeri hükümeti yöneten General Min Aung Hlaing'den "kısmi af"

76 yaşındaki Aung San Suu Çii, 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü (Reuters)

Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Çii'ye verilen 4 yıllık hapsi cezası ikiye indirildi.

Suu Çii dün görülen duruşmada halkı isyana teşvik etmek ve Kovid-19 kurallarını ihlal etmekten suçlu bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet kanalı MRTV'den aynı gün yapılan açıklamada, askeri hükümeti yöneten General Min Aung Hlaing'in "kısmi affıyla" cezanın yarıya indirildiği duyuruldu.

Aynı suçlamalarla 4 yıl hapse mahkum edilen eski Myanmar Devlet Başkanı Win Myint'in cezası da iki yıla düşürüldü.

Yolsuzluk ve izinsiz telsiz bulundurma gibi 11 farklı suçlamayla yargılanan devrik lider, hakkındaki tüm iddiaları reddediyor.

Uluslararası Af Örgütü, Suu Çii'nin 4 yıl hapse mahkum edilmesinin ardından şu açıklamayı yapmıştı:

Suu Çii hakkındaki uydurma suçlamalarla verilen ağır cezalar, ordunun bütün muhalifleri etkisizleştirme ve özgürlükleri kısıtlama kararının son örneğidir.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de kararın "siyasi" olduğunu söyleyerek tepki göstermişti:

AB, darbeden bu yana keyfi şekilde gözaltına alınanların yanı sıra bütün siyasi mahkumların derhal ve koşulsuz serbest bırakılması için yaptığı acil çağrıyı yineliyor.

Ne olmuştu?

Güneydoğu Asya ülkesinde ordu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Darbe yönetimi ağustos başında OHAL'in süresini uzatarak 2023'te uygulamanın sonlandırılacağını ve seçim yapılacağını açıklamıştı.

Sürgünde yaşayan muhaliflerin kurduğu insan hakları örgütü Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, darbeden bu yana bu yana yaklaşık 1300 sivilin öldürüldüğünü ve 10 binden fazla kişinin gözaltında tutulduğunu öne sürüyor.

Bu suçlamaları reddeden Myanmar ordusu, çatışmalarda 200 askerin yaşamını yitirdiğini iddia ediyor.

 

Independent Türkçe, DW, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU