ABD, Fransa ve Nijerya’dan ortak operasyon: 18 IŞİD'li öldürüldü

Nijerya hükümeti yaptığı açıklamada, operasyonun 8-18 Haziran arasında Nijerya, Fransa ve ABD güçlerinden oluşan özel bir güçle gerçekleştirildiği bilgisini verdi

Burkina Faso sınırında görevli Fransız askerleri / Fotoğraf: AFP

Nijerya, Fransa ve ABD ortaklığında Nijer’in Mali ile sınırındaki Batı bölgesinde 10 süren operasyonlarda, 18 IŞİD militanı öldürüldü. Amerikan askerleri iki yıl önce operasyonun düzenlendiği bölgede teröristler tarafından öldürülmüştü.

Nijerya hükümeti yaptığı açıklamada, operasyonun 8-18 Haziran arasında Nijerya, Fransa ve ABD güçlerinden oluşan özel bir güçle gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Açıklamada, Burkina Faso-Nijer-Mali üçgeninde orduya ve sivillere saldırılar düzenleyen Ebu’l Velid el- Sahravi liderliğindeki IŞİD kampının yıkıldığı belirtildi. Şarku’l Avsat’ın ulaştığı bilgilere göre üçü Nijerli olmak üzere 5 teröristin de yakalandığı kaydedildi.

Hükümet, operasyonda herhangi bir zayiat yaşanmadığını ve IŞİD’in önceki saldırılarında ele geçirdiği mühimmatların da kurtarıldığını belirtti. Örgüt, operasyonun düzenlendiği yerde, 14 Mayıs'ta kurduğu pusuyla otuz Nijer askerini öldürmüştü.

Bu ayın başında da Amerikan askerlerini taşıyan bir aracın geçtiği yolda mayın patlamış, zayiat yaşanmamıştı. Yine aynı bölgede 2017 yılında örgütün kurduğu pusuda üç Amerikan askeri öldürülmüştü. Bu olayla birliktebölgede Nijer askerlerini eğiten Amerikan askerlerinin olduğu ortaya çıkmıştı.

Amerikan ordusu, Nijer’in kuzeyinde Agadez kentinde büyük bir askeri üs kurdu. Bu askeri üste terör faaliyetlerinin ve kaçakçılığın aktif olduğu sınır bölgesindeki hareketlilik izleniyordu.

Nijer’de artan Batılıların askeri varlığı nedeniyle ülke terör örgütlerinin odağı haline geldi. Ordu ve güvenlik güçlerine yönelik düzenli saldırılar yapıldı. Özellikle Boko Haram, Nijerya ile sınır bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdı.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU