Kılıçdaroğlu: TBMM vesayet altında

Bütçeyi eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe, milletin alın terini sömüren, fakirden alıp zengine veren, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir” dedi

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu’nda, 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerine başlandı.

Görüşmelere katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşma yaptı.

Kılıçdaroğlu, “TBMM vesayet altındadır. Milletvekillerinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay'ın raporlarına müdahale edilirse ve bunu yürütme yaparsa, o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Gazi Meclis diyoruz, hangi gaziliği kaldı? Hangi yetkiniz var?" dedi.

Bütçeyi eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu bütçe, milletin alın terini sömüren, fakirden alıp zengine veren, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir” ifadelerini kullandı.

“Bu süreç böyle devam ederse; TBMM vesayet altındadır” ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, “Milletvekillerinin sorularına dahi cevap verilmezse, Sayıştay'ın raporlarına müdahale edilirse ve bunu yürütme yaparsa, o parlamento yürütmenin vesayeti altındadır. Gazi Meclis diyoruz, hangi gaziliği kaldı? Hangi yetkiniz var?” diye sordu.

“Faizi sıfırlayacağız” söylemi hakkında konuşan CHP ideri, “Hangi faizi ya? Çiftçinin faizini sıfırladınız mı? İktidar olacağız, bir haftada çiftçilerin faizlerini sıfırlayacağız. Yüreğiniz yetiyor mu, yetmez. Talimat gelmesi lazım, faizi sıfırlamak için.  Merkez Bankası'nı iğdiş ettiler. Erdoğan, bir kararname çıkardı, fiyat istikrar komitesi kuruyorum. Merkez Bankası'ndan bu yetkiyi alıp, kendi kurduğu kurula verdi. Peki bu komite kaç kez toplandı? Bir kere bile toplanmadı. Bunu söylüyoruz, üzülüyorsunuz. Acıdır gerçekler. Etiket değiştiren elemanlar istihdam ediliyor, bu hale getirdiler” diye konuştu.

milyar dolar hakkında, “Damatla kayınpeder ne yaptılar 128 milyar doları? Tüyü bitmemiş yetimin hakkını sormak benim de görevim sizin de göreviniz. Sizin sormanız lazım. Kime sattın 128 milyar doları?” diye soran CHP lideri, “Şu soruyu sordunuz mu acaba kendinize: Ben kendi vatandaşımdan niye dolarla borçlanıyorum? Bu ülkenin kendi parası yok mu? Bunların hiç biri milli değil, oturan bakanların hiç biri de milli değil” dedi.

Adaylık açıklaması

AKP sıralarından cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin sataşmaya Kılıçdaroğlu, "Benim adaylığım seni niye bu kadar ilgilendiriyor. Geliyor gelmekte olan" diye yanıt verdi.

“Kumpas bütçesi"

“Bu bütçe Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir” diyen CHP lideri, “Bu bütçe, milletin alın terini sömüren bir bütçedir. Bu bütçe, fakirden alıp zengine veren bir bütçedir. Bu bütçe Türkiye Cumhuriyet Devleti'nin fakirleştiren bir bütçedir. Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyet Devleti'ne yapılmış bir kumpas bütçesidir” diye konuştu.

“Yeliz konuşuyor”

AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı’nın kendisine laf atması üzerine CHP lideri, “Arkadaşlar, Yeliz konuşuyor” tepkisi gösterdi.

“Hayır diyeceğiz”

Kılıçdaroğlu, bütçeye hayır diyeceklerini bildirerek, “Çünkü bu bütçe, fakir fukaradan para toplayıp Londra'daki tefecilere ve uyuşturucu baronlarına veren bütçe” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU