Küresel Silah Satışı araştırması: Sektör salgından çok etkilenmedi, ASELSAN listede 2 basamak yükseldi

Rapora göre, salgına rağmen silah sektörü satışlarını artırdı. ABD'li şirketler silah satışında zirvede yer alırken, ASELSAN iki basamak yükselerek 51. sıraya yerleşti

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

İsveç'te yapılan bir araştırma, küresel ekonomide krize neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, silah ve savunma sektörünü çok az etkilediğini gösterdi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) hazırladığı Küresel Silah Satışı Raporu'na göre, silah sektörü altı yıl üstü üste satışlarını artırmayı başardı.

Raporda, 2020'de savunma sektöründeki en büyük yüz grubun cirosunun 531 milyar dolar (470 milyar euro) ile yeni bir zirveye ulaştığı kaydedilirken, bu cironun yarısından fazlasının Amerikalı şirketlere ait olduğu belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Listede bulunan ABD'li toplam 41 şirket, 2020'de 285 milyar dolarlık silah satışı yaparak, tüm satışların yüzde 54'ünü karşıladı. Tüm satışların yüzde 21'ine 26 Avrupalı şirket sahip olurken, Çin 5 şirketle bu satışta yüzde 13, Rusya ise 9 şirketle yüzde 5'lik paya sahip oldu.

2020'de küresel anlamda ekonominin yüzde 3 gerilediği bir dönemde rapor, silah satışlarının yüzde 1,6 arttığını belirtti.

ASELSAN 2 basamak yükseldi

Listeye 2017'de girmeyi başaran ASELSAN bu yıl da ilk 100'deki yerini korudu. 

İki basamak yükselmeyi başaran şirket 51. sırada yer bulurken 2020'de 2,2 milyar dolarlık satış sağlayarak 2019'a oranla yüzde 12'lik bir artış kaydetti.

"2021 zorlu geçebilir"

SIPRI, silah üreticilerinin pandemi sırasında krize dayanmalarına başlıca neden olarak şirketlerin faydalandığı bütçe destek politikalarını gösterdi.

Siparişlerin yıllara yayılmış olması da sektörün dönemlik krizlerden daha az etkilenmesini sağladı. 

Bununla birlikte Kovid-19'un etkilerinin az da olsa hissedildiğini de belirten enstitü, alınan pandemi tedbirleri nedeniyle bir çok defa tedarik zincirleri ve teslimatlarda aksamalar ve gecikmeler yaşandığını belirtti.

AFP'ye konuşan Lockheed Martin'den Lucie Beraud-Sudreau ise tedarik lojistiği sorunlarının 2021'de katlanarak artmasından dolayı 2021'de öngörüldüğü gibi "bu zorlukların satışlarına yansıması mümkün" olduğunu ifade etti.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU