Star Trek NFT'si DNA'ya kodlanıyor: Organik olarak milyonlarca kez kopyalanabilecek

Proje için "ilk ekolojik NFT" deniyor

Orijinal Stark Trek dizisi 1966'dan 1969'a kadar ekranlarda kalmıştı (IMDb)

Star Trek'in yaratıcısı ABD'li yazar ve senarist Gene Roddenberry'nin ünlü bilimkurgu dizisini finanse etmek için Lucille Ball's Desilu Productions şirketiyle yaptığı sözleşmeye attığı imza NFT'ye dönüştürüldü. 

Açık kaynak kodlu blok zinciri platformu Solana'nın altyapısı kullanılarak NFT'ye dönüştürülen imza aynı zamanda organik olarak bir bakteri hücresinin DNA'sına yerleştirilecek.  

Projenin yaratıcısı Roddenbery Entertainment'a göre bu çalışma, ilk ekolojik NFT. DNA koduna yerleştirilecek imzanın yer aldığı şözleşmenin tarihiyse 18 Mayıs 1965.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NFT'nin özgün ve biricik olması, taklit edilmesi ve kopyalanmasının önüne geçiyor. Bu nedenle dijital varlıkların ve sanat eserlerinin satışında sıklıkla kullanılıyor. Twitter'daki bir paylaşım, bir sanat eseri ya da bir dijital oyundaki araç gereçler gibi çok farklı türden varlıkların NFT'si üretilip satışa sunulabiliyor.

Ancak bu projede eğer istenirse bakteri kendisini çoğalttıkça NFT de milyonlarca kez üretilmiş olacak. NFT'lerin bu şekilde çoğaltılmasının benzersiz olma özelliklerini kaybettirebileceği yönünde endişeler mevcut. 

Fakat NFT'nin kodlandığı bakteri hücreleri şu an uyku halinde olduğu için henüz böyle bir risk bulunmuyor. Hücreler kodun yerleştirilmesinden 10 saat sonra donduruldu. Projenin yaratıcıları bunun gelecekte yeniden canlandırma için kapıyı açık bıraktığını belirtiyor. 

Star Trek NFT'sine İspanyolca "ilk" anlamına gelen "El Primero" adı verildi. 

 

wc.jpg
Gene Roddenbery, 1961'de New York'ta çekilen bir reklam için poz veriyor (Wikimedia Commons)

 

Bununla birlikte NFT'ler iklim değişikliğe katkıda bulunmaları nedeniyle fosil yakıtlar ve kripto paralar gibi eleştiri altında. NFT'lerin üretimi fazlasıyla enerji gerektiren bir süreç ve pek çok NFT, Ethereum blok zinciri üzerinde üretiliyor. 

Ancak Star Trek NFT'si bakteri kullanılarak üretildiğinden çevre kirliliği açısından nötr olacağı belirtiliyor. Bazı araştırmalara göre veri depolama için sentetik DNA kullanımı mevcut seçeneklere kıyasla sera gazı emisyonlarını ve enerji kullanımını azaltma potansiyeli taşıyor. 

Buna ek olarak Solana, Ethereum'a kıyasla daha az enerji tüketen doğrulama sistemi hisse ispatını (Proof of stake) kullanıyor. Ethereum ise emek ispatını (Proof of work) kullanıyor. 

Digiconomist'e göre Ethereum blok zincirindeki tek bir işlem ortalama bir Amerikan hanesinde bir hafta kullanılan elektrik kadar enerji harcıyor. Öte yandan Solana'daki tek bir işlem yalnızca iki Google araması kadar güç kullanıyor

 

Independent Türkçe, Business Insider, Koin bülteni

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU