Hep pilot olmayı hayal eden 76 yaşındaki adam, artık evinden tüm dünyayı geziyor

"Bu zevki tatmak inanılmaz bir şey"

Kokpite yerleştirilen büyük ekranların üst kısmında gökyüzü ve bulutlar, alt kısmındaysa ormanlar ve nehirler görülüyor (AFP)

Ürdün'de küçüklüğünden beri pilot olmayı hayal eden adam, artık evinde kurduğu kokpitle dünyanın her yerine uçabiliyor.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Muhammed Malhas, "En eski zamanlardan beri gökyüzündeki kuşları izliyoruz ve özgürce uçmayı düşlüyoruz. Uçmaya yönelik arzu ve sevgi de bende saplantılı bir hal almaya başlamıştı" dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'daki bir üniversitede hastane yönetimi eğitimi alan Malhas, daha sonra da Ürdün'ün başkenti Amman'da ailesinin kurduğu bir hastanede babasıyla çalışmıştı. 

76 yaşındaki Malhas, bu sırada sık sık havacılık ve mühendislik üzerine kitaplar okuduğunu ve uçmayı öğrenmeye çalıştığını anlattı.

1976'da Ürdün Kraliyet Havacılık Akademisi'ne girip dersler aldığını söyleyen Malhas, 1978'de de uçuş lisansını kazandığını belirtti.

Şimdi emekliliğe ayrılan Malhas, evinin bodrumunda tasarladığı bir kokpitle uçuş simülasyonları düzenliyor.

Boeing 737-800 modelinde yer alan kokpitin bir replikası olarak tasarlanan simülatörde, üç büyük ekran ve birçok düğmeyle gösterge bulunuyor.
 

ürdün-pilot.jpg
Kokpitin yapımında kullandığı parçaları farklı yerlerden topladığını anlatan Malhas, koltukların da aslında bir otobüsten alındığını söyledi (AFP)


Kokpit üç yılda tamamlandı ve toplamda yaklaşık 6 bin Ürdün dinarına (yaklaşık 116 bin TL) mal oldu.

Elektronik mühendisi arkadaşlarının desteğiyle kokpiti tasarladığını söyleyen Malhas, bazen uçuşları sırasında eşinin de kendisine katıldığını ifade etti. 

Malhas, "Evde oturuyorken uçmak ve dünyanın her yerine uçmanın zevkini hissetmek inanılmaz bir şey" dedi.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU