Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan: AİHM kararının uygulanmaması halinde dava açacağız

Doğan, AİHM'in 2016'da verdiği cemevlerine yasal statü tanınması yönündeki kararına rağmen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde cemevlerine bütçe ayrılmamasına tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

Cem Vakfı Genel Başkanı ve Alevi Vakıfları Federasyonu Onursal Başkanı İzzettin Doğan, Türkiye'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymasını beklediklerini söyledi.

Doğan, Şişli'de bir otelde düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin toplantısını değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AİHM'in 2016'da verdiği cemevlerine yasal statü tanınması yönündeki kararına rağmen 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nde cemevlerine bütçe ayrılmamasına tepki gösteren Doğan, "Türkiye AİHM'in kararlarına direniyor. Özellikle de Alevilerin hakları söz konusu olduğu zaman. Bu artık kabul edilebilecek bir olay değildir" dedi.

Alevilerin geçmişten bugüne bazı talepleri olduğunu, bunların karşılanması için son 30-35 yılda birçok siyasi parti ve liderleriyle bir araya geldiklerini anlatan Doğan, Alevilerin devlet bütçesinden pay alamadığını aktardı.

Alevilik İslam anlayışının dünyanın her yerinde uluslararası anlam kazandığını dile getiren Doğan, Batı'nın İslam'ı "insan başı kesen din" şeklinde göstermesinin yanlış olduğunu, bu durumun İslam'a yapılacak en büyük haksızlık olduğunu vurguladı. İzzettin Doğan, Aleviliğin, "Herkesin kendi kafasına göre Alevilik tanımı yapması" gibi bir tehditle karşı karşıya olduğuna işaret etti.

İzzettin Doğan, bir katılımcının "AİHM kararlarının uygulanmaması halinde dava açacak mıyız?" sorusuna, "Bu yolu göstermek istemiyorum ama evet" yanıtını verdi. Doğan, "Mahkeme karar verdiyse o kararı uygula. Adaletin, barışın gereği bu. İnsanların barış içinde birbirlerine saygı göstermeye devam etmesinin yolu bu" diye konuştu.

Cem Vakfı Maltepe Şube Başkanı Yılmaz Okatan'ın Maltepe Belediyesince ilçedeki cemevinin kapatıldığını hatırlatması üzerine Doğan, "Oradaki belediye başkanı haddini aşan tasarruflarda bulunuyor. Bu yanlış, bunu beklemiyordum kendisinden ama bunun hesabını da verecektir. Doğru yola girmezse orada büyük bir kitleyi karşısına almayı göze almaması gerekir eğer siyasetçiyse. Ama alırsa o zaman sonuçlarına katlanır" değerlendirmesini yaptı.

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Haydar Baki Doğan, Evrensel Mevlana Aşıkları Vakfı (EMAV) Başkanı Gürcan Kaftan, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz da toplantıda konuşma yaptı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU