Solunum problemi çeken hastanın burnundan diş çıktı

Rahatsız edici fotoğraf uyarısı: Söz konusu diş ektopikti, yani olmaması gereken bir yerde büyüyordu

Adamın burnunun içinde büyüyen ve nefes alma güçlüğüne neden olan ektopik diş burada görülüyor (The New England Journal of Medicine)

Bir adamın burun boşluğundan çıkan diş oksijen akışını engelleyerek uzun süre nefes almada zorluk yaşamasına neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

38 yaşındaki adamın doktorları, nadir görülen vakayı perşembe New England Journal of Medicine'de yayımlanan çalışmada bildirdi.

New York'taki Mount Sinai Hastanesi'ndeki kulak, burun ve boğaz kliniğini ziyaret eden adam sağ burun deliğinden nefes almakta zorluk çektiğini, bu sorunla birkaç yıldır boğuştuğunu söylemişti.

Doktorlar çalışmada, fizik muayenenin septumda (iki burun deliğini ayıran kıkırdakta) sapma olduğunu ortaya çıkardığını söyledi. Muayene, septumun arkasındaki 2 cm'lik perforasyonu ve kalsifiye tıkanıklıkları da açığa çıkardı.

Bir burun muayenesi yöntemi olan rinoskopiyle sağ burun deliğinin tabanında "sert, hassas olmayan, beyaz bir kitle" olduğu belirlendi.

 

2.jpeg
Adamın septumunun tabanında, yani burun deliklerini ayıran kıkırdakta büyüyen söz konusu ektopik diş (The New England Journal of Medicine)

 

Paranazal sinüslerin veya burun boşluğunu çevreleyen hava dolu yerlerin bilgisayarlı tomografi (BT) taraması sağ burun boşluğunda "ters dönmüş ektopik dişle uyumlu, net hatlara sahip radyodens bir kitle" olduğunu gösterdi.

Hastanın 14 mm uzunluğundaki dişi ameliyatla alındı. Doktorlar ameliyattan üç ay sonra yapılan kontrolde hastanın nefes darlığının düzeldiğine dikkat çekti.

Oluşum sırasında olağan seyrini takip etmeyen ve genellikle olmaması gereken yerlerde büyüdüğü görülen dişlere ektopik deniyor.

Bu tür dişler yollarından sapma dışında çeşitli nedenlerle oluşabilir. Bazen süt dişlerinin değişimi sırasında yetişkin kalıcı dişler çıkabilir ve süt dişi ağızda tuhaf bir pozisyonda kalabilir.

Çene büyüme hızındaki veya diğer dişlerin pozisyonlarındaki anormallikler de bu soruna neden olabilir.

Bununla birlikte, ABD Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi'nin 2011'de yayımladığı araştırmaya göre, ektopik diş oluşumunun tedavi edilmemesi çene darlığına, kalıcı dişler için yetersiz alana ve ayrıca çarpık dişlere neden olabilir.

Araştırmacılara göre nüfusun sadece yüzde 0,1'i ila yüzde 1'inde görülen ektopik dişler ender karşılaşılan bir durum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU