Avrupa Konseyi, Türkiye'ye "Kavala cevabı" vermesi için 19 Ocak'a süre verdi

Avrupa Konseyi, Türkiye aleyhine ihlal prosedürü başlattığını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Avrupa Konseyi, yargılaması devam eden iş insanı Osman Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını uygulamadığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine ihlal prosedürü başlattı.

Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamada, Türkiye'nin Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını sağlamayarak AİHM kararını ihlal ettiği belirtildi.

19 Ocak’a kadar süre

Bu kapsamda Türkiye aleyhine ihlal prosedürü başlattığını Türkiye'ye bildiren Avrupa Konseyi, konuyu 2 Şubat 2022'de gerçekleşecek AİHM toplantısına taşımaya hazırlanırken, Türkiye'den 19 Ocak 2022 tarihine kadar konuya ilişkin görüşünü sunmasını talep etti.

Türkiye 19 Ocak'a kadar Türkiye Kavala'yı serbest bırakılırsa prosedürün durdurulması söz konusu olabilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı açıklama yapmıştı

Dışişleri Bakanlığı'ndan ise dün akşam yapılan açıklamada, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin dün Türkiye'yi AİHM'in Kavala kararını uygulayıp uygulamadığının tespiti hususunu AİHM'e havale etme niyetini içeren bildirimde bulunduğu belirtilerek, " Ülkemizde devam eden yargı sürecine saygı ilkesi uyarınca, AK'yı bağımsız yargıya müdahale niteliği taşıyacak bu kararın devamını getirmekten kaçınmaya davet ediyoruz" denilmişti.

Açıklamada, "AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi'nin gündeminde halen çok sayıda karar bulunmaktadır. Kavala kararından daha eski olan ve başka ülkeler hakkında ve konularda da uygulanmayan kararlar varken, özellikle Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

Dışişleri'nin açıklamasında, bu yıl içinde 128, bugüne kadar ise toplam 3,674 AİHM kararının Türkiye taarfından uygulandığına işaret edildi.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU