Fitness yapan genç erkeklerin beşte biri beslenme bozukluğu yaşıyor

Anabolik steroidlerin kullanımı, kas algısı bozukluğunun işareti olabilir

Fotoğraf: The Independent

Fitness yapan erkeklerin beşte biri, kas odaklı ve düzensiz beslenme riskiyle karşı karşıya olabilir.

San Francisco’da bulunan UCSF Benioff Çocuk Hastanesi’ndeki araştırmacılara göre, fitness yapan 18 ila 24 yaşlarındaki erkeklerin yüzde 22’si bu beslenme bozukluğunu gösteriyor.

Aynı yaş aralığındaki kadınlardaysa bu oran, yüzde 5 civarında.

Fazla yemek, ek besin maddeleri almak ya da aynı amaç için anabolik steroid kullanmak tanımlanan davranışlar arasında bulunuyor.

Araştırmacılara göre, bu davranışlar kontrol edilmezse; sıkı diyetle, saplantılı derecede spor yapmakla ve vücutla aşırı ilgilenmekle tanımlanan kas algısı bozukluğuna neden olabilir.

UCSF’de tıp doktoru ve çalışmanın başyazarı Jason Nagata, “Bazı yeme bozukluklarını teşhis etmek zor olabiliyor. Ebeveynlerce ya da doktorlarca kolayca fark edilebilir anorexia nervosadan farklı olarak, kolay fark edilmeyen ve kas irileştiren yeme bozukluğu bireyi sağlıklıymış gibi gösterebilir” dedi.

İngiliz Ulusal Sağlık Servisi’nin (NHS) belirttiğine göre beden algı bozukluğu, bireyin görünüşündeki kusurlarla ilgili çok fazla kaygı duyduğu bir zihinsel rahatsızlıktır. Ancak bu kusurlar genellikle başkaları tarafından fark edilmez. 
 


International Journal of Eating Disorders adlı bilimsel yayında yer verilen araştırmaya ABD’li 14 bin 891 genç erkek dahil oldu.

Araştırmacılar çalışmada, yaşları ortalama 15 olan katılımcıların davranışları ve algılarında, yeme bozukluğuna dair bir uyarı sinyali olup olmadığını inceledi.

Araştırmanın sonuçları, kilo almak için spor yapan erkeklerin yüzde 142 oranında daha fazla  yeme bozukluğuna yakalanma ihtimali olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, bu ihtimal genç kadınlarda da yüzde 248 oranında arttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sigara kullanımı erkeklerde ve kadınlarda ihtimali kısmen artırırken, alkol kullanımı da erkeklerde rahatsızlığa yakalanma ihtimalini artırıyor.

NHS, yalnızca reçeteyle satılan anabolik steroidlerin zaman zaman doktor tavsiyesi dışında kas yoğunluğunu ve atletik performansı artırmak için de kullanıldığını belirtiyor.

Anabolik steroidler, doktor tavsiyesi dışında kullanıldığında ciddi yan etkilere ve bağımlılığa neden olabilir.

Yeme bozuklukları ayrıca, en ileri seviyesinde, yetersiz kalori ve aşırı efor yüzünden kalp yetmezliğine, toplumdan kopma ve depresyonla bağlantılı kas algısı bozukluğuna neden olabilir.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU