İngiltere'de bir piskoposluk “itibarını korumak için” çocuk istismarına göz yummuş

Soruşturmada “mağdurların düştüğü zor durum hasıraltı edildi” ifadeleri yer aldı

Eski Birmingham Başpiskoposu Kardinal Vincent Nichols, çocuk istismarlarını gözmezden gelmekle suçlanıyor / Fotoğraf: AP

Birmingham Katolik Kilisesi’nin, itibarını korumak için pedofil rahipleri koruduğunu ve çocukların cinsel istismara uğramasına izin verdiğini ortaya koyan bir araştırma yayımlandı.  

Çocukların Cinsel İstismarı Hakkında Bağımsız Araştırma’nın (IICSA) raporuna göre, Birmingham Piskoposluğu rahiplerine yapılan suçlamaları polise bildirmeyi “sürekli ihmal etti” ve bunu yaparak da faillerin çocukları yıllarca istismar etmesine göz yumdu.

Hazırlanan raporda, 1930’dan bu yana piskoposlukla ilişkili 78 kişi hakkında 130’dan fazla istismar suçlaması incelendi. Ancak suçlamaların gerçek boyutunun çok daha fazla olabileceği söylendi.

13 çocuk istismarcısı suçlu bulunmuştu ve 53 çocuğu istismar etmekle suçlanan 3 kişi de uyarı almıştı. Pek çok mağdurun ölmüş olması iddiaların tam olarak araştırılamadığı anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Soruşturmayı yöneten Profesör Alexis Jay, “Birmingham Piskoposluğu’ndaki çocukların cinsel istismarının boyutu beni gerçekten şoke etti. Faillerin ve istismara uğrayan çocukların sayısı muhtemelen ortaya konulandan çok daha fazla. Mağdurlar ve beyanları yıllarca göz ardı edilirken, suçlular kovuşturmadan kurtuldu. Kilise eğer kendi itibarını korumayı amaçlamasaydı, çocukları istismara uğramaktan açıkça kurtarabilirdi” ifadelerini kullandı.

Soruşturma kurulu, piskoposluğun ihmalinin, istismar suçlamalarıyla karşılaştığında “harekete geçmemek ya da rahibi başka bir bölgeye göndermek” olduğunu söyledi ve “bu hataların sonucu abartılamaz” diye ekledi.

Soruşturmaya göre, kilisenin hareketsizliği “daha önce istismarcılara güvenen pek çok mağduru kaderine mahkum etti. Mağdurların düştüğü zor durumun göz ardı edilmesi ya da hasıraltı yapılması, istismarcıların cinsel istismara yıllarca devam etmesine izin verdi.”

Rapor İngiltere’nin en kıdemli katoliği, Kardinal Vincent Nichols’ü de eleştiriyor. Nichols’ün 2000-2009 yıllarında Birmingham başpiskoposuyken “muhtemel kusurlarıyla yüzleşmek yerine kilisenin itibarını korumayı” seçtiği söyleniyor.

Raporda ayrıca, kilisenin tehlike oluşturduğunu bilmesine rağmen, roman yazarı J.R.R. Tolkien’in oğlu, John Tolkien’in çocukları istismar etmesi riskine karşı da adım atmadığı yer alıyor.

1960’ların sonundan 1992’ye kadar kilise cemaati üyesi çocukları istismar eden bir diğer rahipse Samuel Penney. Soruşturmaya göre, Penney’e yapılan suçlamalar piskoposluğun dikkatini çekti ancak bildirimde bulunmak ve mağdurları desteklemek yerine, bu tip suçlamaları araştırmakla yükümlü papaz Daniel Leonard, Penney’le İngiltere’yi terk etmesi ve tutuklanmaktan kurtulması için anlaşmaya çalıştı.

Penney, 7 çocuğu istismar etmekten suçlu bulunarak Mart 1993’te 7,5 yıl hapis cezası almıştı.

 

 

Soruşturma kurulu, “Birmingham Piskoposluğu, güvenlik ekibini, ekibin işleyiş biçimini ve denetlenmesini profesyonelleştirmek zorunda” dedi.

Hazırlanan rapora cevaben piskoposluk, “mağdurların istismar edilmesindeki başarısızlığımızı kabul ediyoruz ve geçmişte yaptığımız feci hatalardan ötürü özür diliyoruz. Özür, eğer bir eylemle desteklenmezse sadece kelime olarak kalır. Daha fazlasını ve daha iyisini yapmak için süregelen kararlılığımızı gösterecek düşünülmüş ve detaylı bir cevap için, IICSA raporunu incelemeye gereken zamanı ayıracağız” dedi.

Kardinal Nichols, “Geçmişi inceleyen IICSA’e teşekkür ederim ve rapor içinde yer alan ifadelerim bütün noktalara işaret ediyor. Şimdi ve gelecekteki görevlerimizde yardımcı olacağına inandığım bir sonraki aşamayı dört gözle bekliyorum” dedi.

Bazı kilise mağdurlarının avukatlığını yapan Richard Scorer, Birmingham Piskoposluğu’ndaki korumanın “ciddi hatalar nedeniyle hala kaygı verici” olmasının korkutucu olduğunu söyledi. Scorer, “Bu durum, Katolik kilisesinde çocuk korumasının değiştiği fikrini yalanlıyor. Büyük sorunlar devam ediyor. Kilisenin korumasının bağımsız bir denetimi yapılana ve zorunlu bir rapor çıkarılana kadar hiçbir çocuk kilise çatısı altında güvende olamaz” diye ekledi.

Perşembe günü yayımlanan IICSA raporu, İngiltere ve Galler’de Katolik Kilisesi’nde cinsel istismarla ilgili yapılan büyük soruşturmanın bir parçası.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU