Fırtınada çok alkışlanan harekete 26 yıllık moto kuryeden eleştiri: İki otobüs arasında gidilmez, türbülans olur, arkadaşlar acemilik yapmışlar

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir, olumsuz havalarda Avrasya Tüneli’nin motorsiklet sürücülerine açılması gerektiğini söyledi. Özdemir, fırtınada iki metrobüs arasında Boğaz’ı geçen meslektaşlarının acemilik yaptığını belirtti

İstanbul'da 29 Kasım'da yaşanan fırtınadan en çok etkilenen meslek gruplarının başında moto kuryeler geliyor. Özellikle rüzgarın şiddetli olduğu Boğaz civarında bu sorun daha fazla yaşandı.

İki metrobüsün dört moto kuryeyi rüzgardan uçmamaları için aralarına alarak 15 Temmuz Şehitler (Boğaziçi) Köprüsü’nden geçirdikleri görüntü kamuoyunda büyük ilgi çekti. Bu dayanışma övüldü.

Avrasya Tüneli’nden geçmelerine izin verilmiyor

Bu sorun ilk kez yaşanmadı. Moto kuryeler daha başka zorlu havalarda da görev yapmaya devam ediyor.

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı Mustafa Özdemir, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada daha önce riskli havalarda motosiklet sürücülerinin Avrasya Tüneli’nden geçebilmeleri için yetkili makamlara ve tünel yetkililerine başvurularda bulunduklarını söyledi.
 

motokuryemustafaözdemir1.jpg
Mustafa Özdemir / Fotoğraf: Independent Türkçe


Özdemir, “Motorsikletlerin tünelden geçişi riskli, içeride basınç var, oksijen az” gibi gerekçeler ileri sürülerek taleplerinin her seferinde reddedildiğini ifade etti. 

"Alibeyköy Tüneli’nde bu tür yasaklar yok"

Özdemir, Avrasya Tüneli’nden daha uzun olan Ordu, Ovit, Bolu gibi tünellerde, İstanbul’daki Alibeyköy Tüneli’nde bu tür yasakların olmadığını söyledi. 

Motosikletli Kuryeler Derneği Başkanı "Boğaz Köprüsü’nden geçiş yasaklanırken insanlar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden geçiyordu. Yapılması gereken Avrasya Tüneli’nin en azından kötü havalarda motorsikletlilere açıklamasıdır. Zaten burada tünelin kendi motorsikletli görevlileri ile motorize polisler geçebiliyor” diye konuştu.

"İki otobüs arasında gidilmez"

Özdemir ayrıca fırtına günü çok ilgi çeken iki metrobüsün rüzgardan etkilenmemeleri için aralarına dört moto kuryeyi alarak Boğaz’dan geçmelerini de değerlendirdi. 

26 yıllık meslek tecrübesi olan Mustafa Özdemir, meslektaşlarının hata yaptığını ve acemice davrandıklarını söyledi ve şöyle devam etti: 
 

Rüzgar hangi yönden geliyorsa büyük aracı o yöne, yani rüzgarla arana alırsınız.

Örneğin rüzgar soldan geliyorsa büyük aracı sağınıza alır ve tekerlek hizasında gidersiniz.
 

köprügeçiş.jpg
Fotoğraf: Twitter


Orada doğru bir hareket yapılmamış çünkü bir motorsiklet ile iki otobüsün arasında girilmez.  

O zaman otobüsün altından geçen rüzgar diğer otobüse çarparak geri döner arada kalan boşlukta türbülansa neden olur. Zaten arkadaşların yalpalayarak gittikleri görülüyor.

Yapılması gereken otobüslerin rüzgarın önünü kesecek şekilde giderken diğer dört moto kuryenin de lastik hizalarında ilerlemeleriydi.


"Motorsiklet yasağı ihale şartnamesinden"

Özdemir’in motosikletlerin Avrasya Tüneli’nden geçmesi talebini tünel yetkililerine sorduk.

Adının verilmesini istemeyen bir tünel yetkilisi yasağın kendilerinden kaynaklanmadığını, bunun bir ihale şartnamesi olduğunu söyledi. 

Independent Türkçe'ye konuşan kaynak, "Diğer ülkelerdeki bazı tünellerde olan motosiklet yasağına dayanarak Ulaştırma Bakanlığı’nca getirilen bir kural. Riskli olduğu için izin verilmediği söyleniyor. Yoksa bizden kaynaklı bir yasak yok. Öyle olsa bizim de tünelde görev yapan motorsikletli çalışanlarımız var" diye konuştu. 

CHP raporu: 2019’da ölümle sonuçlanan 103 motor kazasının 75’i kuryelerce yapıldı

CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, moto kuryelerin sorunlarıyla alakalı raporu 2020 yılında kamuoyuna açıklamıştı. 
 

yükselmansurkılınç.jpg
Yüksel Mansur Kılınç / Fotoğraf: CHP


Tüm Anadolu Motosikletli Kuryeler Federasyonu’nun verilerine göre Türkiye’de motosikletli kurye olarak çalışanların sayısı 100 binin üzerinde

Raporda 2019 yılında, ölümle sonuçlanan 103 motosiklet kazasının 75’i motorlu kuryeler tarafından yapıldığı, motosikletli kuryelerin üzerindeki zaman baskısının trafikte diğer sürücülerle tartışmalara neden olduğu belirtildi.

Raporlar sıralandı, çözüm yolları anlatıldı

Raporda moto kuryelerin sorunları şöyle sıralandı: 

- Kayıt dışı ve düşük ücretle çalıştırılma

- Dağıtım firmalarının yarattığı zaman baskısı nedeniyle trafik kurallarının ihlal edilmesi

- Motosikletli kuryelerin kullandığı kask ve diğer korunma malzemelerinin pahalı olması

- Park alanları ve  bekleme alanlarının olmaması nedeniyle çok fazla trafik cezalarına maruz kalmaları
 

moto kuryeler.jpg
Fotoğraf: AA


- Trafikte diğer sürücülerle yaşadıkları sorunlar

- Motokuryelerin azımsanmayacak oranda mesleki yeterlilikten yoksun olmaları

- Köprü ve tünel geçişlerinde yaşadıkları sorunlar

- Kaza esnasında katil bariyerlerin ölüme sebebiyet vermesi, olay yeri ile ilgili görüntü alamamaları


Raporda ayrıca, bu sorunların çözülmesi için TBMM, Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İBB başta olmak üzere büyükşehir belediyelerinin yapabilecekleri tek tek sıralandı.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU