Borusan CEO'su Kafadar: Avrupa ve ABD'nin üretimi çekmesi bizim için risk

Kafadar, özellikle Avrupa'nın ve ABD'nin üretimi kendine çektiğini, bir diğer bölümün de az gelişmiş ülkelere kayabileceğini dile getirerek, bu değişimin gelecek için riskler yaratabileceğine dikkat çekiyor

Borusan Holding CEO'su Erkan Kafadar / Fotoğraf: Instagram

Bütün sektörler Endüstri 4.0 ile birlikte hızlı bir dönüşüm içerisine girdi ve ulusal ve küresel rekabet içinde yer alan şirketler, bu dönüşümü en doğru şekilde yönetmek istiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borusan Holding kendi dönüşüm planını "3İ" olarak kodluyor; yani iklim, insan ve inovasyon. Sürdürülebilirlik felsefesini 3İ prensibiyle yerleştirmek istediklerine vurgu yapan Kafadar, gelişmiş ülkelerin işlerini ‘outsource’ etme ezberlerinde son yıllarda değişim olduğuna da dikkat çekiyor. Rekabetçiliklerini kaybetme endişesinin işleri kendi ülkelerine döndürme neticesine sebep olacağına işaret eden Kafadar, Türkiye için ise "Avrupa ile diğer ülkeler arasında bir yerdeyiz. Görece iyi bir konumumuz var ama geleceğimiz de risk altında" diye uyarıda bulunuyor.

"Geleceğimiz risk altında"

Dünya muhabiri Volkan Akı’ya konuşan Borusan Holding CEO’su Erkan Kafadar, yaşanan dönüşümü ve Türkiye açısından risklerini şu şekilde özetledi:

Bizler gibi ana üreticiler, büyük üreticiler olayın farkına varmış vaziyette. Endüstri 4.0 öncesinde de Türkiye’deki otomasyon seviyesi kötü bir durumda değildi. Ben olayı şöyle adlandırıyorum, gelişmiş ülkeler rekabetçiliklerini zaman içerisinde kaybetme endişesiyle birlikte aslında işlerini daha çok son 25 yılda diğer ülkelere ‘outsource’ etme eğiliminden vazgeçerek, oldukları ülkelere geri döndürmeye başladılar. Özellikle Amerika geri çevirme yoluna giden ülkelerin başında geliyor. İşlerini ülkelerine geri döndürme eğilimiyle birlikte, bıraktıkları şekilde geri döndüremeyeceklerini, az gelişmiş ülkelerdeki gibi getiremeyeceklerini anladılar. Bu konuya daha fazla önem vermeye başladılar. Türkiye ekonomisine baktığınızda bulunduğumuz versiyon aslında durumu çok güzel anlatıyor. Avrupa ile diğer ülkeler arasında bir yerdeyiz. Görece iyi bir konumumuz var. Avrupa’ya yakın duruyoruz, onlarla beraber birçok şey yapıyoruz ama geleceğimiz de risk altında. Avrupa kendine çevirebilir bu işleri veya az gelişmiş ülkeler bu işleri daha fazla kendine çevirebilir. Bu nedenle izlenebilecek politikalar çok önemli. Bizim isteğimiz dışında böyle bir sürece geçilebilir. Fason kelimesini kimse sevmiyor ama bu size biçilen bir rol. Yetişmiş iş gücü, iyi bir sermaye yapısı, yetişecek bir sistem… Türkiye’nin özellikle büyük sanayilerinin burayı çok yakından takip ettiğini ve gereken teknolojik dönüşümleri her aşamasında yaptığını görüyorum. Yan sanayi ve daha küçük işletmelere gittiğinizde ise teknolojik yatırımları yapmakta geciktiklerini görüyorum. Ana sanayiyi yan sanayiler rekabetçi bir şekilde destekleyemezse ana sanayi de gücünü kaybeder

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU