Hamas lideri: İsrail’le ateşkes görüşmeleri “tehlikede”

İsmail Haniye, İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesi halinde Filistinlilerin “silahlı direnişe” dönebileceği uyarısında bulundu

Hamas lideri İsmail Haniye, Gazze Şeridi'ndeki ofisinde yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters

Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail’le Gazze ateşkes anlaşmalarının, “tehlikeli bir zeminde” olduğunu belirtirken, gelecek hafta ABD’nin desteğiyle Bahreyn’de düzenlenecek ekonomi ve barış konferansını, Arapların İsrail’le ilişkileri “normalleştirmesi” anlamına geldiği için reddettiklerini söyledi.

Siyasi Büro Başkanı ayrıca, İsrail’in Batı Şeria’yı topraklarına katması halinde Filistinlilerin “silahlı direnişe” dönebileceği uyarısında bulundu.

2017’de göreve gelen Haniye, İsraillileri barış sürecini tıkamakla suçlarken, İsrail’in Gazze Şeridi’ne gerekli malzemelerin girişini yasaklaması nedeniyle elektrik ve su projelerindeki sıkıntıların da yer aldığı birkaç konuya dikkati çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazzeli balıkçıların avlama izninin verildiği mesafe konusunda karşılaştıkları kısıtlamaları dile getiren Hamas lideri, İsraillilerin balık avlama bölgesi meselesini “bir çeşit şantaj” olarak kullandığını ekledi.

Konuşmasında ateşkes anlaşması şartlarına da değinen Haniye, “(İsraillilerin) anlaşmalara saygı duyma ve bunlara uyma taahhüdü olmadığından, mutabakatlar kritik bir durumda. Bugüne dek bu anlaşmaların meyvesini Filistinliler yemedi” dedi.

İsrail’in Filistinlilerin haklarını reddetmeye devam etmesi halinde krize “barışçıl” bir çözüm olmayacağını belirten ve barış görüşmelerinin her an çökebileceğini üstü kapalı söyleyen Haniye, “Bu barışçıl ve siyasi istikametin, herkesin kabul edebileceği ve memnun kalacağı bir neticeye varacağını düşünmüyorum” diye konuştu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt ile ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın, İsrail’in Batı Şeria’nın “bir kısmını” topraklarına katma hakkının olduğu yönündeki sözleri Filistinlileri öfkelendirmişti.

Yaptığı açıklamada bu konuya da değinen Haniye, ilhakın gerçekleşmesi halinde “silahlı direnişe” geçme uyarısında bulunarak, “Mecbur kalsaydık öyle yapardık” dedi.

 

 

Öte yandan Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife’den Manama’da salı günü başlayacak “çalıştaya ev sahipliği yapmamasını” isteyen Hamas lideri, bu etkinlik sırasında Filistinlilerin kitlesel gösteriler düzenleyeceğini duyurdu.

İsrail’den Haniye’nin açıklamalarına henüz bir cevap gelmedi.

ABD’nin uzun süredir beklenen ihtilaflı barış planını, önümüzdeki hafta Bahreyn’de gerçekleştirilecek barış ve ekonomi konferansında açıklaması öngörülüyor. Filistinliler, muhtemelen çok fazla İsrail yanlısı olacağını söyledikleri belgeyi şimdiden reddediyor.

Ajanslardan faydalanılmıştır.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU