2021'in en tuhaf 15 dünya haberi

"Bir cesetten kurtulmak için testereni ödünç alabilir miyim?" diye soran komşu, adlarını "somon" diye değiştiren Tayvanlılar ve daha niceleri...

Duyduğu sesleri taklit edebildiği bu sene ortaya çıkan Avustralya misk ördeğinin bu davranışının evrimsel arka planı gizemini koruyor (Mike Prince/CC0/wikimedia)

Dünya 2021'in sonuna yaklaşırken Fransız haber ajansı AFP, bu yıl okurları şaşırtan haberleri derledi.

İşte dünyanın dört bir yanından gelen tuhaf haberler:

"Gizli Servis'in tuvalet sıkıntısı"

Washington Post gazetesi, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın çocuğu Ivanka Trump ve Ivanka'nın eşi Jared Kushner'ın, kendilerini koruyan ABD Gizli Servisi çalışanlarının, Washington'da bulunan evlerindeki tuvaleti kullanmasına izin vermediğini iddia etti.
 

ezgif-1-41b1834bcf4a.jpg
Hem Ivanka hem de Kushner, Donald Trump'ın danışmanlığını yapmıştı (AFP)


Ocakta geçilen habere göre Gizli Servis ajanları tuvalet ihtiyacını gidermek için bir süre, Trump'ın selefi Barack Obama ve eşi Michelle Obama'nın yakınlardaki evine gitti. WP, çalışanların daha sonra aylığı 3 bin dolardan bir tuvalet kiraladığını öne sürdü.

"Köpeğimi gezdiriyorum"

Kanada'nın Quebec eyaletine bağlı Sherbrooke kentinde Kovid-19 kısıtlamalarını aşmak isteyen bir çift, sıradışı bir yol izledi. Dışarı çıkmak için tek sebebin "köpek gezdirmek" olduğu kentte bir kadın, ocakta eşine tasma takarak yürüyüşe çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadın, kendilerini durduran polise "Köpeğimi gezdiriyorum" diyerek tepki gösterdi. Ancak çift para cezası almaktan kurtulamadı.

Doğum bahane değil

Güney Kore'nin başkenti Seul'de yetkililer, hamile kadınlar için ocakta bir "kılavuz" yayımladı. Kılavuzda, hamilelerin doğum için hastaneye kaldırılmadan önce eşlerine "kıyafet ve yemek hazırlaması gerektiği" tavsiyesi verildi.

"Penisadam"

Danimarka'da kamu yayıncısı DR'ın 4-8 yaş çocuklar için hazırladığı çizgi film tartışma konusu oldu. Ocakta yayımlanan çizgi filmde "dünyanın en uzun penisine sahip" John Dillermand'in (John Penisadam) başına gelenler işlendi.

Dillermand "dev penisiyle" hem kurtarma operasyonları düzenliyor hem de başına bela açıyordu.
 

Untitled-630x390.jpg
Dillermand penisiyle mangal bile yapabiliyor (John Dillermand)


Halkın bir bölümü çizgi filmin çocuklar için uygun olduğunu öne sürdü. Bazı Danimarkalılarsa tepkilerin abartılı olduğunu düşündüğünü kaydetti.

"Testereni ödünç alabilir miyim?"

Fransa'da bir adam, komşusuna gidip "Bir cesetten kurtulmak için testereni ödünç alabilir miyim?" diye sordu. Adam, kiracısını öldürdüğü gerekçesiyle mart ayında tutuklandı.

"Kadınlar çok konuşuyor"

Tokyo Olimpiyat Oyunları Komitesi Başkanı Yoshiro Mori, şubattaki bir toplantıda "Kadınlar çok rekabetçi. Biri söz aldığında diğerleri de bir şey deme ihtiyacı duyuyor, sonra herkes bir şey söylüyor" dedi.
 

ezgif-1-5651742185f2.jpg
Mori daha sonra özür diledi (AFP)


Kadınların çok konuştuğunu ima eden Mori'nin bu sözleri epey tepki çekti. Gelen eleştirilerin ardından istifa etmeyeceğini söyleyen Mori, birkaç gün sonra görevinden ayrıldı.

Tayvanlılar adını "somon" yaptı

Tayvan'da bir restoran zinciri martta yapılan açıklamada, ismini Çincede "somon" anlamına gelen "guiyu" olarak değiştiren kişilere bedava suşi vereceğini duyurdu.
 

ezgif-1-6981f5e1aa76.jpg
İsmini değiştirenler afiyetle suşi yedi (AFP)


100'ü aşkın kişinin ismini değiştirmesinden sonra yetkililer, isim değiştirme hakkının üçle sınırlandırıldığını hatırlatıp halkı uyardı.

Zoom görüşmeleri başına bela oldu

Kanada'da bir siyasetçinin başı video konferansla yapılan görüşmeler yüzünden belaya girdi.

Başbakan Justin Trudeau'nun liderliğini yaptığı Liberal Parti'nin üyesi William Amos, nisanda meslektaşlarıyla yaptığı Zoom toplantısında çıplak göründü. Amos, üstünü değiştirirken kamerayı yanlışlıkla açtığını öne sürdü.

Amos bir ay sonra Zoom üzerinden yapılan meclis oturumu sırasında bir bardağa işerken kameraya yakalandı.
 

122319431-4t.jpg
Amos yaptığı davranıştan dolayı af diledi (Kanada parlamentosu)


Siyasetçi, "Eylemlerimden ve onlara tanık olanlara yaratmış olabileceği sıkıntıdan dolayı çok utanıyorum" dedi.

"Tehlikeli görünen bir canlı"

Polonya'nın Krakow kentinde iki kadın, evlerinin önündeki ağaçta günlerdir "tehlikeli görünen bir canlının" durduğunu söyledi.

Nisanda yaşanan olayda Krakow Hayvanları Koruma Derneği'ni arayan ikili, canlının sürüngene benzediğini belirtti. Olay yerine giden dernek ekibi, ağaçta asılı iki kruvasanla karşılaştı.

Bir ayda 4 kez evlendi

Doğu Asya ülkesi Tayvan'da bir kişi, ücretli izninin süresini uzatmak için ilginç bir yöntem izledi. Adı açıklanmayan adam, aynı kadınla 37 günde defalarca evlenip boşandı.

Fransa'da bir belediye, adı yüzünden Facebook'tan yasaklandı

Fransa'nın Moselle bölgesine bağlı Bitche Belediyesi, Facebook'un sansürüne uğradı
 

ezgif-1-ffb1964181f7_465x640.jpg

Sayfa, yapılan şikayetin ardından tekrar açıldı (AFP)


Adı İngilizce "bitch" (ka***k) ile karıştırılan belediyenin Facebook sayfası nisanda kapatıldı.

Ördekler ses taklit edebiliyor

Eylülde yayımlanan bir araştırmada Avustralya misk ördeğinin (Biziura lobata), insan konuşması da dahil olmak üzere birçok sesi taklit edebildiği ortaya kondu. Ördeğin "Lanet olası aptal!" sözünü tekrar tekrar söylediği ifade edildi.

Telefonu yutarak sakladı

Kosova'da bir mahkum, gardiyanlardan saklamak için eylül ayında telefon yuttu. Ağrılara dayanamayan mahkum, doktora görününce gerçek ortaya çıktı. Telefon iki saatlik bir operasyonun ardından çıkarıldı.

Sanatçı, parayı alıp boş tablo yolladı

Danimarka'da sanatçı Jens Haaning, Kunsten Modern Sanat Müzesi'nin çalışmalarında kullanması için verdiği 84 bin doları (yaklaşık 1 milyon TL) alıp karşılığında eylülde boş tablolar gönderdi.
 

f9997ef4-b78d-4d76-884a-009e13a622d3.jpg
Müze, 56 yaşındaki Haaning'den paraları geri istedi (AFP)


Haaing, galeriye "Parayı Al ve Koş" başlıklı iki boş tuval yolladı.

Sanatçı, yayımladığı basın bülteninde işlerin "sanat endüstrisinde daha eşitlikçi normlar oluşturmak amacıyla sanatçıların haklarına ve çalışma koşullarına dikkat çektiğini" söyledi.

Morgda 6 saat geçirdi

Hindistan'da geçen hafta geçirdiği motosiklet kazasından sonra öldüğü sanılan Srikeş Kumar, morga kaldırıldı. Saatler sonra sabah işlemler için morga giden Kumar'ın ailesi, soğutuculu bölmede 6 saat geçiren adamın hareket ettiğini fark etti.

 

Independent Türkçe, AFP, Washington Post, BBC, New York Times, Euronews, Guardian, Daily Beast, New York Post, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU