Omicron varyantı kripto para piyasasını altüst etti: Az bilinen altcoin'de büyük sıçrama

Kripto para birimi şimdiye dek gördüğü en yüksek değere ulaştı

Kripto para birimi OMIC, Ethereum blok zinciri üzerinde oluşturuldu (Unsplash)

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) koronavirüsün yeni varyantı Omicron'u duyurmasının ardından aynı adı taşıyan, nispeten yeni bir kripto para biriminde sıçrama oldu.

OMIC adlı altcoin'in değeri, cumartesiden bu yana yüzde 945 oranında artarak 700 bin dolara çıktı. Bu fiyat kripto para biriminin şimdiye dek gördüğü en yüksek değer oldu.

Ancak OMIC'deki oynaklık burada bitmedi. Kripto para biriminin değeri daha sonra 152 dolara düştü ve ardından toparlanıp 350 dolarda dengelendi.

OMIC, kasım başında oluşturulmuş ve kurucuları hiçbir zaman Kovid-19'a atıfta bulunmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ ise varyantları Yunan alfabesindeki harflerle adlandırma politikasını izlemeyi sürdürerek cuma günü duyurduğu yeni varyanta Omicron adını vermişti.

Aslında yeni varyanta alfabetik sıra nedeniyle Nu veya Xi isminin verilmesi gerekiyordu. DSÖ Sözcüsü Dr. Margaret Harris, 'Nu' isminden kaçınma nedeni olarak pek çok dilde 'yeni' anlamına gelen ifade ile benzeştiğini dolayısıyla da insanların kafasının karışabileceğini dile getirmişti. Xi harfine dairse; "Xi, çok yaygın bir çok yaygın bir soyadı. Damgalanmayı önlemek için yer, insan ve hayvan isimlerini kullanmaktan kaçındığımız için bu ismi kabul ettik" ifadelerini kullanmıştı.

Ancak Batı basınında, DSÖ'nün Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i (İngilizce yazılışı Xi Jinping) kızdırmamak için söz konusu harfi atladığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Öte yandan OMIC de gerçek dünyadaki olaylardan etkilenen tek kripto para birimi değil.

Güney Kore yapımı Squid Game dizinin hayranlarının oluşturduğu Squid adlı kripto para birimi de 21 Ekim'de 0,70 dolardan değerlenirken, 1 Kasım'da 2 bin 86 doları görmüştü.

Ancak altcoin'in değeri ertesi gün 0,003 dolara düşmüş ve yaratıcıları sosyal medyadan kaybolmuştu. Olayla iligli soruşturma başlatılmıştı.

 

Independent Türkçe, TechXplore, Euronews, Gazete Duvar

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU