Çin'de tutulduğu hapishaneden de kaçan Kuzey Koreli firari 40 gün sonra yakalandı

Çin'e yasadışı giriş yapmaktan suçlu bulunan Zhu Xianjian, 2013'te hapse atılmıştı

Zhu Xianjian'a yöneltilen suçlamalar arasında 2013'te Kuzey Kore'den kaçtıktan sonra hırsızlık ve soygun yapmak da var (Jilin Polisi)

Çin polisi, hapishaneden kaçtığından beri bir aydan uzun süredir firari olan Kuzey Koreli adamı tekrar yakaladığını duyurdu.

Jilin eyaletinde hapis cezasına çarptırılan Zhu Xianjian'ın, pazar sabahı yakalandıktan sonra Çinli yetkililer tarafından tutuklandığı görüldü.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler, solgun Xianjian'ı polis memurlarının taşıdığını gösteriyordu. Bir diğer görüntüdeyse Xianjian, elleri arkasından bağlı, güçsüz ve bilinçsiz halde görülüyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

39 yaşındaki adam, 2013'te Kuzey Kore'den Çin'e kaçmasından bu yana neredeyse 10 yıldır kaçak konumundaydı. Geçen ay 19 Ekim'de Çin'deki hapishanedeki bir kulübeye ve binanın çatısına tırmanarak bir kez daha kaçmaya çalışmıştı.

Devlet medyasına ait görüntüler, Xianjian'ın en yakın elektrikli çiti geçerek hapishaneden kaçışını ve takipteki gardiyanların onu yakalayamamasını gösteriyordu.

BBC'nin bildirdiğine göre Çinli yetkililer, Xianjian'a ve nerede olduğuna ilişkin bilgiler için 700 bin yuan (yaklaşık 1,4 milyon TL) ödül belirleyerek Kuzey Koreli adamı arama çalışmalarını başlattı.

Xianjian, Çin'e yasadışı giriş yapmaktan suçlu bulunup 2013'te hapse atılmıştı. Kendisine yöneltilen suçlamalar arasında Kuzey Kore'den kaçtıktan sonra hırsızlık ve soygun yapmak da yer alıyor.

Mahkeme kayıtlarına dayandırılan habere göre Xianjian bir nehri geçerek Çin'e girdi ve yolunun üzerindeki birkaç evi soyarak para, cep telefonları ve kıyafet çaldı. Kaçak, bölgeden kaçarken onu tespit eden yaşlı bir kadını bıçaklamakla da suçlanıyor.

Bunların ardından Çin onu 11 yıl hapis cezasına mahkum etmişti. Xianjian'ın 2023'te sınır dışı edilerek Kuzey Kore'ye gönderilmesi bekleniyordu.

Haberde, Xianjian'ın Kuzey Kore'ye geri gönderilmemek için son çare olarak hapishaneden kaçmış olabileceği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün temmuzda yayımladığı rapora göre Çin'de en az 1100 Kuzey Koreli tutuluyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia/china

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU