Trump yönetimi mahkemeden "gözaltındaki göçmen çocuklara diş fırçası ve sabun vermeme hakkı" talep etti

Hakimler, çocuklara uygulanan kötü muamelenin yasal hükümlerini tersine çevirmeye yönelik girişimlere şüpheyle yaklaşıyor

Trump yönetimi göçmen çocukları temel sağlık ve temizlik malzemelerinden mahrum bırakmayı kendine hak görüyor / Fotoğraf: AP 

ABD'de Donald Trump yönetimi mahkemede, gözaltındaki göçmen çocukların beton zeminde uyumaya zorlanabileceğini ve sabun ve diş fırçasından mahrum edilebileceğini öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Salı günü Temyiz Mahkemesi’nin San Francisco’daki duruşmasında, ABD Adalet Bakanlığı alıkonan kaçak göçmen çocukları koruyan emsal karara karşı çıktı.

1997’deki Jenny Lisette Flores-Edwin Meese davasının göçmen çocuklara “güvenli ve sağlıklı” koşulların sağlanmasını gerektiriyordu. Obama’nın bu kararı ihlal etmesi üzerine başlayan dava süreci Trump yönetimine kadar uzadı. Trump yönetimi savunmasında Obama dönemi ihlalini savundu.

Court House News’a göre, Bölge Hakimi Dolly Gee 2017’de ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nın (CBP), alıkonanların bazılarına sabun, diş fırçası, havlu, yiyecek ve içme suyu sağlanması kararını ihlal ettiğine karar vermişti.

Gee, çocukların aynı zamanda banyodan ve yeterli uykudan mahrum bırakıldığını ve bunun yanında zaman zaman dondurucu soğukta bırakıldığını söylemişti.

Salı günü ABD Adalet Bakanlığı’nın Temyiz Mahkemesi’ne yaptığı başvuru, Gee’nin hükümlerini tersine çevirmeye yönelikti. Başvuru, 1997’deki emsal kararda yer almayan yeni koşulların eklenmesi gerekçesiyle yapıldı.

ABD Bölge Hakimi Marsha Berzon, salı günü Adalet Bakanlığı’ndan Sarah Fabian’a, “bize gerçekten uyuyabilmenin bir güvenlik ve sağlık sorunu olmadığını mı söyleyeceksiniz?” diye sordu.

 

 

Beton zeminde alüminyum folyo battaniyeyle

Hakim Willian Fletcher, buna “ciddi biçimde, koşulları tanımladığım kararı okumadığınızı mı iddia ediyorsunuz? Bu koşullar bütün bir gece soğukta, ışıklar açıkken, beton zeminde  alüminyum folyo battaniyeyle uyumayı içeriyor. Hükümetin bunun güvenli ve sağlıklı olduğunu söyleyebilmesini akıl almaz buluyorum” ifadelerini ekledi.

Sarah Fabian, üç hakimin uyuma koşullarının ve temel tuvalet eşyalarının sağlanmasındaki başarısızlığın güvenli ve sağlıklı koşulları sağlayıp sağlamadığı konusundaki sıkıştırmasına karşı, “Bunların bir düzeyde güvenli ve sağlıklı koşulların parçası olabileceğine dair geçerli sebebin bulunacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunun ardından Hakim Fletcher, “Neden ‘olabileceği’ ifadesini kullandınız?” diyerek araya girdi.

Hakim Berzon da, “Geri dönmeyi ya da bu başvuruyu devam ettirmek isteyip istemediğinizi düşündünüz mü? Tartışılacak bir şey kalmış gibi görünmüyor” dedi.

Duruşmada herhangi bir karara varılamadı ve hakimler uygun bir gerekçe bulamadı. Buna rağmen, Trump yönetiminin başarılı olma umudunun uzak olduğu görünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU