Belarus-Polonya sınırındaki sığınmacı krizi… 2 bin 350 Kürt göçmen geri döndü, 1000 kişi de dönmek istiyor

IKB Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Chiya Sharif, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen krizinde 12 Kürt'ün öldüğünü, 15 kişiden de bilgi alınmadığını söyledi

Dünyanın birçok ülkesinde yaşanan çatışma ve ekonomik sorunlar nedeniyle göç etmek zorunda kalan insan sayısı her geçen gün artıyor. 

Irak, Suriye, Afganistan, Pakistan, İran ve Afrika'daki bazı devletler göç veren ülkelerin başını çekiyor.

Her gün binlerce insan yaşadığı yeri terk edip, daha iyi bir yaşam için başka ülkelere göç ediyor. 

Yaşanan bu göç, kaçak yani yasa dışı yollar şeklinde gerçekleşiyor.

Bu "umuda yolculuk"ta daha çok deniz veya dağ patikası yolu tercih ediliyor.

Daha iyi bir gelecek umuduyla yola çıkan göçmenlerin bir kısmı belki arzu ettiği yaşama kavuşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu yolculuk bazen de "mutlu son" yerine dramla da sonuçlanabiliyor.

Göç yollarında neredeyse her gün 10'larca mülteci ya boğuluyor ya donarak ya da açlıktan hayatını kaybediyor.

Uluslararası kriz boyutuna varan mülteci sorunu katlanarak devam ediyor.

Son günlerde Avrupa Birliği ile Belarus arasında kriz boyutuna varan bir diğer sığınmacı sorunu da Belarus-Polonya sınırında yaşanıyor.

İki ülke sınırında binlerce mültecinin bekleyişi sürüyor.

Bekleyiş sürse de sayısı azaldı, çünkü binlerce Kürt mülteci geri döndü. 

Geri dönmek için yüzlercesinin de ismini yazdırdığı belirtiliyor.

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Chiya Sharif (Çiya Şerif), Belarus-Polonya sınırındaki Kürt sığınmacıların durumuna ilişkin son gelişmeleri Independent Türkçe'ye anlattı.

 

Chiya Sherif
Chiya Sherif / Fotoğraf: Arşiv

 

"2 bin 350 kişi döndü, 1000'e yakın kişi de dönmek istiyor"

Son bir hafta içerisinde Belarus'tan IKB'ye 5 uçak seferi düzenlendiğini kaydeden Şerif, geri dönenlerin sayının 2 bin 350 kişiye ulaştığını söyledi.

Bunlardan yaklaşık 2 binin havayolu ile getirildiğini kaydeden belirten Kürdistan Demokrat Partisi Duhok Milletvekili Şerif, geriye kalanların ise kendi imkanlarıyla Halil İbrahim (Habur) Sınır Kapısı üzerinden geldiğini belirtti.

2 uçak seferi için hazırlıkların sürdüğü ifade eden Şerif, "2-3 bin civarında Kürt göçmenin daha orada olduğunu tahmin ediyoruz. Tam sayıyı bilemiyoruz çünkü çok dağınık durumdalar. Bazıları hala ormanda, kimisi çadırlarda bir kısmı da şehir merkezlerinde evlerde kalıyor" dedi.

Bölgedeki yetkililerle sürekli irtibat halinde olduklarını ve 1000'e yakın mültecinin de dönmek için isim yazdırdığı aktaran Şerif, "Kürdistan Bölgesi'nin Belarus temsilcisi bulunmadığı için süreci daha çok Moskova temsilcisi üzerinden yürütüyoruz. Temsilci, ‘dönmek için ismini yazdıranların sayısı her geçen gün artıyor. Son rakam 1000'e yaklaşmış durumda' dedi. Dolayısıyla sayının daha da artacağını düşünüyorum" diye konuştu.

 

Mülteciler
Son bir haftada 2 bin 350 mülteci IKB'ye geri dönüş yaptı / Fotoğraf: Chiya Sharif

 

"Gayrimenkullerini satanlar dönmek istemiyor"

Uçak bileti gibi dönüş masraflarının Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından karşılandığını söyleyen Şerif, bir kısım mültecinin dönmek istemediğine de değinerek şunları kaydetti:

"Dönmek istemeyenlerin bir bölümü Kürdistan Bölgesi'nde araba, ev veya arazi gibi gayrimenkul ve değerli varlıklarını satanlardan oluşuyor. Tabiri caizse dönmeye utanıyorlar. Avrupa'ya geçmek umuduyla kalmaya devam edeceklerini ifade ediyorlar. İki haftadır parlamento üyelerinde oluşan 10 kişilik heyet ile bölgeye gitmek için talepte bulunduk. Ancak Polonya hükümeti talebimize cevap vermiş değil. Polonya kimsenin sınır bölgesine geçmesini istemiyor. Bu hafta olumlu veya olumsuz bir cevap vermelerini bekliyoruz. Dolayısıyla gidip gitmeyeceğimiz henüz net değil."

"12 kişi hayatını kaybetti, 15 kişi de kayıp"

Şu ana kadar 2'si Suriye, 2'si İran ve 8'inin de IKB'den olmak üzere toplamda 12 Kürt göçmenin hayatını kaybettiği bilgisini paylaşan Şerif, irtibat sağlanamayan yaklaşık 15 kişinin de kayıp olduğunu aktardı.

Birçok ülkeden Belarus'ta 70 bin sığınmacının bulunduğu iddiasının doğru olmadığını ifade eden Şerif, sayının 8 ile 10 bin civarında olduğunu varsaydıklarını dile getirdi.

"Polonya'ya geçseler de muhtemelen sınır dışı edilecekler"

Kürt mültecilere ülkelerine dönme çağrısı yapan Şerif, sözlerini şöyle tamamladı:

"IKB Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Üyesi olarak insanlarımıza çağrım çetin soğuklar başlamadan vatanlarına dönmeleridir. Orada bulundukları her saat ve dakika hayatları tehlikededir. Ayrıca Avrupa'ya geçme şanslarının olduğunu düşünmüyorum. Polonya'ya geçseler bile kabul edilme olasılığı çok düşük ve muhtemelen sınır dışı edilecekler. Evlere dönüp iyi kötü hayatlarına devam etmeleri orada bulunup perişan olmaktan daha iyidir."

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU