Galatasaray, Süper Lig'de başka Avrupa'da başka... "Hedefler aynı ama konsantrasyon sorunu yaşıyor"

Avrupa'da yoluna dolu dizgin devam eden Galatasaray, aynı performansı Türkiye'de sergileyemiyor. Spor yazarı Oğuz Dizer, Avrupa'daki ve Süper Lig'deki Galatasaray'ın farkını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Avrupa Ligi'nde liderliğini sürdüren Galatasaray, Süper Lig'de Trabzonspor'un 14 puan gerisinde kaldı / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Marsilya'yı 4-2 yenerek adından söz ettiren Galatasaray, 3 gün sonra Süper Lig'in 14. haftasında karşılaştığı Öznur Kablo Yeni Malatyaspor ile 0-0 berabere kaldı.

Sarı-kırmızılı ekibin bu sezon Avrupa maçları dönüşünde Süper Lig'de yaşadığı puan kayıpları dikkat çekiyor. 

Avrupa Ligi gruplarındaki ilk maçında 16 Eylül'de Lazio'yu 1-0 yenen Galatasaray, 19 Eylül'de Alanyaspor'a 1-0 mağlup oldu.

21 Ekim'de gruptaki üçüncü maçında Lokomotiv Moskova'ya konuk olan ve deplasmandan üç puanla dönen Fatih Terim'in öğrencileri, 4 gün sonra konuk olduğu Beşiktaş'a 2-1 yenilmekten kurtulamadı.

4 Kasım'da yeniden Lokomotiv Moskova ile karşılaşan ve sahasında 1-1 berabere kalarak yenilmezlik serisini sürdüren sarı-kırmızlılılar, konuk olduğu Karagümrük ile 1-1 berabere kalarak şampiyonluk yolunda iki puan daha bıraktı.

Son olarak 25 Kasım'da sahasında Marsilya'yı 4 golle geçerek liderliğini sürdüren sarı-kırmızılılar, Avrupa dönüşü Yeni Malatyaspor ile 0-0 berabere kalarak önemli bir kayıp daha yaşadı.

Feghouli-AA.jpg
Marsilya karşısında etkili performans sergileyen Feghouli, Malatyaspor maçında sonradan oyuna dahil oldu / Fotoğraf: AA

 

Art arda puan kayıplarıyla şampiyonluk yarışında ağır yara alan sarı-kırmızılı ekip, bu sezon Avrupa maçı dönüşü sadece Çaykur Rizespor'u mağlup etti.

30 Eylül'de Marsilya deplasmanında 0-0'lık beraberlikle dönen İstanbul temsilcisi, 3 Ekim'de Rizespor'u 3-2 mağlup etmeyi başardı.

Galatasaray'ın Avrupa ile Süper Lig'de performansı, "hedef yönünün Avrupa Ligi'ne mi çevrildiği" sorusunu akıllara getirirken, spor kamuoyunda puan kayıplarının gerekçesi kadro rotasyonuna bağlanıyor.

Hem ligdeki kayıplar hem de Avrupa dönüşü alınan başarısız sonuçların ardından Galatasaray, lider Trabzonspor ile aradaki puan farkının 14'e çıkmasına neden oldu.

"Hedefler aynı ama konsantrasyonla ilgili sorunlar yaşıyor, ciddiyetsizlik olarak da tanımlamak mümkün" 

Spor yazarı Oğuz Dizer, Avrupa'daki ve Süper Lig'deki Galatasaray'ın farkını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Dizer, Galatasaray'ın Avrupa'da farklı, Süper Lig'de farklı sonuçlar elde etmesinin takımın hedef değiştirdiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini söyledi. 

"Hedefler hep aynı" diyen Dizer ancak son birkaç yıldır Galatasaray'ın konsantrasyon ve hazırlanma ile ilgili sorunlar yaşadığı görüşünde olduğunu belirtti. 

Konsantrasyon ve hazırlanmayı ciddiyetsizlik olarak da tanımlamanın mümkün olduğunu dile getiren Dizer, "Galatasaray kadrolarını yıllarca ezbere sayabilirdik. Şimdi Galatasaray kadrosunu bir anda sayabilecek çok fazla insan olduğunu zannetmiyorum" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu kadar değişkenlik, üst üste her müsabakaya farklı bir yapıyla çıkmak olmaz"

Galatasaray'ın Avrupa maçları dönüşü yaptığı rotasyonların da bu sonuçlarda etkili olduğunu ifade eden Dizer, "Bu kadar değişkenlik olmaz. Üst üste her müsabakaya farklı bir yapıyla çıkmak olmaz. Kulüpler, doğru 11'leri tespit ederek onunla yol alabilmek için transfer yapar. Son yıllarda müthiş bir savurganlık var futbolcu tercihleri konusunda. Oturmuş kadroların yerini her hafta farklı deneyimler, arayışlar alıyor. Galatasaray, Fenerbahçe maçına hazırlanırken Oğulcan'ın sağ bek olarak denendiğini okuduk hafta boyunca. Galatasaray'ın birinci problemi forvet Oğulcan'ın sağ bekte deneyim kazanması mıdır yoksa Fenerbahçe maçını kazanmak mıdır? Hedef saptama ve konsantrasyonla ilgili büyük sıkıntılar gözlemliyorum" diye konuştu. 

"Fenerbahçe yenilgisinden sonra cevap vermesi gereken sorular vardı"

UEFA Avrupa Ligi maçları sonrasında Süper Lig'de yaşanan puan kayıplarının rotasyon nedeniyle olduğunu ve bu duruma değişiklik getirilmemesini eleştiren Dizer, şunları söyle devam etti: 

Fatih Terim Galatasaray Kulübü'nde hükümranlığını ilan etmiş durumda. İpler tamamen Terim'in elinde. O güç Terim'in canı ne isterse yapmasına sebep oluyor. Terim'in son Fenerbahçe maçında kendini göz göre göre attırdığını düşünür oldum. Çünkü Fenerbahçe yenilgisinden sonra cevap vermesi gereken birtakım sorular vardı. Ne güzel atıldı, çıkanlar da suya tirit sürdü. Başkanı çıkardılar sahneye. Galatasaray Başkanı maçın 90 dakikası bittiğinde çıkıp da mesaj verecek konumda değildir. Böyle olunca başkanlık makamı da Fatih Terim de takım da kadrodaki genç oyuncular da yıpranıyor. En fazla da Galatasaray'ı halisane seven taraftarlar yıpranıyor.

 

Kerem-Terim-AA.jpg
Kerem Aktürkoğlu, Marsilya'ya attığı gol sonrası Fatih Terim'e koştu / Fotoğraf: AA

 

"Avrupa'da mükemmel performans, üç gün sonra tam tersi" 

"Ali Sami Yen keşke 'amacımız yabancıları yenmek' demeseydi de 'her maçta yerli-yabancı rakiplerimizi yenmek' deseydi" diyen Dizer, Yeni Malatyaspor maçında alınan kötü skoru hatırlatarak, "Galatasaray'ın grubunda başarılı olduğunu zaten paylaşıyoruz ama taraftarı da bizleri de serseme çevirdiler. Avrupa'da mükemmel bir performans, üç gün sonra tam tersi performans. Marsilya maçındaki Galatasaray ile Malatyaspor karşısındaki Galatasaray arasında büyük fark vardı. Bu kadar mı uzak olur? Topu topu üç gün var arada. Terim, egosunu tatmin etmekten vazgeçmeli. Artık üzeri örtülemez hale geldi" ifadelerini kullandı.

"Kimse kendini kandırmasın, Trabzonspor şampiyonluğun en büyük adayıdır"

Üst üste yaşanan puan kayıpları nedeniyle sıralamada gerilerde kalan Galatasaray'ın Süper Lig'deki şampiyonluk şansını da yorumlayan Dizer, "Kimse kendini kandırmasın. Trabzonspor bu haliyle şampiyonluğun en büyük adayıdır. Doğru yapılandılar, doğru transferler yaptılar. Oyuncu sakatlığı dışında bir rotasyon da görmüyorsunuz. Olduğunda dahi yerine oynayan futbolcudan Abdullah Avcı'nın üst düzey verim aldığını görüyorsunuz. Herkesi hazır tutuyor. Şampiyonluk yolunda yürümek adına en önemli detay da bu. Abdullah Avcı'nın ve Trabzonspor camiasının bu şansı sürdüreceği kanaatindeyim" değerlendirmesinde bulundu. 

"Düşmeme mücadelesi veren takımları bir dinlesinler bakalım kimin başına ne geliyor"

Trabzonspor'un aksine Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray maçlarının ardından idari ve teknik yöneticilerin sık sık bahaneler üreterek hakemlerden şikayet ettiklerini dile getiren Dizer, şunları kaydetti:

Sana yapılan yanlış herkese yapılıyor. Ligden düşmeme mücadelesi veren takımları bir dinlesinler bakalım kimin başına ne geliyor? Hakemlerimizin kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum. Avrupa maçlarında da hata yapıldığını görüyoruz. Fakat Avrupa liglerinde sporcular tamamen iyi niyetli. Türkiye'deki futbol aktörlerinin iyi niyetli, samimi ve dürüst olduklarından emin değilim. Oyuncunun sırtına tekme geliyor, kalbini tutuyor. O kadar hakemi yanıltmaya dönük hareketler var ki hakemler bu kadar komedyenin arasında mükemmel duruş örnekliyorlar. Kontrol etmeye çalıştıkları grup, futbol ahlakı, spor erdemi konusunda ciddi sıkıntıları olan ve bu erdemi koruyamayan bir yapı. Bunların arkasında da buna sahip çıkarak beceriksizliklerini örtmeye çalışan yöneticiler var. 'Önce beyaz kirlendi' derler ya maalesef önce spor duruşu ve ahlakı kirlendi. Bu kirliliğin de her türlü zararını görüyoruz.

"Lazio maçındaki Galatasaray bize geleceği gösterecek"

Süper Lig'de kötü günler geçiren Galatasaray'ın Avrupa Ligi'ndeki geleceğini Lazio maçının tayin edeceği ifade eden Dizer, sözlerini şöyle noktaladı:

Lazio maçındaki Galatasaray bize geleceği, nereye gideceğini, nasıl yürüyeceğini gösterecek. Son 1-2 yıl içinde Avrupa'da ciddi sıkıntılar yaşadığı Paris Saint-Germain, Real Madrid müsabakaları bu sezon da PSV maçlarındaki sıkıntıları gördüğümüzde herkesin kafası karışıyor. Birdenbire çok büyük uçurumlar olan rakiplerle de karşılaşabiliyoruz. Sezonun tamamını göz önüne getirirsek ciddi sıkıntılar yaşandığını anımsıyoruz. Lazio maçı bize ilerideki yolun ne olup ne olmayacağını gösterecektir. İstanbul'da kazanılan müsabakada futbol değerlerinden çok şans faktörüyle maçı götürdü. Maçı bekleyeceğiz. Galatasaray'ın konsantre olmasını bekleyeceğiz. Fatih Terim son iki yıldır şampiyonlukların ucu ucuna kaçırdı, bu sezon da Süper Lig'deki iç maçlarda süper konsantrasyon eksikliği yaşadığını düşünüyorum. Benim bildiğim, tanıdığım Fatih Terim bu değil.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU