Birleşik Krallık'tan Fransa'ya mülteci eleştirisi

"Sırf sahil şeridi yüzlerce kilometre diye zor olduğunu söyleyemeyiz; gerekeni yapmalıyız"

Bu hafta Manş Denizi'nden Birleşik Krallık'a geçmeye çalışan 27 sığınmacının yaşamını yitirmesi, Fransa'yla Britanya arasında krize neden olmuştu (Reuters) 

Bir bakan yardımcısı, Fransa'nın Birleşik Krallık'a (BK) giden sığınmacı teknelerini durdurmak için daha sert önlemler almaktan, "yüzlerce kilometrelik sahil şeridini" denetlemenin "zor" olduğu mazeretini kullanarak kaçamayacağını söyledi.

BK Güvenlikten Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Damian Hinds, BK Başbakanı Boris Johnson'ın "destekleyici ve işbirlikçi" olmak istediğinde ısrar ederek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u bir kez daha BK'nın geçişleri sınırlama planını kabul etmeye çağırdı.

Fransa'nın BK'ya gelen göçmenleri geri almasını önerdiği ve BK İçişleri Bakanı Priti Patel'in yarınki çok ülkeli toplantıdan çıkarılmasına yol açan bir mektup kamuoyuyla paylaşıldığı için plan Paris'te öfkeye yol açmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hinds, BK'nın yetkililerini Fransız topraklarına yerleştirerek "egemenliğini ihlal etmeyi" önermediğini savunarak gerilimi yatıştırmaya çalışmış fakat bu fikir de Macron tarafından reddedilmişti.

Bakan yardımcısı, "ortaklığın güçlü olduğu" konusunda ısrar ederek "Mektubun tonu son derece destekleyici ve işbirlikçi; Fransız hükümetinin ve yetkililerinin yapmakta olduğu her şeyi kesinlikle tanıyor" dedi.

Ancak bakan yardımcısı, başkalarının yanı sıra Calais belediye başkanının da öne sürdüğü, yaklaşık 322-483 kilometre uzunluğundaki bir kıyı şeridini terk eden ve sadece 10 dakika içinde yolculuğa hazır hale getirilebilen her tekneyi durdurmanın imkansız olduğu iddiasını reddetti.

Fransa, ölümcül geçiş girişimlerini önlemek için BK'nın Manş Denizi'nin kendi tarafındaki sığınma taleplerini işleme koymasını isterken, BK'ysa bunun sadece göçmen ve sığınmacı sayısını artıracağını savunuyor.

Hinds, denetleme görevinin "çok büyük" olduğunu kabul etmesine rağmen şunları söyledi:

Sırf sahil şeridi yüzlerce kilometre diye zor olduğunu söyleyemeyiz; insan hayatını kurtarmak için gerekeni yapmalıyız.

Hayır kurumları, çarşamba günü 27 kişinin ölmesinin ardından, Fransa'nın daha güçlü denetim ve güvenliğin BK'ya ulaşmak için hayatlarını riske atan sığınmacılara ilişkin sorunu çözemeyeceği söylemini desteklemişti.

Paris, bazılarını BK'nın finanse ettiği yeni gözetim ekipmanlarını kullanarak, günde 24 saat çalışan 600'den fazla polis memuruyla devriyelerin son aylarda zaten keskin şekilde artırıldığını söylemişti.

Çadırlara ve uyku tulumlarına el konması ve kampların kaldırılmasıyla birlikte sığınmacıların barınma sorunu da gitgide artıyor.
 


Öte yandan Hinds, diplomatik tartışmalara ve Patel'in yüz yüze görüşmelere katılma fırsatını kaybetmesine rağmen BK'nın Macron'a yönelik mektubu yayımlamaktan pişmanlık duymadığını yineledi.

Johnson'ın planı, Britanya'nın bu ülkeyle bağlantılı refakatsiz çocukları kabul etmesi karşılığında, Manş Denizi'ni geçen kişilerin derhal geri dönmesini sağlayacak.

Fransa, BK'nın Britanya'ya girmek isteyen sığınmacı ve göçmenlerin sığınma taleplerini henüz Fransa'dayken işleme koymayı kabul etmesi şartıyla, Avrupa Birliği çapında bir geri dönüş anlaşmasına açık.

Cuma günü Macron, Johnson'ı "yuvarlak konuşmak" ve "sorunları başkalarına çözdürmeye" teşebbüs etmekle suçlamış ve teklifleri "vasat" olarak nitelemişti.

Ancak Hinds, BBC Radio 4'a verdiği demeçte şunları söyledi:

Şimdi, özellikle bu korkunç trajediden yola çıkarak daha ileri gitmeliyiz, ortaklığımızı derinleştirmeliyiz, yaptıklarımızı genişletmeliyiz, yeni yaratıcı çözümler geliştirmeliyiz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU