Homo sapiens'in Avrasya'da yaptığı en eski mücevher tespit edildi

"Kolyeyi ilk gördüğümde şoke olmuştum"

İki farklı açıdan çekilen görüntüleri paylaşılan kolye iki parça halinde bulundu (Antonino Vazzana/BONES Lab)

Bilim insanları, Homo sapiens'in (modern insan) Avrasya bölgesinde yaptığı en eski mücevheri tespit etti.

2010'da Polonya'daki Stajnia Mağarası'nda keşfedilen kolyeye yapılan radyokarbon tarihleme analizi, mamut dişinden yapılan mücevherin yaklaşık 41 bin 500 yıllık olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

25 Kasım'da hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta yayımlanan araştırmanın başyazarı Sahra Talamo, "Kolyeyi ilk gördüğümde şoke olmuştum" dedi.

Zira kolyenin bulunduğu bölgenin sadece Neandertallere ait kalıntıları içerdiği düşünülüyordu. İnsan evrimi ve radyokarbon tarihleme uzmanı Talamo, kolyedeki noktalı süslemeler sebebiyle bunların Neandertallere ait olamayacağını düşündüğünü söyledi.

Çünkü bu tür süs eşyaları, Neandertallere göre daha karmaşık ve yaratıcı faaliyetler gösterebilen Homo sapiens'e özgü.

Talamo buradan yola çıkarak kolyeyi araştırmaya karar verdiğini belirtti. Yapılan çalışma, kolyenin 41 bin 500 yıl öncesinden kaldığını gösterdi.

Araştırma makalesinde şu ifadeler yer aldı:

Kolyenin dekorasyonunda, düzensiz bir döngü içerisinde 50'den fazla delik işareti ve iki delik var.

Bilim insanları bunların başarılı bir avı ya da ay veya güneş döngüsünü temsil ettiğini düşünüyor.

Talamo kolyenin yapıldığı dönemin, Homo sapiens'in ilk kez mücevher veya süs eşyaları geliştirdiği zamana denk geldiğini kaydetti

Peki Homo sapiens neden bu dönemde mücevher kullanmaya başladı? Talamo, bu sorunun cevabının gizemini koruduğunun altını çizdi:

Bu çok güzel bir soru. Ancak şu anda bunun hakkında pek bir cevabımız yok. Homo sapiens'in nasıl bir değişiklikle karşılaşıp böylesine harika bir nesneyi şekillendirdiğini bilmiyoruz.

Talamo yeni teknik geliştirdi

Öte yandan radyokarbon tarihleme için incelenecek nesnenin bir bölümünün parçalanması gerekiyor. Ancak Talamo, kolyeleri incelerken yeni bir teknik geliştirdi. Bu sayede kolyenin çok küçük bir kısmı parçalandı.

"Bir materyalin mümkün olduğunca küçük bir kısmını yok etmek istiyorum" diyen Talamo, yeni tekniğin diğer araştırmalarda da kullanabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, Live Science, CNET

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU