Suudi Arabistan’da ilk kez birine ırkçılık yaptığı gerekçesiyle ceza verildi

5 bin TL ödemesine hükmedilen Suud vatandaşı hakaret ettiği kadından özür dilediği bir tweet atacak ve 30 gün boyunca hesabında sabitleyecek

Riyad Mahkemesi / Fotoğraf: Reuters

Suudi Arabistan’da yaşayan Somalili bir kadın, sosyal medya üzerinden kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle bir Suud vatandaşını savcılığa şikayet etti.

Okaz gazetesinin haberine göre Riyad Mahkemesi, Twitter hesabı üzerinden “Ey Somalili” diye hakaret eden kişiye ırkçılık suçlaması yöneltti. Mahkeme, Suud vatandaşına 3 bin riyal (5 bin TL) cezaya hükmetti.

Bu kararla birlikte Suudi Arabistan tarihinde ilk kez bir mahkeme "ırkçılık” terimini kullanarak suç yöneltmiş oldu.

Özür tweeti atıp 30 gün boyunca hesabında sabitleyecek

Mahkemenin kararında, “aynı eylemi tekrar etmeme, atılan ırkçı paylaşımı silme, Twitter hesabı üzerinden hakaret ettiği kadından 'size ırkçı sözler sarf ettiğim için özür dilerim' şeklinde tweet atarak özür dilemesine ve bunu Twitter hesabına 30 gün boyunca sabitlemesine” hükmedildi.

Okaz’a konuşan davacı kadın, “Mahkeme bir enformasyon suçu olduğuna hükmetti. Hakim, sanık aleyhindeki cezanın “ırkçılık” olarak tabir edilmesinde ısrarcı oldu. Karar birkaç gün içinde İcra Mahkemesi tarafından uygulanacaktır” dedi.

Somalili kadının avukatı Macid Feten ise ceza kanununun 11’inci maddesine göre nefret suçu ve hakaretin 5 yıla kadar hapis cezası ve 500 bin riyale (780 bin TL) kadar para cezasına çarptırılabileceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU