Honduras'ta yoksulluk: Halk çöplükte akbabalarla yarışıyor

Pazar günü genel seçimlerin düzenleneceği ülkede, çöpten topladıklarıyla geçinen Marlon Escoto, "Partilerin hiçbiri bana yardım etmedi" dedi

Honduraslılar, Tegucigalpa'da "krematoryum" olarak da anılan belediye çöplüğünde atıkları ararken bölgeye birçok akbaba da geliyor (AFP)

Nüfusun yarısından fazlasının yoksul olduğu Honduras'ta halk, çöplüklerden bulduğu geridönüşüm malzemelerini satarak geçinmeye çalışıyor.

Uyuşturucu kaçakçılığı, çete savaşları, yolsuzluk ve siyasi istikrarsızlık gibi nedenlerden ötürü ciddi bir yoksulluk yaşanan Orta Amerika ülkesinde, yaklaşık 10 milyonluk nüfusun yüzde 59'u hurdacılık yapıyor.

Fransız haber ajansı AFP'nin yakaladığı çarpıcı karelerde vatandaşların çöplerdeki plastik, cam ve kartonları toplamaya çalıştığı görülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başkent Tegucigalpa'da hurdacılıkla geçinen Marlon Escoto, "Buradan, çöpten bulduklarımla çocuklarımı geçindiriyorum" dedi.

59 yaşındaki Escoto, eşinin hastanede yattığını ve tedavi için paraya ihtiyacı olduğunu fakat çöpten bulup sattıklarıyla ancak karnını doyurabildiğini anlattı.

Ülkede pazar günü 5 milyondan fazla kişi genel seçim için sandık başına gidecek.

Seçimlerde Devlet Başkanı ve üç Başkan Yardımcısı'nın yanı sıra, Ulusal Kongre'ye ve Orta Amerika Parlamentosu'na gidecek milletvekilleriyle belediye başkanları da seçilecek.
 

afp-honduras-çöplük.jpg

Escoto, 45 yıldır belediye çöplüğünden toplayıp sattıklarıyla geçindiğini söyledi (AFP)


Devlet Başkanı seçiminde Özgürlük ve Yeniden Kuruluş Partisi'nden eski Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın eşi Xiomara Castro, Honduras Ulusal Partisi'nden Nasry Asfura ve Liberal Parti'den Yani Rosenthal favori adaylar olarak öne çıkıyor.

Öte yandan Escoto, kime oy vereceğini bilmediğini söyleyerek "Biz yurttaşız ve herkesin oy verme hakkı var. Fakat bu partilerin hiçbiri bana yardım etmedi. Ben evimdeki her şeyin parasını kendim ödedim" dedi.

Geçen ay Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez hükümeti, aile başına 7 bin Honduras lempirası (yaklaşık 3 bin 600 TL) yardım çeki dağıtmıştı.
 

afp-honduras2.jpg
Bazı yurttaşlar, çöplükte ekip olarak çalışıyor ve bulduklarını daha sonra paylaşıyor (AFP) 


Ülkede aylık asgari maaş 9 bin 650 Honduras lempirası (yaklaşık 5 bin TL) civarında.

Geridönüşüm malzemelerini bulup satmak için çöplüğe gelen 69 yaşındaki Marco Antonio Cruz ise "Burada plastik şişeleri, kartonları, cam şişeleri ve kağıtları topluyoruz. Pek para etmiyor, sadece bir tabaklık yemek alınıyor" dedi.



Independent Türkçe, France 24

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU