Reuters: Trump dün geceki olası müdahale öncesi İran'ı Umman aracılığıyla uyardı

İranlı yetkililere dayandırılan habere göre Trump müzakerelere başlamak için kısa bir süre verdi, İran'sa müdahalenin uluslararası ve bölgesel karşılığı olacağını söyledi

Reuters, Trump’ın İran’a olası müdahalesi ile ilgili uyarısının Umman aracılığıyla yapıldığını yazdı / Fotoğraf: AA

İranlı yetkililer, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün geceki İran’a olası müdahalesi ile ilgili uyarısının Umman aracılığıyla yapıldığını söyledi. 

Reuters’a konuşan bir İranlı yetkili, “Trump’ın mesajında İran’la herhangi bir savaşa karşı olduğu ve Tahran’la çeşitli konular üzerine görüşmek istediğini, buna karşılık da İran’a müzakerelere başlaması için kısa bir süre verdiğini söyledi. İran dini lideri Ayetullah Hameney’in de yetkililere gizli kalmak suretiyle cevabını verdiği belirtildi.  

Bir diğer İranlı yetkili ise, “Liderlerin konuşmaya yanaşmadığı açık ancak bu mesajla bir karar vermesi (Hamaney) gerektiğini belirtti. Bununla birlikte Ummanlı yetkililere İran’a karşı herhangi bir saldırının bölgesel ve uluslararası bir karşılığını olacağını ilettik” dedi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi Taht Revançi ise BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ABD’ye ait İHA'nın düşürülmesi ile ilgili bilgilendirme mektubu gönderdi.

Mektupta, ABD’nin İran hava sahasını ihlal ettiği ve tüm uyarılara rağmen ihlale devam ettiği, bu nedenle Devrim Muhafızlarının İHA’yı düşürmek zorunda kaldığı, İran’ın savaş istemediği; "Tehditlere karşı her şekilde kendimizi savunacağız” ifadesine yer verildi. 

İran ABD’ye ait bir insansız hava aracını düşürmüştü.

ABD Başkanı Trump konuyla ilgili olarak, "Çok büyük bir hata yaptılar. İHA uluslararası sulardaydı, bilimsel olarak bunun kanıtlarına sahibiz. Bunu yapan kişiler büyük bir hata yapmıştır, yapanlar başıboş ve aptal birileri olmalı" değerlendirmesini yapmıştı. 
 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU