Öcalan'ın seçime iki gün kala gelen mesajının öncesinde ve sonrasında neler yaşandı?

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın "HDP seçimde tarafsız kalmalı" çağrısının ardından HDP ve Kandil'den şu ana kadar gelen açıklamalar seçim stratejisinin değişmeyeceğini gösteriyor

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 8 yıl aradan sonra İmralı’dan gönderdiği ilk mesaj 6 Mayıs 2019’da okundu.

2 Mayıs 2019’da İmralı’da Öcalan ile görüşen avukatlar mesajı basın toplantısıyla duyurdu. 

İmralı'dan ilk mesaj 

Öcalan mesajında “Suriye’de Türkiye’nin hassasiyetlerine duyarlı olunmalı” dedi. Açlık grevi eylemlerinin ölümle sonuçlanacak noktaya taşınmamasını istedi.

Mesajın okunduğu gün (basın toplantısından sonraki saatlerde) YSK İstanbul seçimini yenileme kararı aldığını duyurdu. Öcalan’ın mesajı sadece içeriği değil; zamanlaması itibarıyla da tartışıldı.

Avukatlar basın açıklamasında İmralı ile görüşmelerin rutin şekilde devam edip etmeyeceğini bilmediklerini söylemişti.

Bahçeli: Avukatlarıyla görüşsün

Görüşmelerin süreceğine dair açıklama 1 Mayıs 2019’da Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den geldi. Gül, “Görüşme yasağına ilişkin kararlar kaldırıldı ve görüşme imkanı getirildi” dedi.

Avukat ziyaretlerine ilişkin dikkat çekici bir açıklama da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli “Sayın Cumhurbaşkanının ifade ettiği şekliyle; çözüm sürecini kapsamayan ama avukatının talebine verilen bir cevaptır. Bana sorarsanız avukatıyla görüşsün” dedi.

İmralı’ya ikinci ziyaret 22 Mayıs’ta yapıldı. Öcalan ikinci görüşmede de kamuoyuna bir mesaj gönderdi. Mesaj 4 gün sonra, 26 Mayıs 2019’da yine basın toplantısıyla duyuruldu.

İkinci mesaj: Açlık grevleri bitirilsin

Avukat Nevroz Uysal’ın okuduğu mesajda Öcalan, ölüm orucu ve açlık grevi eylemlerinin bitirilmesini istedi. Aynı gün eylemlerin sona erdiği duyuruldu.

Avukatlar 3. görüşmeyi 12 Haziran 2019 tarihinde yaptı. Öcalan yine bir mesaj kaleme almıştı. Açlık grevine son veren eylemcilere teşekkür etti. Kısa mesajında altını çizdiği noktalardan biri şuydu: Şahsi inisiyatif doğrultusunda gelişen bu tavrın devlet odaklı tavır ve taviz olarak değerlendirilmemesini özenle belirtirim.

18 Haziran mesajı

Öcalan’ın “HDP seçimde tarafsız kalmalı” mesajını verdiği 4. görüşme, 23 Haziran seçimine 5 gün kala, 18 Haziran 2019 tarihinde yapıldı.

Avukatlar, önceki görüşmelerde olduğu üzere, yine adadan dönüşlerinde görüşmeye ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Bir açıklama yapılacağı da duyurulmadı.

Kamuoyunun henüz haberdar olmadığı mesaj, muhtemel ki avukatlar aracılığıyla HDP’ye ve Kandil’e İmralı’daki yetkililer eliyle de devlete iletilmişti.

Mesajın kamuoyuna duyurulması devletin izniyle oldu. Munzur Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Özcan 20 Haziran 2019’da akşam saatlerinde bir basın toplantısı düzenledi. Devletin ve Öcalan’ın talebiyle İmralı’ya giderek, son birkaç haftada iki kez Öcalan ile görüştüğünü ve ikinci görüşmeyi 20 Haziran günü (basın toplantısını yaptığı gün) gerçekleştirdiğini söyledi.
 

Ali Kemal Özcan.jpg
Doç. Dr. Ali Kemal Özcan / Fotoğraf: AA


Özcan’ın aktardıklarına göre, Öcalan o görüşmede 18 Haziran’da verdiği mesajın kamuoyuna duyurulmadığını öğrendi ve buna tepki göstererek yeni bir mesaj kaleme aldı.

Özcan’ın okuduğu mesaja göre, Öcalan, 23 Haziran seçiminde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nu destekleyeceğini ilan eden HDP’den tarafsız kalmasını istiyordu.

Seçime iki gün kala gelen mesajla gözler HDP, Kandil ve Öcalan’ın avukatlarına çevrildi.

HDP'den mesaja ilk tepkiler

HDP’den ilk açıklamayı Diyarbakır milletvekili Ziya Pir yaptı. Pir, sosyal medya hesabında böyle bir mesaj olmadığını, ajanslar tarafından geçilen haberin de yalan olduğunu yazdı.

Sonraki açıklama HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den geldi. Temelli, “Anadolu Ajansı’nın haberine itibar etmemekte yarar var” dedi. Avukatların bugün yaptığı açıklamanın beklenmesi gerektiğini işaret etti.

A.A.’nın haberinden kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan TV’lerin ortak yayınında soruları yanıtlamaya başladı. Erdoğan’a Öcalan’ın mesajı da soruldu. Cumhurbaşkanı’na göre Öcalan’ın mesajı bir iktidar savaşı olduğunu gösteriyordu. Erdoğan, savaşın tarafları olarak da “Öcalan, Kandil ve Demirtaş”ı saydı. “Öcalan kendisine ihanet edildiğini düşünüyor” dedi.

Karayılan: HDP kararını verdi

Avukatların bugün yaptığı açıklamadan önce Kandil’den de bir mesaj geldi. PKK’nın yayın organı Fırat Haber Ajansı (ANF) saat 00.01’de PKK liderlerinden Murat Karayılan ile yaptığı röportajı yayınladı.

Karayılan’ın sözlerinde Öcalan’ın mesajına bir atıf yoktu. Ama söyledikleri İmralı’ya yanıt gibiydi. Karayılan, “Zaten HDP kararını vermiştir. Faşizme karşı demokratik seçeneği esas alacaklardır. Bu doğru stratejidir” dedi.
 


PKK kadrolarından gelen sonraki mesajı yine ANF yayınladı. 00.10’da KONGRA-GEL Eş Başkanı Remzi Kartal’ın söyledikleri Twitter’dan yayınlandı. Kartal, “Önder Apo ile ilgili haber yalandır. Haber ne kadar darda olduklarını gösteriyor. Kürt halkı bu yalan haberleri yutmaz” dedi.
 


İki açıklamadaki ton farkı

Sabah olduğunda konuya ilişkin ilk açıklama Asrın Hukuk Bürosu’ndan geldi. Saat 09.45’te, Twitter’dan, Öcalan’ın 18 Haziran’daki mesajı paylaşıldı. Mesaj, Ali Kemal Özcan’ın aktardığından farklı değildi. Öcalan, HDP’ye tarafsız kalması çağrısı yaptı.

Twitter’dan avukatların konuya ilişkin açıklaması da yayınlandı. O açıklama ile Öcalan’ın mesajı arasında önemli bir ton farkı vardı.

Avukatların açıklamasında, Öcalan’ın tarafsız kalma çağrısının HDP tarafından tartışılmasını istediği yazıldı. Dahası Öcalan, HDP’nin kararlarını “kendisinin vereceğini” belirtti.

Yani bu açıklamaya göre Öcalan HDP’ye bir tavsiyede bulunuyor ve bu tavsiyenin parti tarafından tartışılıp, nihai kararın yine parti tarafından alınmasını istiyordu.

 

ASRIN HUKUKU AÇIKLAMA 2.png
Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının açıklamasındaki bölüm

PKK’nın yayın organı ANF de avukatların kamuoyuna aktardığı mesajı “Öcalan: HDP kararını kendisi verir” başlığıyla duyurdu.
 


Şimdi bir yanda 23 Haziran seçimine 2 gün kala İmralı’dan gelen “tarafsız kalın” mesajı, diğer yanda CHP’ye destek vereceğini ilan eden HDP ve bu politikayı destekleyen Kandil var.

Şu ana kadar gelen açıklamalar HDP ve Kandil’in İmamoğlu’nu destekleme stratejisinde değişiklik olmayacağını gösteriyor. ANF’nin, Öcalan’ın mesajını, “HDP kararını kendisi verir” başlığıyla duyurması da bu öngörüyü destekliyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU