Fransa-Birleşik Krallık krizine yol açan göçmen faciası: Kimliği tespit edilen ilk kurban Iraklı Kürt Meryem oldu

"Hikayesi herkesle aynı. Daha iyi bir hayat arıyordu"

Meryem Nuri Muhammed Emin, Birleşik Krallık'a gidebilmek için Irak'tan sırasıyla Almanya ve Fransa'ya geçmişti (BBC)

Fransa'dan Birleşik Krallık'a (BK) gitmeye çalışırken hayatını kaybedenler arasında kimliği belirlenen ilk kişi Meryem Nuri Muhammed Emin oldu.

24 Kasım'da yaşanan olayda göçmen botunun batmasıyla 27 kişi boğularak ölmüştü. Yetkililer yaşamını yitirenler arasında 17 erkeğin, biri hamile 7 kadının ve üç çocuğun olduğunu açıklamıştı. Olayın ardından Fransa ve BK arasında gerilim yükselmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BK'de yaşayan nişanlısı BBC'ye yaptığı açıklamada, sürpriz yapmak isteyen Iraklı Kürt Meryem'in Manş Denizi'ni geçme girişiminden son ana kadar haberdar olmadığını söyledi.

Kimliğini açıklamak istemeyen adam, Meryem'in botta bir yakınıyla olduğunu belirtti.

Kendisi de göçmen olan adam GPS'i kullanarak nişanlısını takip ettiğini ve Snapchat üzerinden mesajlaştıklarını kaydetti. Nişanlısının ifadelerine göre 24 yaşındaki Meryem, gönderdiği son mesajda yetkililerin geldiğini söyleyerek umut vermeye çalıştı. Adam şöyle konuştu:

Nişanlımla sürekli temas halindeydim. Konumunu canlı şekilde takip ediyordum. Tekneye bindikten 4 saat 18 dakika sonra onu kaybettim. Sanırım denizin ortasındalardı.

Adam ayrıca, sinyal kaybolmadan önce telefonda konuştuklarını bildirdi:

Nişanlım bana 'Botta yaklaşık 30 kişi var' dedi.

Meryem'in amcası da olayı doğrulayarak Meryem'in cansız bedeninin Irak'a gönderilmesini beklediklerini söyledi.

Meryem'in bir başka yakını, "Hikayesi herkesle aynı. Daha iyi bir hayat arıyordu" diye konuştu.
 


Bir balıkçı teknesinin çarşamba Fransa açıklarında denizdeki birkaç kişiyi görmesiyle arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı. 27 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, kurtarılan biri Iraklı diğeri Somalili iki kişi hastaneye kaldırılmıştı. Yetkililer, taburcu edilen bu kişileri yaşananlarla ilgili sorgulamaya hazırlanıyor.

Fransız polisiyse olayın ardından 5 şüpheliyi tutukladı.

BK'yle Fransa arasında mektup krizi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, olayın ardından Avrupa Birliği'ni ve BK'yi "göç sorununa" ilişkin acil toplantıya çağırmıştı.

BK Başbakanı Boris Johnson ise konuyla ilgili Macron'a gönderdiği mektubu Twitter'dan paylaşmıştı.

Johnson 5 maddelik mektupta, göçmenleri taşıyan bot ve teknelerin Fransa'dan ayrılmasını önlemek için ortak devriye ve iade anlaşmasını içeren planın geçişler üzerinde "anında önemli bir etkisi" olacağını savunmuştu.

Johnson ayrıca insan kaçakçılığı yapan suç çetelerinin işlerine balta vuracağını öne sürdüğü planın Fransa'nın da çıkarına olacağını öne sürmüştü.

Bunun ardından iki ülke arasında tansiyon yükselirken Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, yarın düzenlenecek toplantı için Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel'e gönderilen davetin iptal edildiğini açıkladı.

 

Independent Türkçe, BBC, Guardian, Metro, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU