Akdeniz adasında yeni bir tür bulundu: Kedi-tilki

“Bunun bilinen ama bilimsel olarak tanımlanmayan vahşi bir tür olduğuna inanıyoruz. Çünkü gece avlanan ve hiç görünmeyen bir hayvan”

Akdeniz’deki Korsika adasında nadir ve gizemli bir vahşi hayvan keşfedildi.

“Kedi-tilki” diye tanımlanan bu hayvan yerliler tarafından ghjattu volpe olarak biliniyor. Korsika folkloründe yarı efsanevi olan hayvanın, keçilere ve koyunlara saldırdığına inanılıyor.

Bilim insanları son 10 yıldır bu vahşi hayvanın izini sürüyordu. Sonunda, Fransa’nın ulusal avcılık ve vahşi yaşam ofisiyle (ONCFS) çalışan bir ekip, bu hayvanın yeni bir tür olduğuna inandıklarını açıkladı.

Ofisin çevre teknisyeni Pierre Benedetti AFP’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Bunun bilinen ama bilimsel olarak tanımlanmayan vahşi bir tür olduğuna inanıyoruz. Çünkü gece avlanan ve hiç görünmeyen bir hayvan.

Türün kedi tilki diye adlandırılmasının nedeni ise rengi ve çizgileri. Renkli ve kalın kürklü yaban kedisi, siyah çizgili pençeleri ve siyah halkalı kuyruğa sahip. Kalın kürkünün kene ve pirelere karşı koruma sağladığı düşünülüyor. 
 

Fox-cat-3.jpg
Fotoğraf: AFP


Ev kedilerinden çok daha büyük olan hayvanın boyu 90 santimetreyi buluyor. Geniş kulaklara ve büyük köpek dişlerine sahip kedinin bıyıkları ise ev kedilerinden kısa.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bölgede görülen 16 kedinin 12’sini yakalayan araştırmacılar, hızlı bir incelemeden sonra kedileri serbest bıraktı.

Benedetti konuyla ilgili, “DNA analizi türün Avrupalı ​​yaban kedisi, Felis silvestris silvestristen farklı olduğunu gösterdi. Afrika orman kedisi Felis silvestris lybicaya yakın. Ama kesin kimliğini belirleme çalışmaları sürüyor” dedi.

AFP’ye konuşan ONCFS saha araştırmacısı Carlu-Antone Cecchini ise, bu hayvanların Korsika’nın uzak bir bölgesinde yaşadığını, orada kartallardan korunmak için gerekli bitki örtüsünü bulabildiğini söyledi.

Cecchini sözlerine şöyle devam etti:

Kedi tilkiler, köy mitolojisinin bir parçası. Köylüler nesilden nesile onların keçi ve koyunları nasıl avladığını anlattı.

Hayvanların beslenme ve üreme alışkanlıklarını henüz keşfedemeyen ekip, kedi tilkilerin yeni bir tür olarak tanınmasını ve koruma altına alınmasını umuyor.


 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU