Güney Kore kıtlıkla savaşan Kuzey Kore’ye 50 bin ton pirinç bağışlıyor

“Ailelerin çoğu genelde pirinç ve kimçi yiyerek hayatta kalıyor ve çok az protein tüketiyor”

Kuzey Kore, sıcak hava dalgası yüzünden son yılların en kötü hasadını geçirdi / Fotoğraf: The Indepedent

Corazon Miller - The Independent

Güney Kore, şiddetli kuraklık ve gıda kıtlığı sebebiyle 10 milyon kişinin açlıktan ölme tehlikesinin bulunduğu Kuzey Kore'ye 50 bin ton pirinç ve 3,5 milyon pound (25 milyon TL) bağışta bulunuyor.

Yaşanan kuraklık, sıcak hava dalgaları ve sel Kuzey Kore’ye ağır hasar verdi. Son 10 yılın en kötü hasat mevsiminin yaşandığı ülkede 1,36 milyon ton yiyecek açığı var.

Güney Kore çarşamba günü, gıda problemiyle karşı karşıya olan Kuzey Kore’ye yiyecek ve para yardımı yapacağını duyurdu.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Hükümet, Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla sağlanan gıda yardımının Kuzey Kore halkına verilmesini istiyor.

Dönüm noktası niteliğindeki bu bağışı memnuniyetle karşılayan WFP’nin Asya Pasifik müdürü David Kaatrud, ülkede 300 bin ton gıdaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Kaatrud sözlerini şöyle sürdürdü:

Kuraklık ve zayıf hasat sebebiyle önümüzdeki aylarda, ülkedeki milyonlarca çocuk, kadın ve erkek çok ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilir.

Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun, geçen ay WFP ile  yayımladığı rapor, 2018'deki 4,9 milyon tonluk gıda üretiminin son 10 yılın en düşük rakamı olduğunu gösterdi.

Buna göre olumsuz iklim koşullarının yanı sıra; sınırlı yakıt, gübre ve yedek parça tedariği de hasadı olumsuz etkiliyor.

Nüfusun büyük bir kısmının bel bağladığı Kamu Dağıtım Sistemi, halka yılın bu zamanlarınde verdiği erzak miktarını da şu ana kadarki en düşük seviyeye indirmek zorunda kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WFP yetkilisi Nicolas Bidault, “Ailelerin çoğu genelde pirinç ve kimçi yiyerek hayatta kalıyor ve çok az protein tüketiyor. Toplumun büyük çoğunluğu zaten çok savunmasız. Gıda oranının daha da azaltılması onları açlık krizine sürükleyebilir. Bu çok endişe verici” dedi.

Bidault, durumun özellikle yetersiz beslenmeye karşı savunmasız olan küçük çocuklar, hamile ve emziren kadınlar için kaygı verici olduğunu söyledi.

Yeterli dış yardımın sağlanmaması durumunda, haziran ve ekim arasındaki sıcak aylarda erzağın daha da azalacağından endişeleniliyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU