Döviz kurundaki hızlı yükseliş sonrası gübre ve zirai ilaç satışları geçici olarak durdu

Kurdaki sert yükseliş, ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç şirketlerinin bayilere fiyat verememesine ve bundan dolayı satışlarını geçici olarak durdurulmasına neden oldu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün kabine toplantısı sonrası düşük faiz politikalarında kararlı olduklarını yinelemesi sonrası dolar/TL yükselişini sürdürüyor.

Gün içerisinde dolar 13,50 lira seviyesine ulaşırken, euro 15,20 lira zirvesini gördü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'de hızla yükselen döviz kuru nedeniyle başta gıda ve akayakıt fiyatları olmak üzere birçok ithal ürünlere üst üste zam gelmeye başlamıştı.

Dolar ve eurodaki bu hızlı yükseliş, ham maddesinin önemli bir kısmı ithal olan gübre ve zirai ilaç satışlarının geçici olarak durdurmasına neden oldu.

Şirketler, bayilere ilan gönderiyor

Bloomberg HT'den İrfan Donat'ın haberine göre, kimyasal gübre ve zirai ilaç şirketleri, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki bayilerine "satışlarımız geçici olarak durdurulmuştur" şeklinde genel duyuru ilanı göndermeye başladı.

Bayilere giden çiftçiler de gübre ve zirai ilaç almak isterse benzer yanıtlarla karşılaşıyor.

Bloomberg HT'nin ulaştığı ve isminin açıklanmasını istemeyen bazı gübre ve zirai ilaç şirketlerinin yöneticileri, satışların durdurulmasına gerekçe olarak, "Kurdaki yukarı yönlü sert yükselişler ham madde fiyatlarımızı da yukarı çekiyor. Artık fiyat belirleyemiyoruz. Sattığımız ürünün yerine mal koymakta zorlanıyoruz. Ham maddeye erişim sıkıntıları yaşıyoruz. O yüzden geçici süre satışları durdurmak zorunda kalıyoruz" diyorlar.

Toptan mazot alımlarında da benzer bir durum söz konusu. Ton bazında mazot alımı yapmak için bayilerle görüşüldüğünde “toptan satışların durduğu” yönünde cevap alınıyor.

Öte yandan benzer bir durum mısır ve arpa gibi tarım emtia piyasalarında da yaşanıyor. Tüccarlar, fiyatların gidişatını kestiremediği için ellerindeki malları satmak istemiyor. Artık vadeli satışlar söz konusu olmazken, ürün satanların da peşin satış yaptığı belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, Bloomberg HT

DAHA FAZLA HABER OKU