Davutoğlu ve Erbakan'dan ortak açıklama: Türkiye 1970'li yıllardaki darboğaza dönecek

Yeniden Refah Partisi lideri Erbakan'ı ziyaret eden Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, "Döviz bu şekilde oynuyorsa ve siz dolarla borçlanıyorsanız zarara gireceksiniz demektir. Özel sektörün dolar bazlı borçlarını ödeyemeyecek haline geleceksiniz" dedi

Fotoğraf: Twitter

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan'ı ziyaret etti. 

İki lider ziyaretin ardından basın toplantısı düzenledi.

Açıklamada ilk sözü alan Davutoğlu, Türkiye'de herkesin gündeminin ekonomi ve dolar olduğunu kaydederek, "Tüm bunların sorumlusu temel ekonomik bilgiden bile yoksun olanlardır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar cephesinin ekonomik durumu dış mihraklara mal etmeye çalıştığını vurgulayan Davutoğlu, "Şu an bu tablonun sorumlusu hükümetin yanlış politikalarıdır" diye konuştu.

"128 milyar doları harcamak zorunda kalan bir iktidar var"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geçmişteki krizlerden "ehil kadrolar" sayesinde çıkıldığını belirten Davutoğlu, "Ama şimdi böyle bir durum yok. Aynı şekilde dini bir arka planla bugünkü ekonomik krizi kapatmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu şunları kaydetti:

Türk lirasının değerini korumak politikayla olur. 128 milyar doları harcamak zorunda kalan bir iktidar var. Türkiye milyarlarca zarara gidiyor. Döviz bu şekilde oynuyorsa ve siz dolarla borçlanıyorsanız feci bir zarara gideceksiniz demektir. Özel sektörün dolar bazlı borçlarını ödeyemeyecek haline geleceksiniz. Türkiye yeniden 70'li yıllardaki dar boğazına dönecek. Halkın erken seçim istediğini biliyoruz ve bu yönde erken seçim istiyoruz.

"İyi ki faizi sevmeyen bir iktidar var, bir de faizi sevselerdi ne olurdu"

Fatih Erbakan da konuşmasında ekonomik problemlere değindi. Türkiye'de 10 milyonu aşan işsiz olduğunu kaydeden Erbakan, "Asgari ücret bugün açlık sınırının altında. Alın teriyle insanların yaşamanı sürdürmesi mümkün değil. 40.000'den fazla şirketin kapatılması, bu ülkede işçi olarak da işveren olarak da ayakta duramayacağınızı gösteriyor. Elektrik ve mazot çok pahalı. Tarım sektöründe, hayvancılıkta zamlar nedeniyle de çiftçi mağdur. Zaman zaman söylüyoruz iyi ki faizi sevmeyen bir iktidar var, bir de faizi sevselerdi ne olurdu" diye konuştu.

Erbakan açıklamasının devamında şunları kaydetti:

Sizin 450 milyar dolar borcunuz var, döviz kuru böyle oynarsa ne olacak? Sürekli dış mihraklardan bahsediliyor. Beton çimento ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor. Sizin 12 ayda 193 milyar dolar bulup vadesi gelen dış borcunuzu ödemeniz lazım. Sürekli dış mihraklardan bahsediliyor. Ancak dış mihrakların size operasyon yapması için sizin onların işine gelmeyecek adımlar atmanız gerekiyor. Halbuki Sayın Cumhurbaşkanı yeni seçilen ABD Başkanı Biden ile kısa da olsa görüşebilmek için Roma'ya, New York'a Glasgow'a bütün dünyayı gezerek görüşüp ilişkileri düzeltme adımı atmıştı. Dolayısıyla geçmiş 15 yılllık süreçte dış güçlerin oyununu bozacak herhangi  bir adım atmayan iktidarın, şimdi dış güçler demesi bize inandırıcı gelmiyor. Beton çimento ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor. Borç ve faiz ekonomisinden dolayı dolar yükseliyor. Döviz yükseldikçe de doğrudan enflasyona etki ediyor. Dolayısıyla dövizin yükselmesi dar gelirli vatandaşların milyonların zararına olan bir gelişmedir

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU