Pasifik Okyanusu'nun derinliklerinde dev bir diş bulundu

"Bu Indiana Jones'un Jurassic Park’la karıştığı bir an"

Paleontologlar Amerika kıtasına özgü Kolomb mamutuna ait olduğu belirlenen dişinin iç yapısını inceliyor (Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü)

ABD'deki Monterey Körfezi Akvaryum Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanları, Pasifik Okyanusu'nun 3 bin 700 metre derinliğinde dev bir diş buldu. Araştırmacılar keşfi, "Indiana Jones ve Jurassic Park karışımı bir an" diye niteledi.

Keşif ilk olarak araştırma ekibinin 2019'da Kaliforniya'nın 300 kilometre açıklarındaki bir deniz dağını incelemek üzere çıktığı gezide yapılmıştı. 

O dönemde dalgıçlar, okyanus derinliklerinde buldukları dişin ancak küçük bir kısmını çıkarabilmişti. Çünkü dişin ucu çıkarma işlemi sırasında kopmuştu.

Araştırmacılar numunenin tamamını almak için Temmuz 2021'de bölgeye geri döndü. Ardından Haddock ve Michigan üniversiteleriyle Santa Cruz'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden paleontologlar buluntuyu inceledi.

İncelemeler yaklaşık bir metre uzunluğundaki dev dişin bir Kolomb mamutuna (Mammuthus columbi) ait olduğunu ortaya çıkardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ekip, söz konusu buluntunun Kuzey Amerika'nın bu bölgesinden çıkarılan en eski mamut dişi olabileceğine inanıyor. Hayvanın 2,7 milyon ila 200 bin yıl öncesini kapsayan Alt Paleolitik dönemde öldüğü düşünülüyor.

Öte yandan nihai yanıtı verecek olan dişin tarihlendirme çalışmaları devam ediyor.

Pelontologlar, okyanus derinliklerinde böyle örneğin keşfedilmesini "sıradışı" diye niteliyor. Zira tarih öncesi canlıların dişleri ve diğer iskelet kalıntıları genellikle yeraltında veya Kuzey Kutup Dairesi'ndeki donmuş toprakta bulunuyor.

Araştırmacılar söz konusu mamutun Kaliforniya'nın bugün Orta Sahil diye anılan bölgesinde yaşadığını ve karada öldüğünü ifade ediyor. Hayvanın dev bedeninin bir şekilde okyanusa ulaştığı ve yaklaşık 200 kilometre kadar sürüklendiği tahmin ediliyor.

Dişin bulunduğu keşif gezisinde görevli bilim insanı Steven Haddock, "Derin denizi keşfederken 'beklenmeyeni beklemeye' başlıyorsunuz ama bir mamutun dişine rastladığımız için hala şaşkınım" ifadelerini kullandı.

Buluntunun incelendiği laboratuvarda görev alan paleontolog Katherine Moon ise "İnanılmaz derecede heyecanlıyız" diye konuştu:

Bu Indiana Jones'un Jurassic Park'la karıştığı bir an.

 

Independent Türkçe, The New York Times, Kaliforniya Üniversitesi Santa Cruz

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU