Yakaladığı 50 Filistinlinin İstanbul'dan emir aldığını iddia eden İsrail, Türkiye'ye Hamas ofislerini kapatma çağrısında bulundu

İsrail Dışişleri Bakanı Lapid, "İsrail yurttaşlarına karşı olan ve suç teşkil eden terör faaliyetlerini her yerde ve koşulda engellememiz gerekiyor" dedi

Şin Bet, 50'den fazla Filistinlinin yakalandığı baskında silah ve patlayıcı yapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildiği duyurdu (İsrail Savunma Kuvvetleri)

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye'den Hamas ofislerinin kapatılmasını istedi.

Lapid, 50'den fazla Filistinlinin "saldırı hazırlığındaki Hamas üyeleri olduğu" iddiasıyla Batı Şeria'da düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındığının duyurulmasının hemen ardından dün yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Hamas'ın İstanbul'daki ofisleri kapatılmalı. İsrail yurttaşlarına karşı olan ve suç teşkil eden terör faaliyetlerini her yerde ve koşulda engellememiz gerekiyor.

Hamas'ın siyasi kanadını da terör örgütü olarak tanımaya hazırlanan Birleşik Krallık'a işaret eden Lapid, "Bütün ülkeler Britanya'yı takip etmeli" dedi.

Öte yandan iç istihbarat servisi Şin Bet, baskın yapılan şebekenin Türkiye'deki Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve yöneticilerden Zekeriya Necib tarafından idare edildiğini öne sürdü.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) ise eylülden beri sürdürülen operasyonların duyurusunun, Türkiye'de gözaltına alınan İsrailli çiftin serbest bırakılmasında pürüz çıkmaması için ertelendiğini iddia etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddiaya göre Hamas, İsrail hedeflerine saldırı ve bir kişinin kaçırılması için eleman topluyordu. Aruri'nin, operasyonlarda yakalanan Hicazi Kavasmi'ye başarılı bir kaçırma eylemi için 1 milyon dolar (yaklaşık 12 milyon TL) teklif ettiği öne sürüldü.

KAN ayrıca pazar Doğu Kudüs'te saldırı düzenlediği iddiasıyla öldürülen Fadi Ebu Şikhaydam'ın birkaç kez Türkiye'yi ziyaret ederek Hamas yetkilileriyle görüştüğünü iddia etti. KAN'a konuşan İsrailli yetkililer, Şikhaydam'ın saldırı talimatını bu şekilde aldığını düşündüklerini söyledi.

Ancak Şikhaydam'ın ailesi, Şin Bet'in yaptığı sorguda 42 yaşındaki adamın, oğlunu ziyaret etmek ve sahip olduğu bir mülkle ilgilenmek için Türkiye'ye gittiğini belirtti.

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde düzenlenen ve 26 yaşındaki Güney Afrikalı göçmen Eliyahu Kay'in yaşamını yitirdiği saldırıyı Hamas üstlenmişti.

İsrailli çiftin Türkiye-İsrail ilişkilerine etkisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Üsküdar'daki konutunun fotoğraflarını çektiği iddiasıyla geçen haftalarda tutuklanan ve daha sonra serbest bırakılan İsrailli çiftin ardından Türkiye-İsrail ilişkilerine yeni bir perde açılması bekleniyordu.

Zira Mody ve Natali Oknin'in serbest bırakılması için İsrail Cumhurbaşkanı ve Başbakanı devreye girmişti. Erdoğan'la İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog yaptıkları telefon görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkileri ve bölgesel konuları da ele almıştı.

Erdoğan ayrıca 2013’ten bu yana ilk kez bir İsrail başbakanıyla görüşmüş oldu.

 

Independent Türkçe, Times of Israel, Jerusalem Post, AA, Sputnik Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU