MEB'in '24 Kasım'da hediye kabul etmeyin' yazısı eğitimcileri kızdırdı: Öğretmenleri zan altında bırakıyor, itibar kaybına neden oluyor

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 'öğretmenlere hediye almayın' yazısına rağmen öğretmenler adına fidan dikilmesi için öğrencilere bağış yapılması çağrısında bulunması eleştirilere neden oldu. Eğitimciler Bozdoğan ve Taştan, bu durumun çelişki olduğu görüşünde

24 Kasım Öğretmenler Günü kapsamında öğretmenlere hediye verilmesi yıllardan beri adeta gelenekselleşmiş bir uygulama / Fotoğraf: AA

Her yıl 24 Kasım, "Öğretmenler Günü" olarak kutlanıyor.

Yıllar içerisinde öğrencilerin ve velilerinin öğretmenlere bugüne özel olarak hediye alması adı konmamış bir geleneğe dönüşmüş durumda.

Bu konuda öğretmenlerden yapılan "Hediye getirmeyin" yönündeki uyarılar da çoğu zaman işe yaramıyor.

Uzaktan eğitimle unutulan hediye tartışması bu yıl yüz yüze eğitimin yeniden başlamasıyla farklı bir şekilde yeniden gündeme geldi.

Geçen 16 Kasım 2021 Salı günü Milli Eğitim Bakanı (MEB) Yardımcısı Petek Aşkar imzasıyla ve "24 Kasım Öğretmenler Günü" başlığıyla ilgili birimlere gönderilen resmi yazıda öğretmenlerin hediye kabul etmemeleri istendi.

Öğrencilerden kampanyaya maddi destek istendi

Diğer taraftan da MEB, Orman Geliştirme ve Mücadele Destekleme Vakfı tarafından organize edilen "Öğretmenim İçin Bir Fidan" adlı kampanyaya destek amacıyla 21 Kasım 2021'da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Öğrencilerimiz, geleceğin ve ülkemizin fidanlarını yetiştiren değerli öğretmenlerimize 24 Kasım Öğretmenler Günü anısına bir fidan armağan ediyor" dedi. 

Kampanyaya destek vermek isteyen öğrencilerin 10 lira bağışta bulunması gerekiyor.

Ancak "hediye kabul etmeyin" yazısı devamında da öğrencilerden kampanya dahilinde destek istenmesi kimi öğretmenlerin tepkisine neden oldu.

özgürbozdoğan.jpg
Özgür Bozdoğan / Fotoğraf: Facebook

 

"Böyle bir uyarı öğretmenlerin itibarını sarsacak nitelikte"

Halen öğretmenlik de yapan eğitim uzmanı Özgür Bozdoğan tepki gösterenlerden.

Bozdoğan ilk tepkisini 17 Kasım 2021 Çarşamba günü Twitter hesabından yaptığı paylaşımda dile getirdi. 

"24 Kasım yaklaşırken MEB öğretmenleri hediye kabul etmemeleri konusunda uyardı" diyen Bozdoğan, "Öğretmenler ne yapıp yapmayacaklarını bilirler. Öğretmenlerin tek hediyesi öğrencilerinin gözlerindeki ışıltının ve umudun sönmemesidir. Bu yazıyı öğretmenlere değil başkalarına yazmak gerekir" ifadelerini kullandı.

Bozdoğan, MEB'in hediye alınmaması yönündeki uyarısına neden tepki gösterdiğini Independent Türkçe'ye anlattı. 

Böyle bir uyarının öğretmenlerin itibarını sarstığını dile getiren Bozdoğan tepkisini şu sözlerle dile getirdi:

"Öğretmenlerin hediye almaması konusunda uyarılması meslekleri açısından kabul edilebilir değil. Öğretmenler zaten öğrencileriyle hediye ve paraya dayalı bir ilişki kurmaz. Öğretmenlerin hediye alacağını varsayarak öğretmenleri bu şekilde yaralamak uzun süredir devam eden öğretmenlerin itibarı ve statüsüyle ilgili tartışmaları gündeme getirir. Doğru bir yaklaşım değil. Bir kişi öğretmenlik yapıyorsa hediye almaması gerektiğini bilir. MEB'in bu konuda uyarı yapması mesleğin itibarsızlaşmasına neden oluyor. MEB, bu uyarıyı öğretmenlere değil çok fazla hediye kabul eden farklı kesimlere yapsın. Böyle bir uyarının öğretmenlere yapılması kabul edilir değil"

 

"MEB, öğretmenlere hediye almayın derken öğretmenlere fidan dikilecek diye öğrencilerden para istiyor"

Bozdoğan, öğretmenler için fidan dikilmesi amacıyla öğrencilerden para istenmesini de eleştirdi.

"MEB, bir taraftan 'öğretmenlere hediye almayın' diyor diğer taraftan' öğretmenlere fidan dikilecek' diyerek öğrencilerden para istiyor" diyen Bozdoğan, "Burada ciddi bir çelişki var. Doğru olan MEB’in fidan alarak öğretmenleri için dikmeleri için öğrencilerine dağıtmasıydı. Biz daha önce bu konuda uyardık. Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkiyi paraya çeviren hiçbir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Fidan kampanyası bu açıdan doğru bir kampanya değil" diye konuştu.

"Öğretmenleri zan altında bırakıyor" 

Eski bir öğretmen olan eğitim uzmanı Ali Taştan da MEB'in hediye alınmaması yönünde öğretmenleri uyaran yazıya tepki gösterdi.

Böyle bir yazının hata olduğunu, öğretmenlerin tamamını zan altında bıraktığını öne süren Taştan, şöyle konuştu:

MEB, öğretmenler sanki öğrencilerden hediye alıyormuş, böyle bir sömürü düzeni kurulmuşçasına suçlama noktasına gelmiş. Zaten öğretmenler öğrenciden hediye kabul etmeyecek kadar olgun düşünen insanlar. Öğretmenler öğrencilerinden en fazla çiçek kabul eder. Ben öğretmenken yerden bulduğunuz bir yaprağı getirin derdim. Ancak MEB, bu açıklamayla öğretmenleri sürekli hediye alan bir kesimmiş gibi lanse etmiş oldu.

ali taştan.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Twitter

 

"Öğretmenlere hediye almayın derken kampanya ile elini öğrencilerin cebine atıyor"

Taştan diğer taraftan fidan kampanyasını da doğru bulmadığını belirterek, "MEB, öğretmenlere hediye almayın derken bu kampanya ile elini öğrencinin ve velilerinin cebine atıyor. Fidan dikmek güzel ama yapılması gereken okullara fidan gönderilmesi, bunların uygun yerlere öğrencilerce öğretmenleri için dikilmesiydi. MEB, kampanya ile kendi yazısını çürütmüş oldu" dedi.

"Az da olsa yanlış yapanlar da olabilir"

Bazı okullarda öğretmenlere pahalı hediyeler verildiği iddialarının hatırlatılması üzerine Taştan, 1 milyon 117 bin öğretmen içinde az sayıda olsa bile yanlış yapanların da olabileceğini kaydetti. Taştan, "Bazı özel okullarda ve gelir düzeyi farklı olan yerlerde bu tür durumların yaşandığını duyuyoruz. MEB'in bizzat buralara müdahil olarak sorunu çözebilir ama genel bir yazı ile tüm öğretmenleri zan altında bırakması doğru olmamış" ifadelerini kullandı.

ömeryılmaz.jpg
Ömer Yımaz / Fotoğraf: Twitter

 

"Eğitimde bu kadar sorun varken konuşulacak konu değil"

Veli Derneği Başkanı Ömer Yılmaz da hediyeleşmenin bir gelenek olmakla birlikte MEB'in bu konuda bir yazı yazmasını gerektirecek bir sorun olmadığını savundu.

Yılmaz, "Milli eğitimin bu kadar sorunu varken 24 Haziran'da hediyenin gündeme getirilmesi bence konuşulacak bir mesele değil" diyerek sözlerini noktaladı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU