Küresel demokrasi raporu: Otoriterliğe kayan ülke sayısı arttı, ABD "demokratik gerileme" yaşayan ülkeler arasında

Yayımlanan raporda, "Demokratik gerileme' yaşayan ülkelerin sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı" denildi

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü (IDEA), "Küresel Demokrasi Durumu 2021 - Pandemi Çağında Direnç Oluşturma" raporunu yayımladı.

Raporda 'popülist siyaset, muhalifleri susturmak için Kovid-19 salgını kısıtlamalarının kullanılması ve toplumları kutuplaştırmak için dezenformasyonun kullanıldığı' başlıkları sıralandı.

Raporda, daha fazla sayıda ülkenin otoriterliğe doğru kaydığı, tehdit altındaki yerleşik demokrasilerin sayısının da hiç bu kadar yüksek olmadığı kaydedildi.

"Demokratik gerileme yaşayan ülkeler artıyor"

1975'ten bu yana derlenen verilere dayanarak hazırlanan raporun 2021 araştırmasında, "Demokratik gerileme' yaşayan ülkelerin sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı" denildi.

Basın özgürlüğü ve insan hakları ile birlikte hükümet ve yargı bağımsızlığı gib bazı alanlarda geriye dönüş olduğu vurgulandı.

Raporda şunlar kaydedildi:

Demokratik olmayan rejimler baskılarını arttırdıkça dünya daha otoriter hale geliyor ve birçok demokratik hükümet, ifade özgürlüğünü kısıtlama ve hukukun üstünlüğünü zayıflatma taktiklerini benimseyerek geriye doğru adım atıyor, Covid-19 kısıtlamaları "yeni normal" olma tehdidiyle daha da kötüleşti. Otoriterlik yönünde ilerleyen ülke sayısı, üst üste beşinci yıl, demokratik yönde hareket eden ülke sayısını geride bıraktı. Otoriterlik yönünde yol alan ülke sayısı, demokrasi yönünde ilerleyen ülke sayının üç katı.

Ülkelerin durumu sıralandı

Raporda, bu yılın en kötü örneği olarak, Taliban tarafından ele geçirilen Afganistan gösterilirken, Myanmar'da yaşanan darbe de hatırlatıldı.

Raporda ayrıca, son iki yılda iki darbenin yaşadığı Mali ve cumhurbaşkanının parlamentoyu feshettiği Tunus yer aldı.

ABD ve Brezilya'daki başkanlık seçimlerinin "geçerliliği" konusundaki sorgulamaların hatırlatıldığı raporda, Macaristan, Polonya, Slovenya ve Sırbistan, demokraside en büyük gerilemelerin yaşandığı Avrupa ülkeleri olarak kayda geçti.

Araştırmada, demokrasi konusunda gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında Türkiye ve Hindistan da bulunuyor.

Hindistan'da hükümet politikalarını eleştirenlerin yargılanması örnek gösterilirken, Türkiye'nin ise, 2010-2020 yılları arasında en büyük düşüşlerden birini yaşadığı vugulandı.

Yine raporda, "Aslında, dünya nüfusunun yüzde 70'i artık ya demokratik olmayan rejimlerde ya da demokratik anlamda gerileyen ülkelerde yaşıyor" denildi.

"Kovid-19 salgınının hükümetlerin otoriter davranışlarında bir artışa yol açtığını' belirten rapor, Çin devlet medyasının aksini iddia etmesine rağmen 'otoriter rejimlerin salgınla mücadelede daha iyi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadığı' görüşüne yer verdi.

Rapor, "Salgın, Belarus, Küba, Myanmar, Nikaragua ve Venezuela gibi ülkelerde baskıcı taktikler ve muhalefetin susturulması için ilave araçlar sağlıyor" kanaatini paylaştı.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU