Belgeler ortaya koydu: "SDG, hapisteki IŞİD militanlarını para karşılığı serbest bırakıyor"

Türkiye'de yaşayan iki eski mahkum bir bir anlattı, SDG ise iddiaları yalanladı

SDG kontrolündeki hapishanelerde para karşılığı serbest bırakma, Guardian'ın haberine göre 2019'dan beri uygulanıyor (AFP)

Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin ağırlıkta olduğu ABD destekli milislerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki hapishanelere dair çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Birleşik Krallık merkezli Guardian gazetesinin hapishaneden çıkan iki kişiye ve resmi olduğu iddia edilen belgelere dayandırdığı habere göre, IŞİD'le ilişkili yaklaşık 10 bin kişinin bulunduğu üç hapishanede mahkumlar para karşılığında serbest bırakılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serbest bırakma işlemi için hazırlanan formun bir kopyasını inceleyen gazete, hapishanedekilerin 8 bin dolar (yaklaşık 90 bin TL) karşılığında çıkabildiğini yazdı.

Habere göre mahkumlar, serbest kalma anlaşmasının bir parçası olarak herhangi bir silahlı örgüte yeniden katılmama ve Suriye'nin kuzeyiyle doğusunda SDG'nin kontrol ettiği topraklardan ayrılma sözü verdikleri bir kağıda imza atıyor.

Bethan McKernan ve Hussam Hammoud imzasıyla yayımlanan yazıda hapishaneden para karşılığında çıktıklarını söyleyen eski IŞİD militanları Ebu Cafer ve Ebu Muhammed'le görüşüldü. İkili, Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan Haseke'deki hapishaneden çıktıktan sonra ailelerinin de serbest bırakıldığını söyledi.

Habere göre bu kişiler önce İdlib'e daha sonra da Türkiye'ye geçti. Guardian'da şu ifadeler yer aldı:

Her iki adam da artık yeni evleri olan Türkiye'de yetkililerin gözlerinden uzakta olduklarını düşünüyor. Biri IŞİD ideolojisine hiçbir zaman katılmadığını, diğeriyse ilk başta ilgi duyduğunu ancak örgütün bu kadar şiddete döneceğini düşünmediğini belirtti.

Rakka, IŞİD'in elindeyken güvenlik görevlisi olarak görev yapan Ebu Cafer, martta serbest bırakıldığını ifade etti.

IŞİD'e üyeyken hiç kimseye zarar vermediğini öne süren Cafer, 8 bin dolarlık cezanın yanı sıra farklı SDG görevlilerine toplamda 22 bin dolar (yaklaşık 245 bin TL) rüşvet verdiğini söyledi.
 


2019'da yakalanan Ebu Muhammed ise ocakta hapishaneden çıktığını söyledi. Haseke'deki hapishanede işkence ve kötü muamele olduğunu iddia eden Muhammed şöyle konuştu:

Serbest bırakılma süreci kolay değildi. Ailem, SDG'nin birçok üst düzey görevlisiyle temasa geçtikten sonra 8 bin dolara ek olarak 14 bin dolar (yaklaşık 155 bin TL) rüşvet vererek beni hapisten çıkardı.

Kaç kişinin bu şekilde serbest bırakıldığı bilinmiyor. Ancak Cafer ve Muhammed, hapishaneden tanıdıkları en az 10 kişinin parayla özgürlüğüne kavuştuğunu tahmin ediyor.

"SDG, bu kişilerin bize karşı işlediği suçları umursamıyor"

Bununla birlikte Rakka gibi yerlerde IŞİD bağlantılı kişilerin para karşılığı hapisten çıkarıldığı söylentileri yayılınca halk tepki göstermeye başladı.

Sivil toplum aktivisti Moham Nasir, "Rakka halkı olarak bu tehlikeli kişileri serbest bırakmanın sadece parayla ilgisi olduğunu düşünüyoruz" dedi:

SDG, bu kişilerin bize karşı işlediği suçları umursamıyor. Bu sadece SDG'nin daha fazla para kazanmasının bir yolu.

Öte yandan SDG iddiaları yalanladı. SDG Sözcüsü Ferhat Şami, Guardian'ın incelediği belgelerin resmi olmadığını öne sürdü:

SGD daha önce aşiretlerin uzlaşması yoluyla IŞİD bağlantılı bazı mahkumları serbest bıraktı. Ancak bu kişiler hiçbir suç işlemedi; ya IŞİD'in yönettiği ofislerde çalışanlar ya da IŞİD'e katılmaya zorlanandı. Güvenlik güçleri, IŞİD'e yeniden katılmaya çalışmadıklarından emin olmak için serbest bırakılanları izliyor.

IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu ise Guardian'a gönderdiği e-postada söz konusu hapishanelerin kontrolünün SDG'de olduğunu ve yorum yapamayacaklarını bildirdi.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU