Ev sinemasından vizyona bu hafta: Sonuç hiçbir şeydir, imaj her şey; 'Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar'

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Bu hafta sinemalarda gösterime giren Kral Richard özünde, kendimizin en iyi versiyonları olmayı istememizle ilgili ama aynı zamanda karakter çalışması ve ilham verici spor filmi arasında arafta kalmış karmaşık bir eserdir.

Kral Richard'ın kendisi, kahramanın neden odak noktası olması gerektiğine dair ikna edici bir durum yaratamayacak kadar kafası karışık.

Will Smith böylesi bir arafın tam ortasında kalıyor; hayat verdiği karakter için cazibesinin tGhostbustersüm ağırlığını ortaya koymasına rağmen, şaşırtıcı bir figürü aydınlatmak için yeterli olamıyor.

Dolayısıyla Will Smith'in hem yapımcılığını üstlendiği hem de başrolünde yer aldığı bu yeni filmi neden tüm zamanların en büyük iki kadın sporcusunun hikayesini bir erkek kahramanın hikayesine dönüştürdüğüyle ilgili bende soru işartlerine neden oluyor.


Sonuç hiçbir şeydir, imaj her şey; Kral Richard: Yükselen Şampiyonlar

Yönetmen: Reinaldo Marcus Green / Oyuncular: Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal, Saniyya Sidney, Demi Singleton, Tony Goldwyn, Mikayla Lashae Bartholomew, Daniele Lawson, Layla Crawford, Erika Ringor, Noah Bean, Craig Tate, Josiah Cross, Calvin Clausell Jr., Vaughn W. Hebron, Jimmy Walker Jr., Kevin Dunn, Brad Greenquist, Johnno Wilson, Robert Nuscher, Christopher Wallinger, Chase Del Rey, Connie Ventress, Vivienne Bersin, Andy Hoff, Carrie Gibson, Doug Simpson, Brandon Morales, Will J. Jackson, Erica Shaffer, Matt Kirkwood, Andy Bean, Judith Chapman, Chet Grissom, Alden Sherrill, Eman Esfandi, Jessica Wacnik, Jonathan Bray, Robert Walker Jeffery, Katrina Begin, Rich Sommer, Kaitlyn Christian, Geoff Nathanson, Marcela Zacarias, Jake Jensen, Erin Cummings, Chris Pentzell, Sophia Sanders, Mia Jovic, Iva Jovic, Michael Andrew Baker, Tom Holmes, Kamea Medora, Tom Degnan, Virginia Schneider, Jeff Cohn, Adam Cropper, Danya LaBelle, Rod Sweitzer, George Ketsios, Valerie Davidson, Christian Yeung, Teri Cohn, Hannah Barefoot, Mel Fair, Holly Haggerty, Mary Pascoe, Albert Ton, Ebboney Wilson, Hailey Winslow, Chris Wolfe, Gunner Wright, Tory N. Thompson, Dylan McDermott, Susie Abromeit, Sean Berube, Sean Fabian Billings, Sophia Bui, Kika Cicmanec, John Dinan, Diana Dray, Mathew Trent Hunnicutt, Jeni Jones, Trent Longo, Johnny Mansbach, Katie McCabe, Aryn Nelson, Tristan Nokes, Dan Sachoff, Gabi Stewart / Süre: 138 dakika
 

 

Kararlılık ve hayaller üzerine bir zafer hikayesi…


Dünyaya ilham kaynağı olan gerçek bir hikâyeye dayanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren King Richard adlı bu film; sarsılmaz kararlılıkları ve koşulsuz inançları sayesinde dünyanın en büyük spor efsanelerinden ikisini çıkaran bir ailenin moral verici hikayesini anlatıyor.
 


Will Smith, başrolünde yer aldığı bu filmde, 2000'ler sonrası kadın tenisine damga vuran Serena Williams ve Venus Williams kardeşleri her daim destekleyen ve onların potansiyellerine ulaşmaları için elinden geleni ardına koymayan baba Richard Williams'e hayat veriyor.

Tenis dünyası ile hiçbir bağı olmadığı halde kızlarını tenis oyuncuları olarak yetiştirmek için elinden geleni yapan ve sonunda tarihin gördüğü en iyi kadın tenisçilerden ikisini spor dünyasına kazandıran Richard, uyuşturucu ve şiddet batağındaki Compton'da kızlarına kendilerini geliştirebilecekleri bir alan yaratabilmek için birçok zorluğun üstesinden gelmek zorunda kalır.
 


Richard, tenisin uzman eğitimi istedeğini, sınırsız mali kaynakları olan ailelere ait bir spor olduğunu bilmesine rağmen evinde sonraki iki Mozart'ın yaşadığına insanların inanmasını sağlayarak kafasında net bir vizyon, elinde yetmiş sekiz sayfalık yoğun bir planla, kızları Venus ve Serena'nın adını tarihe yazmaya kararlıdır.
 


Kaliforniya'nın ihmal edilmiş tenis kortu Compton'da yağmur çamur demeden antrenman yapan kızlar ise, babalarının sarsılmaz kararlılığı, masaya yemek koymak için çift vardiya çalışan annelerinin dengeli bakış açısı ve keskin sezgileriyle şekillenerek, çok düşük görünen ihtimallere ve önlerine konulan yaygın kanaatlere meydan okumaya hazırdır.


Amerikan rüyası

Planlamakta başarısız olursan, başarısızlığı planlarsın…


Çoğunlukla, hepimizin imkânsız hayalleri, mümkün olduğunu hissederek inanırsak yapacağımız şeyleri vardır.

Richard ve ailesinin hikayesi büyük ölçüde böylesi hayallere dayanan bir Amerikan rüyası.

Evet, böylesi bir rüyada, babalarına koşulsuz bir şekilde itaat eden ve toplumun hatta sistemin kendilerine dayattıklarına kararlılıkla meydan okuyan Venus ve Serana'nın başarısı bir şekilde insanlara ilham verici olabilir.

Ancak bu filmde benim aklımı karıştıran, izleyici olarak beni tatmin etmeyen pek çok şey var.
 


Şöyle ki, Venus Williams 1994'te, henüz daha on dört yaşındayken tenis setlerinde profesyonelliğini ilan ettiğinde babası Richard Williams ve ona koçluk yapan antrenörlerinin de Venus Williams kadar manşetlerde yer alması bir dereceye kadar anlaşılabilir.

Ancak ben bu başarı hikayesinde kızlarının yeteneklerinden ziyade, gelecekte bir efsane olacak kızlarını köhne bir tenis kortunda yıllarca eğiten Richard'ın kibrini, kendini beğenmişliğini ve kızlarına yatırım yaparak kendi konforunu sürdürmeyi amaç edinen bir adamın hırsını da gördüm.
 


Bu yüzden, kızları doğmadan iki yıl önce bir tenis maçı izleyip Virginia Ruzici'nin 40 bin dolar kazandığına tanık olunca kızlarının tüm kariyerleri için planlar yazan Richard'ın kızlarını korumak kisvesiyle onlar adına düşünen, karar veren, başkalarının fikirlerini önemseme halini, açık sözlü biri olmasına bağlayarak makyajlayan biri olduğu hissine de kapıldım.

Ve yapımcıların tüm bu hasıraltı ettiği özellikleri, yetenekli genç sporcuların diğer birçok ebeveyn gibi çocuklarına inanan ve onların geleceğine tamamen yatırım yapan bir adam yerine, Richard'ı bir tür her şeyi bilen bir deha olarak desteklemek için bir araç olarak kullandığını düşündüm.
 


Bu yüzden bu filmin, gerçek hayatta da geveze, başa çıkılması imkânsız ve tenis dünyasıyla ilgili sorunlar hakkında "çok açık sözlü" olduğu için vakti zamanında sık sık tembihlendiği söylenen Richard Williams'ın aslında açgözlü narsistten başka bir şey olmadığı imajını ve adamın neredeyse tüm pürüzlü yanlarını düzeltiği fikrinden kendimi alıkoyamadım.
 


Film Richard'ın basınla, çeşitli yöneticilerle ve eğitmenlerle ve hatta çoğunlukla itaatkâr karısı ile olan çekişmeli ilişkilerini, yalnızca kızlarını korumakla ilgili bir mazeret olsun diye göstermiyorsa da ve narsist davranışlarını tam olarak tamamen görmezden gelmiyorsa da yine de bu davranışları kızlarını kariyerlerinde ilerlemelerini sağlamak için kullandığı taktikler olarak mazur göstermeye çalışmaktan kaçınmıyor.
 


Richard, Venus'ün rekabet ettiği zengin beyaz kızlar gibi bir velet olmasını istemediği için artık genç lig maçlarında oynamayacağına karar verdiğinde, film bunu sevgi dolu bir hareket olarak aktarmaya çalışsa da babanın sert gözlerinin ötesinde, başkalarının inançları yerine kendi inançları üzerinde ısrar eden ve kızının kalbini kırdığı için pişmanlık duymayan birini kolaylıkla görmek mümkün.
 


Bu açıdan baktığımda Richard, kızlarını korumaktan ziyade onları kontrol ediyormuş gibi bir iz bırakıyor.

Ama elbette film, Richard'ı zehirli biriymişçesine tasvir etmek de istemiyor çünkü o iyi bir adam!

Üstelik o; Akademi'nin yıllardır beğendiği türden arızalara sahip, ilham verici konuşmalar yapabilen bir karakter.

Bu karaktere hayat veren kişi de izleyiciye kendini sevdirmeye çalışmaktan kendini alamamış bir oyuncu; o Will Smith!

Tüm bunları dikkate aldığımda Kral Richard nihayetinde benim için bir biyografiden ziyade bir imaj iyileştirme çabası olarak aklımda yer edindi.
 


Diğer taraftan film, böylesi saplantılı, kusurlu ve imkânsızı başaran vizyonist bir görev adamının doğaüstü görünebilecek türden bir atletik zekayı nasıl hassas bir şekilde beslemiş olabiliceğini izleyicisine aktarmayı da bana göre ne yazık ki başarımıyor.
 


Gerçek hayattaki Richard Williams'ın geçmişi travmalarla doluysa da bunu filmden anlamnız pek mümkün değil, çünkü siyahilere ayırımcılığın yoğun olduğu bir bölgede büyümesi, Ku Klux Klan'la olan karşılaşmaları gibi Richard'ın hayatını gölgeleyen hayal kırıklıkları ve travmaları asla derinlemesine incelenmiyor.

Bu yüzden Kral Richard benim için, bir karakter çalışması ve ilham verici spor filmi arasında arafta kalmış, karmaşık bir eser olmaktan öteye geçemiyor.
 

 

Ne masal ne de imkânsız bir rüya

Bu arada Kral Richard, hikayesi ilerledikçe sürükleyicilik kazanan bir film; nihayetinde, Venus ilk profesyonel maçına çıktığında, onun için yazılmış bu proje daha önemli bir şeye dönüşmeye başlar.

Ancak tekrarlanan yüceltmelerle bir filmin yapabileceği çok az şey olduğu için ortaya çıkan duyguların sıcaklığı çabucak söner.
 


Ve şunu söylemem gerekiyor ki bu filmi izlerken gerçek spor yıldızlarının kim olduğunu neredeyse unutacaktım, çünkü genç Venus ve Serena'nın kendi yaşlarının iki katı atletleri yendiği veya milyon dolarlık promosyon anlaşmaları düzenlediği anlarda bile, kamera her zaman ipleri elinde tutan Richard'a odaklanmış bir haldedir.

Dolayısıyla bir masal ya da gerçekleşmesi imkânsız bir rüya gibi görünse de gerçekte tüm zorlukların üstesinden gelineceği kesin olan bu biyografide çoğu sporseverin zaten bildiği bir sonu mahvetme riskiyle karşı karşıya olan bu film, yalnızca birçok kez şampiyon olmayı başaran kızlar için değil, Richard için de bir zafer edasıyla aşırı derecede basitleştirilmiş bir sonla biter.
 

 

Haftanın diğer filmleri

Kasım ayında birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrim içi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Vizyonda yer alan filmlerin yanı sıra "Aşk Yolunda", "Cehennem Kapısı", "Dünyanın En Kötü İnsanı", "Ecinni 3: Issız Çığlık", "Hayalet Avcıları: Öteki Dünya", "Muallim", "Pişiriciler", "Spencer" ve "Yan Etki" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.

 

Aşk Yolunda

Yönetmen: Ahmet Kapucu / Oyuncular: Şahin Irmak, Çiğdem Batur, Bora Cengiz, Bengi İdil Uras, Asuman Dabak, Belinay Köle, Çetin Altay, Ayhan Taş, Yağız Bankoğlu, Kaan Güvenilir, Halil İbrahim Kalaycıoğlu, Alev Oraloğlu / Süre: 99 dakika
 

 

Atalardan kalan bu miras, başka miras…


Nihayet o gün gelmişti; şanssızlığa tur bindirmiş bir kızın, şeytanın bacağını çatırdatıp beklenen yüzüğü parmağına takacağı o gün…

Sonradan adını "kurulmamış yuvamın yıkıcısı" koyacağı bir adam, esas oğlanın elindeki yüzüğü düşürmesine sebep olana kadar her şey olağan akışında ilerliyordu.

Ancak evlenme teklifinin tam ortasında yüzük yuvarlandııı, yuvarlandııı ve hiç olmayacak bir yerde durdu.

Bunu ilahi mesaj sayan esas oğlan usulca olay yerini terk etti, ancak esas kız pes etmedi ve bastı yemini:

O yüzük bu parmağa girecek!


Seçil Çömlekçi'nin 2019 yılında yayımlanan Bizimkisi Bir Ah Hikayesi kitabından uyarlanan ve sinemalarda bu hafta gösterime giren Aşk Yolunda adlı bu film; üzerindeki şanssızlıktan kurtulmak için türlü yollar deneyen genç bir kadının başından geçenleri anlatıyor.

Evlenme teklifini beklediği sırada sevgilisi tarafından terk edilen ve genel olarak şanssız kişiliğiyle bilinen Bade, hayatı boyunca yaşadığı talihsizliklerden bıkmış bir şekilde falcılar, terapiler ve daha birçok farklı yöntemle üzerindeki kara bulutlardan kurtulmaya çalışır.

Ama ne yaparsa yapsın derdine çözüm bulamayan Bade, bunun için türlü yollar denerken atalarımızın aldığı ahların kuşaktan kuşağa aktarıldığını öğrenir.

Böylelikle yaşadığı talihsizliklerin nedenini geçmişinde aramaya karar veren ve tüm hayatını etkileyen ahın ona kimden miras kaldığını öğrenmek isteyen Bade bunun için bir yolculuğa çıktığında bu süreçteki en büyük yardımcısı kendisi gibi şanssızlıkların peşini bırakmadığı Yusuf olur.

Ama ikili, bu yolculukta kendi duygularıyla yüzleştikçe Bade bu arayaışında kendini bambaşka bir maceranın içinde bulur.

 

Beni Çok Sev

Yönetmen: Mehmet Ada Öztekin / Oyuncular: Sarp Akkaya, Songül Öden, Ercan Kesal, Ushan Çakır, Füsun Demirel, Aleyna Özgeçen, Sinan Arslan, Ali Seçkiner Alici, Doğukan Polat / Süre: 124 dakika
 

 

Değiştirmek istedikçe başka bir şeye evirilen sorunlar…


Netflix'in Türk Yapımı Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren Beni Çok Sev adlı bu filmde; bir mahkûm, kızıyla yeniden görüşüp kendini affettirmek için bir gardiyan eşliğinde memleketine gider, ancak öğrendiği trajik gerçek bu seyahati mahveder.

Sedat, Konya kapalı cezaevinde gardiyan olarak çalışan bir adamdır.

Kendisine verilen görev gereği Sedat, mahkûm olan Musa'yı bir günlüğüne cezaevinden çıkararak memleketine götürür.

Musa, hapishanede olduğu on dört yılın ardından ilk defa karısını, annesini ve kendisinden uzaklaşan kızı Yonca'yı görür.

Baba kız ne kadar birbirlerine yabancı olsalar da araya yıllar hiç girmemiş gibi bir gün boyunca harika vakit geçirirler, ancak Musa bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir hisse kapılır.

Çok geçmeden annesi Musa'dan sakladıkları her şeyi anlatır; Yonca aslında Musa'nın kızı değildir.

Tabii ki zaman kısıtlıdır ve Musa'nın hapishaneye dönmesi gerekir, ama ne kadar acıtsa da geri dönmeden önce kızının başına ne geldiğini öğrenmek zorundadır.

 

Birlikte Yürümek: Bir Şifa Yolculuğu

Yönetmen: Robert Greene / Oyuncular: Joe Eldred, Mike Foreman, Ed Gavagan, Dan Laurine, Michael Sandridge, Tom Viviano / Süre: 118 dakika
 

 

İyileşmenin zorluğunu anlatan, acı verici ama güçlü ve uzlaştırıcı bir sanat eseri…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Procession adlı bu filmde; katolik rahipler tarafından cinsel istismardan kurtulan bir grup adalet için savaşır.

Geçmişten gelen korkuları ve travmalarıyla yüzleşmek kolay olmasa da çocukken katolik din insanlarının cinsel istismarına uğrayan altı adam, travmalarından esinlenerek yaptıkları kısa filmlerden güç bulur.

 

Bruised

Yönetmen: Halle Berry / Oyuncular: Stephen McKinley Henderson, Halle Berry, Shamier Anderson, Lela Loren, Adan Canto, Nikolai Nikolaeff, Adriane Lenox, Denny Dillon, Marcella Lentz-Pope, Sheila Atim, Brittany Styles, Raw Leiba, Will Blagrove, Valentina Shevchenko, Shawna Hamic, Danny Boyd Jr., Karle Gwen, Mark Rhynard, Amanda Nunes, Scottie DiGiacomo, David Hammond, Kristoffe Brodeur, C.G. Alexander, Michele Karmin, Delissa Reynolds, Melanie Waldman, Stephan Jackson, Kevin D. Benton, John Cashin, Mark Haynes, Luis Arroyo Jr., Sebastian Foxworth, Bethany Aline, April Mauger, Keith Vaile, Mark Cayne, Connie Porcellini, Dave Ferrier, Helen Chong, King Jones, Robert John Gallagher, Cory Kastle, Jacob Crespo, Robert Reedy, James C.B. Gray, Craig Tietje, William Bryant Jr., Mike Everland, Russell Denshuick, Za'Heem Brewster, Mia Chapman, Adrian Collins, Kenisha Pinckney, Lisa Tracy, Mark Fratto, Peter Bialkowski, Julio A. Sanchez, Marko Caka, Adam Desautels, Michael Patrick Hart, David Von Roehm / Süre: 129 dakika
 

 

Bu ikinci bir şans değil, son bir şans!..


Netflix'in Dövüş Sanatı Filmleri kategorisinde 24 Kasım'da gösterime girmesi beklenen Bruised adlı bu sürükleyici dramada; küçük düşürücü bir yenilgiden yıllar sonra, bir MMA dövüşçüsü terk ettiği genç oğlunun hayatına yeniden girmesiyle ringlere dönmek için son bir şans yakalar.

Ringlere çıkıp hayatı pahasına rakipleriyle dövüşerek yaşıtlarına göre çok farklı bir yaşam süren ve hayat tarzı yüzünden Justice olarak bilinen Jackie'ye hayat son zamanlarda pek de iyi davranmamıştır.

Oscar ödüllü Halle Berry'nin canlandırdığı, karma dövüş sanatları sporcusu Jackie Justice, iyi olduğunu düşündüğü tek şey olan dövüşmek konusunda tökezlemeye başladığı için gözden düşerek bu sporu bırakmak zorunda kalmıştır.

Son dövüşünden yıllar sonra hala öfke ve pişmanlık içinde yaşayan talihsiz kadın, menajeri ve erkek arkadaşı olan Desi'nin zoruyla acımasız bir yeraltı dövüşüne katılır.

Bu sırada bir dövüş ligi organizatörünün dikkatini çeken Jackie, ringlere geri dönmek için bir fırsat yakalar, ancak kaybettiği itibarını geri kazanmak için çıktığı bu yolculuk, henüz bir bebekken bıraktığı oğlu Manny'nin çıkagelmesiyle aniden kişisel bir hâl alır.

Bu yeni gelişmenin ışığında Jackie, oğlunun hak ettiği gibi bir anne olabilmek adına korkularıyla yüzleşmek ve zihninde dolaşan şeytanları yenmek zorunda kalır.

Bunun için de bulunduğu spor dalının en korkusuz dövüşçülerinden biriyle yüzleşmek ve ringte onu yenmek zorundadır.

Aynı zamanda yönetmen koltuğunda da oturan Halle Berry'nin ilk yönetmenlik denemesi olan Bruised, herkesin ondan umudu kestiği bir anda hem ringde hem de ring dışında eski gücüne kavuşmaya çalışan bir dövüşçünün başarı hikâyesi.

 

Buz Yolu

Yönetmen: Jonathan Hensleigh / Oyuncular: Liam Neeson, Marcus Thomas, Laurence Fishburne, Amber Midthunder, Benjamin Walker, Holt McCallany, Matt McCoy, Martin Sensmeier, Matt Salinger, Chad Bruce, Adam Hurtig, Bradley Sawatzky, Marshall Williams, Paul Essiembre, Arne MacPherson, Gabriel Daniels, Natasha Elise Kotzubei, Lauren Cochrane, Harry Nelken, Al Corley, Paul Magel, Robert Nahum Allen, Jacqueline Loewen, Alicia Johnston, Aaron Merke, Darcy Fehr, Kevin Klassen, Josh Strait, Mike Vaughn, Jake Kennerd, Steve Pacaud, Lorrie Papadopoulos, BJ Verot / Süre: 109 dakika
 

 

Beş yüz kilometrelik buzdan bir yol, otuz saatlik zamanı kalan madenciler ve hayatta kalmak için tek bir şans…


Kuzeydeki buzlu yollarda devasa ağır teçhizatlar kullanan kamyon şoförlerine adanan ve bu hafta beIN CONNECT aracalığıyla Türkiye'de ilk kez televizyon ekranlarına gelen The Ice Road adlı bu film; düşen çığ sonucu yeraltında mahsur kalan bir grup maden işçisini kurtarabilmek için bir ekip kuran bir tır şoförünün hikayesini anlatıyor.

Liam Neeson'u buz yolu şoförü olarak izleyebiceğiniz filmde; Mike, kardeşi Gurty ile birlikte bulabildiği her işi yapmakta ve hayatını kazanmaya çalışmaktadır.

Gurty, Irak savaşında yaralandığı ve beyni hasar gördüğü için afazi hastalığına yakalanmıştır.

Uzun yıllar boyunca kardeşi ile birlikte çalışan ve onu bir kliniğe terk etmeyen Mike ise insanlarla uyum sağlamakta zorlanan kardeşi yüzünden sürekli olarak işten kovulmaktan bıkmıştır.

Bu sırada Kanada'nın kuzey bölgesinde bir elmas madeni çöker ve insanlar büyük bir tehdit altında kendilerine yardım gelmesini bekler.

Mike ve Gurty için her şey Kanada'daki bu maden kazasıyla birlikte bir anda değişir, çünkü Goldenrod adındaki bir karayolu nakliye şirketinin sahibi tehlike dolu bu görevde kendisine eşlik etmesi için Mike ile anlaşır.

Böylelikle sonunda kişi başı elli bin doların beklediği bu görevde Mike ve Gurty kendilerini zorlu bir mücadelenin içinde bulur.

Çünkü erişilmesi çok uzak olan bu bölgeye sadece buzdan oluşan yollarla gidilmektedir ve bu buz yolları ise korkunç şekilde tehlikelidir.

Bu yüzden kazazedeleri kurtarmak için vakit kaybetmeden yola çıkan ve zamana karşı yarışan bu ekibin her şeyden önce kullanmaları gereken güzergahtan sağ salim geçmeleri gerekir.

Fakat görev her ne kadar korkunç gibi görünse de Mike için bu para çok önemlidir, çünkü kardeşi de ekiptedir ve kendilerine yüz bin dolar gelecektir.

Tek yapmaları gereken bu korkunç tehlikeli yollardan dev tırlarla geçmek ve tırlarda bulunan metan gaz başlığını madenin çöktüğü bölgeye ulaştırmaktır.

Ancak para için heyecanlanan Mike tüm riskleri göze alıp yola koyulsa da yolda karşılarına çıkan engeller nedeniyle yol gittikçe uzar ve varmak istedikler yer neredese ulaşılmaz bir hale gelir.

 

Cehennem Kapısı

Yönetmen: Daniel de la Vega / Oyuncular: Mariana Anghileri, Arturo Bonín, Diego Cremonesi, Lautaro Delgado, Mathias Domizi, Nicolás Galvagno, Verónica Intile, Rodolfo Ranni, Gerardo Romano, Osvaldo Santoro / Süre: 85 dakika
 

 

İpuçlarını bulmak için geçmiş zamana doğru yapılan hipnotik bir yolculuk…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren On the 3rd Day (Al Tercer Día) adlı bu film; oğluyla birlikte geçirdiği araba kazası sonrası ne olduğunu hatırlayamayan Cecillia'nın hikâyesini anlatıyor.

Genç bir kadın olan Cecilia oğluyla birlikte korkunç bir trafik kazası geçirir.

Kaza sonrası ne olduğunu hatırlamayan Cecilia kazanın üçüncü günü, ıssız bir yolda umutsuzca kaybolan oğlunu aramaya başlar.

Bu arama sırasında çember gittikçe daralır ve Cecilia bu umutsuzca arayışında polis dosyalarında rastladığı vahşi av gibi görünen tesadüflerle karşılaşır.

Bu katliamdan sorumlu olan dindar bir adamla karşı karşıya kalan Cecilia için dindar adam bir deli, dindar adam için de Cecilia bir düşmandır.

 

Dünyanın En Kötü İnsanı

Yönetmen: Joachim Trier / Oyuncular: Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo, Herbert Nordrum, Hans Olav Brenner, Savannah Marie Schei, Anna Dworak, Vidar Sandem, Eia Skjønsberg, Helene Bjørnebye, Thea Stabell, Deniz Kaya, Sofia Schandy Bloch, Karla Nitteberg Aspelin, Marianne Krogh, August Wilhelm Méd Brenner, Karen Røise Kielland, Lasse Gretland, Savannah Schei, Tumi Løvik Jakobson / Süre: 121 dakika
 

 

Zamanımızın aşklarıyla ilgili modern bir hikâye…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren, Norveç sinemasının ilgiyle izlenen yönetmeni Joachim Trier'in bu kez bir Woody Allen komedisi gibi hareketli ve hafif başlayıp hüzünlü bir sona doğru ilerleyen The Worst Person in the World (Verdens verste menneske) adlı bu dramada; otuzlu yaşlarına yeni girmiş enerjik biri olan Julie'nin hayattaki yerini bulmaya çalışmasını ve bu arayışın etkilediği ilişkilerini konu ediniyor.

Julie, hangi mesleği seçeceğine karar veremeyen, ne çeşit bir erkekle mutlu olacağından emin olamayan enerjik bir genç kadındır.

Özgür yaşamaya inancı onu hayatını paylaşmaya karar verdiği erkeklerle kolayca ilişki kurmaya yöneltir, ama Julie eski ilişkilerin tamamen geçmişte kalmadığını, geleceğe de gölgelerini düşürebileceğini hesaba katmamıştır.

Kırk beş yaşındaki çizgi roman yazarı Aksel ile birlikte yaşayan ve aşk hayatı pek yolunda olmayan Julie, bu ilişkide daha çok partnerinin hayatını yaşadığını hisseder.

Ailesinin beklentileri ve Aksel'in çocuk arzusunun yükünü taşıyamayan Julie, sürekli değişen hayallerinin peşinden koşmaya devam eder.

Bir gece, genç ve çekici bir adamla tanıştığı bir partiye gizlice girer ve kendini bulmaya çalışmak için daha yaşlı, daha başarılı erkek arkadaşı Aksel'den ayrılır.

Onun hayatı, genç ve yakışıklı Eivind ile tanışmasıyla bambaşka bir hal alır.

Palmu d'Or'a aday gösterilen bu film için ilk kez bir başrolü üstlenen Renate Reinsve bu filmdeki sansasyonel performansıyla Cannes Film Festivali'nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nün sahibi oldu.

Tatlı, hüzünlü, son derece eğlenceli bir karakter çalışması olan bu drama komedisinde hayatta çok az şey yapabileceğini düşünen, endişeli ve kararsız bir karakter olan, yetişkinliğin eşiğindeki Julie'ye hayat veren Renate Reinsve, kadınların duygusal yolculuğunun uç noktalarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne seriyor.

 

Ecinni 3: Issız Çığlık

Yönetmen: Mehmet Sağlam / Oyuncular: Fatih Paşalı, Yasemin Kurttekin, Gökçem Çoban, Kerim Sağlam, Damla Sağlam, Batuhan Zeybek, İrfan Sağbaş, Cemalettin Çekmece / Süre: 93 dakika
 

 

Hayal ile gerçekliğin arasında meydana gelen bir kaybın hikayesi…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Ecinni 3: Issız Çığlık adlı bu filmde; Zeynep, bir süredir yaşadığı beyinsel rahatsızlık nedeniyle son dakika unutkanlıkları yaşamakta ve buna bağlı olup olmadığını bilmediği belirsiz varlıklar görmektedir.

Gördüğü varlıkların Ecinniler aleminden olup olmadığını öğrenmek adına çıktıkları yolda Zeynep'in altı yaşındaki kardeşi Elif'in esrarengiz bir şekilde kaybolması üzerine yaşanan olaylar anlam verilemez şekilde gizemli boyutlara ulaşır.

Kızları Elif'in kaybolmasının verdiği acıyla perişan olan aileyi finalde acı bir sürpriz beklemektedir.

 

Hayalet Avcıları: Öteki Dünya

Yönetmen: Jason Reitman / Oyuncular: Finn Wolfhard, Mckenna Grace, Carrie Coon, Sigourney Weaver, Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Logan Kim, Celeste O'Connor, Annie Potts, Oliver Cooper, Sydney Mae Diaz, Marlon Kazadi, Bokeem Woodbine, Paulina Alexis, Sarah Natochenny, Paul Rudd, Shelby Young, Billy Bryk, CJ Collard, Bud Klasky, Faith Louissaint, Artoun Nazareth, Daniel D'Angelo Sparks / Süre: 124 dakika
 

 

Uzun yıllardan sonra Ecto 1 yeniden sevenlerinin karşısında ve eskisi kadar güçlü…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Ghostbusters: Afterlife adlı bu filmde; taşrada küçük bir kasabaya taşınan bekar bir anne ve iki çocuğu ilk hayalet avcılarıyla olan bağlantılarını ve büyükbabalarının ardında bıraktığı gizli mirası keşfetmeye başlarlar.

Bekar bir anne olan Callie, mali zorluklarla mücadele etmektedir.

Geçimlerini sağlamakta zorlanan Callie, çocukları Trevor ve Phoebe ile birlikte ölen babasından kalan eski eve taşınmak zorunda kalır.

Geldikleri bu ıssız ve sessiz maden kasabası olan Summerville'de kendilerine yeni bir hayat kurmaya çalışırlar.

Ancak fay hattı yakınlarında olmamalarına kaşın sürekli sallanan bu kasabada, meraklı çocuklar çevreyi tanımaya uğraşırken uzun süredir sessiz kalan ve hayaletli bir madeni de uyandırmış olurlar.

Yeni hayatlarından pek memnun olmayan Trevor, çok geçmeden evde büyükbabasının mirasıyla ilgili büyük bir sırrı keşfeder.

Büyükbabasının eşyalarının arasında onun Hayalet Avcıları'nın üyesi olduğunu gösteren ekipmanlar bulan Trevor, Phobe ve yeni arkadaşları ile birlikte bulduklarını kurcalarken kasabanın altında uyuyan bir tehlikenin ortaya çıkmasına neden olurlar.

Başta korkan ve ne yapacağını bilemeyen çocuklar kısa süre içinde aslında kim olduklarını ve kaderin onları bu küçük kasabaya neden sürüklediğini keşfederler.

İlki 1984 yılında yayımlanan Hayalet Avcıları ve sonra da 1989 yılında yayımlanan Hayalet Avcıları 2 filmlerinden sonra bu eğlenceli seri filmi de sinema tarihi arasında suskunluğa gömülmüştü.

Kaderleri büyük babalarının mirasını devir almak ve yeniden dünyayı korkunç hayaletlerden kurtarmak olan çocuklar bu devam filminde kasabayı büyük çaplı bir hayalet istilasından kurtarmaya çalışır.

 

İhbar

Yönetmen: Ram Madhvani / Oyuncular: Mrunal Thakur, Kartik Aaryan, Amruta Subhash, Vishwajeet Pradhan, Vikas Kumar, Soham Majumdar, Farabi Md Refat, Aeklavya Tomer / Süre: 103 dakika
 

 

Tek bir şeyi kazanmak için her şeyini kaybetmeyi göze alabilir misin?..


Netflix'in Hindistan Yapımı Gerilim Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Dhamaka adlı bu filmde; eskiden televizyonda haber sunan alaycı bir radyocu, programında bir ihbar telefonu alınca eski işine dönme şansı yakalar, ama bu süreçte vicdanıyla baş başa kalır.

Şehirde birbiri ardına patlayan bombaların altında kaosa sebep olan teröristin istekleri ve kendi duyguları arasında bocalayan haber spikerinin kariyer hırsı ile hümanizm arasında bir seçim yapması gerekecektir.

 

Küçük Singham: Denizlerin Fatihi

Yönetmen: Prakash Satam / Oyuncular: Saumya Daan, Jigna Bharadwaj, Sumriddhi Shukla, Sonal Kaushal, Ankit Goswami, Anamaya Verma, Ambujeshwar Pandey, Manish Bhavan / Süre: 90 dakika
 

 

Hindistan'ın en sevilen animasyon karakteri yeni macerası ile çocuklarla buluşuyor…


Netflix'in Hint Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Little Singham Samundar Ka Sikandar adlı bu animasyonda; canavar yaratıklar bir okyanus krallığını yok etmekle tehdit ettiğinde, Küçük Singham, kralı, prensesi ve diğer derin deniz sakinlerini kıyametten kurtarmak için suya dalar.

 

Maha Samudram

Yönetmen: Ajay Bhupathi / Oyuncular: Jagapathi Babu, Anu Emmanuel, Aditi Rao Hydari, Katiyar King, Ramachandra Raju, Rao Ramesh, Sharwanand, Siddharth / Süre: 150 dakika
 

 

Romantizm, aksiyon ve drama bir arada…


Netflix'in Teluguca Filmler kategorisinde bu hafta gösterime giren Maha Samudram adlı bu filmde; Vizag'da iki adam yıllardır sadık arkadaşlardır ama biri şehirden zorla atıldığında diğeri hatalarının sorumluluğunu alır.

Birbirine zıt ahlaki ilkelere sahip olan bu iki yakın arkadaş, koşullar onları yeraltı dünyasına çektiğinde inançları ve ilişkilerindeki zorluklarla yüzleşmek zorunda kalır.

 

Muallim

Yönetmen: Müslim Şahin / Oyuncular: Melih Selçuk, Sevtap Özaltun, Ruhi Sarı, Halit Karaata, Yiğit Çelebi, Barış Hayta, Hakan Karaman, Uğur Arslanoğlu, Mustafa Yeşilbudak, Berat Arabacı, Ayaz Gülşen, Levent Sülün, Kerim Yağcı, Engin Yüksel, Batuhan Ekşi, Tuğçe Tanıl, Mike Mithcell, Şendoğan Öksüz / Süre: 94 dakika
 

 

Vatanını sev ama gördüğün yanlışı söylemekten de çekinme…


Uluslararası festivallerdeki ödüllerin ardından sinemalarda bu hafta gösterime giren Muallim adlı bu TRT ortak yapımı olan film; İkinci Abdülhamid Han döneminde Fransa'da mühendislik eğitimi alan bir Jön Türk'ün, ülkeye dönüşünde bir köye öğretmen olarak sürgün edilmesini konu alıyor.

Devlet tarafından mühendislik eğitimi alması için Fransa'ya gönderilen ama kimliğine yabancılaşarak ülkesine dönen Ali, katıldığı bir Jön Türk toplantısında tutuklanır.

Bir kasabaya sürgün edilen Ali, burada öğretmenlik yapmakla görevlendirilir.
Sürgüne gönderildiği kasabada öğretmenlik yapan Ali kendi önyargılarıyla yüzleşip kasaba hayatınauyum sağlamaya çalışır.

Fransa'da iken cahil olarak gördüğü insanlarla yaşamak zorunda kalan Ali, bu süreçte küçümsediği insanlar ve değerlerle yüzleşip kasaba halkı ile bütünleşip kasabadaki kötülükleri tımar etme noktasında kendini geliştirir ve öğretmenliğini mühendisliği ile birleştirip kasabada kötü giden işleri de ele alır.

Film American Golden Picture Uluslararası Film Festivali'nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen dahil beş ödül aldı.

Hamilton New York Uluslararası Film Festivali'nde de En İyi Uzun Metraj Film Ödülü'nü kazanan film, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te düzenlenen 7'nci Buenos Aires Film Festivali'nde ise En İyi Kurmaca Film Ödülü'nün sahibi oldu.

 

Nikolas

Yönetmen: Gil Kenan / Oyuncular: Michiel Huisman, Maggie Smith, Kristen Wiig, Stephen Merchant, Joel Fry, Sally Hawkins, Zoe Margaret Colletti, Jim Broadbent, Toby Jones, Rune Temte, Henry Lawfull, Philip Lenkowsky, Indica Watson, Peter Hosking, Perveen Hussain, Sinead Phelps, Duy Anh Tran, Trish Osmond, James Beaumont, Saikat Ahamed, Rishi Kuppa, Abiola Ogunbiyi, Kendrick Ong, Isabel Volava, Isabella O'Sullivan, Lenka Regulyová / Süre: 106 dakika
 

 

Tüm evren, her şeyin gerçek olabileceği hikayelerle doludur…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde 24 Kasım'da gösterime girmesi beklenen A Boy Called Christmas adlı bu aksiyon, mizah ve samimiyet dolu Noel Baba hikâyesinde; azimli genç Nikolas, babasını bulmak için çıktığı umut yolculuğunda elflerin yaşadığı sihirli bir diyara gelir ve burada yazgısıyla tanışır.

Buna inanmakta güçlük çekebilirsiniz ama, uzun zaman önce kimsenin Noel'den haberi yokmuş, ta ki bir çocuk imkansıza nasıl inanılacağını dünyaya gösterene kadar.

Her şeyin Nikolas adlı bir çocukla başladığı bu öyküde vakti zamanında tüm herkes bizzat kraldan bir davet alarak bir araya gelmiş.

Bu, krallığın en uçlarına gidip dünyaya umut verecek bir sihir bulmak için gönüllüleri seferber eden bir davetmiş.

Noel Baba'nın ortaya çıkışını anlatan bu öyküde sıradan bir çocuk, beraberinde sadık evcil faresi ve bir geyikle atıldığı sıra dışı bir macerada Elf Diyarı denilen efsanevi köyü keşfetmek üzere karlarla kaplı kuzeye doğru bir yolculuğa çıkan babasını bulmaya çalışır.

Bu sıra dışı macerada Blitzen adlı dikbaşlı bir geyik ve sadık evcil faresi de çocuğa eşlik etmektedir.

Hiçbir şeyin imkânsız olmadığını kanıtlayan bu sihirli, komik ve samimi öyküde Nikolas'ın yazgısıyla tanışması ise uzun sürmeyecektir.

 

Pişiriciler

Yönetmen: Ute von Münchow-Pohl / Oyuncular: Jella Haase, Louis Hofmann, Leon Seidel, Elke Heidenreich, Detlef Bierstedt, Rolf Berg, Ranja Bonalana, Bill Mockridge, Marie-Luise Marjan, Jens-Peter Fiedler, Lina Philine Haase, Niklas Hilt, Alma Lühn, Chris Nonnast, Ferdi Özten, Willie Richter, Anna Röser, Joshua Röttgen, Emil Schwarz, Madi Monroe / Süre: 78 dakika
 

 

Pasta macerası başlasın!..


Sinemalarda bu hafta gösterime giren The Elfkins: Baking A Difference (Die Heinzels: Rückkehr der Heinzelmännchen) adlı bu filmde; iki yüz yıldır Elfler yerin altında yaşamakta ve insanlardan saklanmaktadır.

Bir gün, hayat dolu Elf kızı Helvi, bu duruma daha fazla dayanamaz ve iki arkadaşıyla birlikte yeryüzüne, insanların dünyasına tırmanarak hayatını değiştirmeye karar verir.

Birtakım eğlenceli maceralardan sonra, Helvi'nin başlangıçta huysuz bir pasta şefi olan Theo'yla artan dostluğu, hayattaki gerçek amaçlarını kendisine ve tüm diğer Elflere hatırlatır: Başkalarına yardım etmek!

 

Robin Robin

Yönetmen: Daniel Ojari, Michael Please / Oyuncular: Adeel Akhtar, Gillian Anderson, Bronte Carmichael, Richard E. Grant, Amira Macey-Michael / Süre: 30 dakika
 

 

Bir fare gibi sinsi olan Robin kuşunun Noel hikayesi…


Stop-motion tekniğiyle çekilen ve Netflix'in Britanya Yapımı Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde 24 Kasım'da gösterime girmesi beklenen Robin Robin adlı bu keyif dolu müzikal animasyonda; fareler tarafından büyütülen küçük ve iyimser bir kuş, Noel yıldızının önünde içten bir dilekte bulunur.

Yumurtası rastlantı eseri yuvarlanıp bir çöplüğe düşen Robin, sevgi dolu bir fare ailesi tarafından yetiştirilir.

Robin'in yaşı ilerledikçe farklılıkları daha fazla görünür olmaya başlarken Robin gerçekten iyi bir fare olabileceğini ailesine kanıtlamak için harekete geçer, ancak bu serüvenin sonunda gerçek kimliğini keşfeder.

 

Sınırın Yasaları

Yönetmen: Daniel Monzón / Oyuncular: Marcos Ruiz, Begoña Vargas, Chechu Salgado, Xavier Martín, Carlos Oviedo, Jorge Aparicio, Daniel Ibáñez, Cintia García, Víctor Manuel Pajares, Xavi Sáez, Carlos Serrano, Pep Tosar, Santiago Molero, Ainhoa Santamaría, Elisabet Casanovas, Pep Cruz, Estefanía de los Santos, Catalina Sopelana, Mabel del Pozo, Nina Pomodoro, Paula Waymore, Anna Caterina, Krishna Salleras, Eulàlia Ballart, Guillem Albasanz, Oriol Cervera, Rafa Valls, Marc Balaguer, Guillermo Lasheras, Marisa Duaso, Jordi Collet, Pau Serra, Roger Sahuquillo, Joel Ávila, Annabel Totusaus, Carles Bigorra, Arnau Casanovas, Chus Leiva, Enrique Martínez, Jessica Duran, Jéssica Ross, Enric Ases, Joan Serrats, Ángeles Díaz, Carolina Montoya, Carlos Vicente, Armand Villén, Óscar Morell, Eric Balbàs, Jordi Gràcia, Toni Ramírez, Javier Beltrán / Süre: 127 dakika
 

 

Tüm kovalamacaları, gerilimi, kahkahayı ve silahlı çatışmaların heyecanını izleyicisine veren yılın en iyi İspanyol filmi…


Javier Cercas'ın romanından uyarlanan ve Netflix'in İspanya Yapımı Dramalar kategorisinde 22 Kasım'da gösterime girmesi beklenen Outlaws (La Leyes de la Frontera) adlı bu filmde; içine kapanık Girona öğrencisi Nacho, şehrin Çin Mahallesi'nden iki suçluyla tanışır ve yaz aylarında hayatını değiştirecek bir hırsızlık ve soygun saldırısına kapılır. Zorbalığa uğramış bu genç, âşık olduğu kızın peşinde kendini yeni bir arkadaş grubunun içinde bulunca 1978 Gironası'nda hırsızlık, soygun ve aşkla dolu bir yaz geçirir.

 

Spencer

Yönetmen: Pablo Larraín / Oyuncular: Kristen Stewart, Timothy Spall, Jack Nielen, Freddie Spry, Jack Farthing, Sean Harris, Stella Gonet, Richard Sammel, Elizabeth Berrington, Lore Stefanek, Amy Manson, Sally Hawkins, James Harkness, Laura Benson, Wendy Patterson, Libby Rodliffe, John Keogh, Marianne Graffam, Ben Plunkett-Reynolds, Ryan Wichert, Michael Epp, Tom Hudson, James Gerard, Thomas Douglas, Ian Ashpitel, Emma Darwall-Smith, Kimia Schmidt, Greta Bücker, Henry Castello, Christin Schreiber, Camille Moltzen, Mudassar Dar, Niklas Kohrt, Peter Lee, Sami Amber, Oriana Gordon, Olga Hellsing, Shaun Lucas, Radizero, Matthias Wolkowski / Süre: 117 dakika
 

 

Her peri masalının bir sonu vardır: Prenses Diana'nın kraliyete veda öyküsü…


Jackie ve Neruda gibi iki başarılı biyografik filme imza atan Şilili sinemacı Pablo Larraín'in yönetmenliğini üstlendiği, sinemalarda bu hafta gösterime giren Spencer adlı bu filmde; Kraliyet Ailesi'nin Noel tatilinde olan Prenses Diana'nın, Prens Charles ile olan evliliğini bitirme kararını aldığı hafta sonuna odaklanıyor.

1991 yılı, İngiltere Kraliyet Ailesi bir kere daha Noel tatilini Sandringham Köşkü'nde geçirmek üzeredir.

Her şey olması gerektiği gibi giderken, yalnızca bir kişi, mutsuzluğunu ve isyanını, son kez içinde tutmaya çalışıyordur.

Bu kişi, tüm dünyanın hakkında konuştuğu, paparazzilerin peşinden koştuğu Lady Diana'dan başkası değildir.

Dışarıdan görülen ‘prenses' hayatının içine hapsedilmiş Diana, o Noel tatilinin Kraliyet içinde geçirmek istediği son günleri olmasına karar verir.

Film adını Lady Diana'nın evlenmeden önceki soyadından alıyor.

Beklenmedik ölümüyle sevenlerini yasa boğan Lady Diana'nın Prens Charles'la evliliğine son vermeye ve kraliyetten ayrılmaya karar verdiği, hayatının en kritik üç gününün anlatıldığı filmde Diana'yı olağanüstü bir performansla Kristen Stewart canlandırıyor.

Bu performansıyla Kristen Stewart'ın Oscar adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

 

Tick, Tick… Boom!

Yönetmen: Lin-Manuel Miranda / Oyuncular: Andrew Garfield, Alexandra Shipp, Robin de Jesus, Vanessa Hudgens, Joshua Henry, Jonathan Marc Sherman, Michaela Jaé (MJ) Rodriguez, Ben Ross, Judith Light, Bradley Whitford, Laura Benanti, Danielle Ferland, Micaela Diamond, Utkarsh Ambudkar, Gizel Jimenez, Kate Rockwell, Aneesa Folds, Joel Perez, Anna A. Louizos, Robyn Goodman, Judy Kuhn, Danny Burstein, Lauren Marcus, Richard Kind, Tariq Trotter, Janet Dacal, Kenita Miller, Eddy Lee, Jared Loftin, Kurt Crowley, Ryan Vasquez, Joanna Adler, Sheila Tapia, Ricardo Zayas, Travis Patton, Chris Jackson, Jelani Alladin, Andrew Bancroft, Chris Sullivan, Luis A. Miranda Jr., Kelly Watson, Emily Juean Stillings, Jennifer Laroche, Lauren Yalango-Grant, Ayo Janeen Jackson, Lucy Struever, Stephanie Crousillat, Gaby Diaz, Ilia Jessica Castro, Marie Rose Baramo, Keisha Hughes, Lane Napper, Kyle Mcintire, Sean Ryan, Purdie Baumann, Paula Ayotte, Christopher Grant, Austin Goodwin, Carlos Gonzalez, Elizabeth Chestang, Callan Bergmann, Kyle Richard Robinson, Erin N. Moore, Taeler Cyrus, Spencer Clark, Ehizoje Azeke, Chloe N. Crade, Maira Barriga Toyama, Christine Sienicki, Erin Monteleone, Sean Mcdaniel, Victoria Theodore, Bryndon Cook, Debbie Tjong, Charles Conforti, Derrick Delgado, Mason Versaw, Javiel Sellas, Barbara Ames, Noah Lentini, Jacob Patrick Wasson, Adriel Flete, Dwany Guzman, Victoria Caban, Melody Rose, Alexia Belrose, James C. Nicola, Roger Bart, Jennifer Alexander, Adrienne Brammer, Joel Grey, Ken Holmes, Alex D. Jennings, Bob Leszczak, Beth Malone, Noah Robbins, Mahkah Wright / Süre: 115 dakika
 

 

Harika bir şey yapmak için ne kadar vaktimiz var?..


Netflix'in Müzikal Dramalar kategorisinde bu hafta gösterime giren tick, tick… BOOM! adlı bu film; yarattığı Rent müzikali ile tiyatroda devrime yol açan Jonathan Larson'ın otobiyografik müzikalinden uyarlandı.

Filmde, genç tiyatro bestecisi Jon'un hikâyesi aktarılıyor.

Gelecek vadeden, yirmili yaşları geride bırakmak üzereyken aşk, arkadaşlık ve çok geç olmadan büyük bir eser yaratmanın baskısıyla boğuşan müzikal besteci Jon, 1990 yılında New York'taki bir restoranda garsonluk yaparken bir yandan da sıradaki muhteşem Amerikan müzikali olmasını umduğu eserini yazmaktadır.

Genç besteci, kariyerini belirleyecek bir performansta çalışmasını sergilemesine günler kala dört bir yandan baskı altındadır.

Kız arkadaşı Susan, New York'un ötesinde bir sanat hayatı hayal ederken arkadaşı Michael, yaşamını maddi açıdan güvence altına almak için hayallerinden vazgeçmiştir.

Bir parçası olduğu sanat topluluğu ise AIDS salgını yüzünden perişan olmuştur.

Jon, sırf sahne sanatları üzerinde çalışabilmek için yanlış kariyer seçimi yapıp yapmadığı üzerine kendini sorgulamaya başlar.

Zaman ilerlemektedir ve Jon bir yol ayrımında, herkesin yanıtlaması gereken bir soruyla karşı karşıyadır: Sahip olduğumuz zamanla ne yapmalıyız?

 

Türünün Son İki Örneği

Yönetmen: David Silverman, Raymond S. Persi / Oyuncular: Adam Devine, Rachel Bloom, Ken Jeong, Zazie Beetz, Jim Jefferies, Catherine O'Hara, Reggie Watts, Alex Borstein, Henry Winkler, Julia Chan, Steve Aoki, Jon Lovitz, Sydney Malmberg Liu, Maria Bamford, Raymond S. Persi, Terry Gross, David Silverman, Tom Kenny, Jason Hightower, Benedict Wong, Brenden Patrick Hill, Al Saif Alshad, Shanthi Rydwall-Menon, Shabbir Showne / Süre: 84 dakika
 

 

Karşınızda tükenikler!..


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde bu hafta gösterime giren Extinct adlı bu animasyon komedisinde; Flummel olarak bilinen iki canlı 1835 yılında yaşarken aniden kendilerini günümüz Şangayı'nda bulur.

Tüylü ve sevimli bu iki yaratık yanlışlıkla geleceğe gider ve soylarının tükenmiş olduğunu öğrenir!

Dünyada sadece kendi soylarından iki tane kaldığını öğrenen hayvanlar, ırklarını kurtarmak için harekete geçer.

Bunun için yapmaları gereken ilk iş zamanda geriye yolculuk etmektir, ancak acaba donut şeklindeki bu ikili kendi türlerini kurtarabilecek mi?

 

Yan Etki

Yönetmen: Pekin Azer / Oyuncular: Hakan Eratik, Zeynep Şarlıgil, Uğur Karabulut, Kamil Atlıman, Sedat Bilenler / Süre: 109 dakika
 

 

Baskınlar, adam kaçırmalar ve kovalamaca…


Sinemalarda bu hafta gösterime giren Yan Etki adlı bu filmde; Cem ve arkadaşları karanlık birtakım insanlara biyolojik silah geliştirirken, Cem'in hastalığına çare bulurlar fakat bu ilacın beklenmedik yan etkileri vardır.

İnsana özel güçler vermesi sonucu, bu karanlık insanların dikkatini çeker ve formülü ele geçirmek isteyenler bir bir ortaya çıkar.

Ancak diğer taraftan bu ilacın yan etkisi sonucu, Cem paranoyaklaşır ve arkadaşlarının kendisine kazık atıcağına inanmaya başlar.

Nihayetinde İstanbul'dan kaçar ve olaylar bundan sonra başlar.

 

Yasak Ada

Yönetmen: Barry Gonzalez / Oyuncular: Paolo Contis, Archie Alemania, Beauty Gonzalez, Isabelle Daza, Elisse Joson, Niño Muhlach, Sunshine Garcia, Anna Lyn Barro, Aiko Cloma / Süre: 90 dakika
 

 

Japon işgalinden bu yana ölümcül ninjaların evi olarak bilinen Yasak Ada'ya kaçak bir seyahat…


Netflix'in Korku Komedileri kategorisinde 25 Kasım'da gösterime girmesi beklenen Izla adlı bu filmde; Veronica, Valerie ve Venus kendi Vlog kanallarına sahip maceracı ve söz dinlemez üç kız kardeştir.  Kız kardeşler günlerden bir gün, arkadaşları Abi, Gina ve Lani ile birlikte Kalimliman kasabasına tatile gitmeye karar verirler.

Bu arada, amcaları Anding şehrin belediye başkanıdır ve Belediye Başkanı Anding'in kasabasında turizmi teşvik etmek için atanmış çok iyi tur rehberleri vardır.

Büyük aile borçlarını ödemek için umutsuzca daha fazla paraya ihtiyaçları olan Badong ve Entoy adındaki bu tur rehbeleri, diğer taraftan bir sahil beldesinde bahşiş için tuhaf işler yapan iki kardeştir.

Kızlar bu kasabanın yakınında bir yerde bulunan kötü şöhretli Yasak Ada'yı duyar; ancak bu ada o kadar uzaktır ki, üstelik Başkan Anding oraya tüm seyahatleri yasaklamıştır.

Şehrin en iyi tur rehberleri olan Badong ve Entoy, tur rehberliği çalışmalarından elde ettikleri yetersiz miktarda parayla giderek daha fazla hüsrana uğradıkları için sürekli daha fazla para kazanma planı yapmaktayken, kızlar, Vlog'larını izleyenlere tatilde kaybolduklarını düşündürecek bir şaka videosu hazırlayabilmeleri için amcaları tarafından kendilerini korumakla görevlendirilen Badong ve Entoy'dan onları oraya götürmelerini isterler.

Badong ve Entoy, hizmetleri için yeterli miktarda ödeme almaları koşuluyla kızların talebini kabul eder.

Adaya vardıklarında grup, adanın eski sakinlerine tuhaf ve korkunç deneyler yapıldığını keşfeder; mesela onları kana susamış zombilere dönüştürmek gibi.
Sözde şaka video projesi, şimdi adadan canlı bir şekilde kaçmak için gerçek bir yarış haline gelir.

Zombileri alt edebilecek, hayatta kalabilecek ve kaçabilecekler mi yoksa yaşayan ölülerin yeni üyeleri mi olacaklar?

 

Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarındaseyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrim içi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2021 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Mevsim sonbahar, beIN CONNECT'te yepyeni orijinal içerikleri, herkesin konuştuğu ve Türkiye'de ilk kez gösterilecek filmleri keşfetme zamanı!

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün izleyicilerine diledikleri zaman diledikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT'in zengin kütüphanesinde kasım ayının bu dördüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • 7 Dilek (Wish Upon, 2017)
  • Becky (2020)
  • Belko Deneyi (The Belko Experiment, 2016)
  • Geleceğin Dünyası (Futureworld, 1976)
  • Hadi Jessica'yı Ölümüne Korkutalım (Let's Scare Jessica to Death, 1971)
  • Oğlum Bak Git (2012)
  • Sinyalciler (2017)
  • Sokağın Prensesi (Princess of the Row, 2019)
  • Zombillenium (Zombillénium, 2017)


FilmBox

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim ağırlıklı filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren filmlerle serüvenin temposunu ekranlara taşıyor.

Macera sinemasının en heyecanlı öykülerini ve Keanu Reeves, Halle Berry, Jake Gyllenhaal, Forest Whitaker, 50 Cent, Chris Pine, Jeff Bridges gibi dünya yıldızlarını evlerimize getiren heyecan dolu yüksek aksiyon filmlerini, kasım ayının bu dördüncü haftasında FilmBox Extra ekranlarında izleyebilirsiniz.

  • İki Eli Kanda (Hell or High Water, 2016)
  • John Wick 2 (John Wick: Chapter 2, 2017)
  • John Wick 3 (John Wick: Chapter 3 - Parabellum, 2019)
  • Son Şans (Southpaw, 2015)


MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI'nin, dünyanın her yerinden en yeni yönetmenlerden en çok ödül kazananlara uzanan zengin programı yepyeni içeriklerle kasım ayının bu dördüncü haftasında izleyiciyle buluşmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle;

  • Bekleme Odası (2003)
  • Ben, Daniel Blake (I, Daniel Blake, 2016)
  • Cehennem (L'enfer / Hell, 1994)
  • Genç Karl Marx (Le jeune Karl Marx / The Young Karl Marx, 2017)
  • Matthias ve Maxime (Matthias & Maxime, 2019)
  • Yaşam Şifresi (Source Code, 2011)


Netflix

190'dan fazla ülkede 209 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in kasım ayının bu dördüncü haftasında kütüphanesine eklediği filmler şöyle;

  • Ağır Sıklet (Here Comes the Boom, 2012)
  • Alter Ego (2017)
  • Aşk Olsun Baba! (My Dad's Christmas Date, 2020)
  • Kara Noel (Black Christmas, 2019)
  • Korkunç Bir Film 5 (Scary Movie 5, 2013)
  • Soğuk Savaş (Blue Story, 2019)
  • Vita & Virginia (2018)


PuhuTV

Doğuş Holding çatısı altında kurulan ve "Sen Nasıl İzlersen" sloganıyla faaliyetlerini sürdüren PuhuTV; bilgisayar, mobil cihazlar ve akıllı televizyonlar üzerinden erişilebilen uygulama yayımlarının yanı sıra film, dizi, çocuk türlerinde yerli ve yabancı içerikler sunmaya devam ediyor.

İnternet üzerinden hizmet veren bir medya sağlayıcısı olan PuhuTV'nin yabancı filmler kategorisinde kasım ayının bu dördüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Ava (2017)
  • Birlikte miyiz? (Esto no es una cita / I'm Dating You Not, 2013)
  • Hannah Arendt (2012)
  • İkinci Geliş (Second Coming, 2014)
  • Kağıt Kuşlar (Pájaros de papel, 2010)
  • Nesillerin Günahı (Generational Sins, 2017)
  • Ölümsüz Aşk (Bypass, 2012)
  • Saygın Vatandaş (El ciudadano ilustre / The Distinguished Citizen, 2016)
  • Seni Gördüğümde (Lamma shoftak / When I Saw You, 2012)
  • Sessiz Bir Tutku (A Quiet Passion, 2016)
  • Zor İşçi (Trabalhar Cansa / Hard Labor, 2011)


Tivibu

Tivibu, pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş macera, aksiyon ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun izleyicisine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde kasım ayının bu dördüncü haftasında öne çıkan filmler şöyle;

  • Astronot Willy: Macera Gezegeni (Terra Willy: Planète inconnue, 2019)
  • Batman: Ninja Kaplumbağalar (Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles, 2019)
  • Doktor Uyku (Doctor Sleep, 2019)
  • Gelecek Noel, Bu Vakitler (Same Time, Next Christmas, 2019)
  • Kırık Kalpler Galerisi (The Broken Hearts Gallery, 2020)
  • Öksüz Brooklyn (Motherless Brooklyn, 2019)
  • Özgürlük Yürüyüşü (Selma, 2014)
  • Sahtekar (The Good Liar, 2019)
  • Süper Zeka (Superintelligence, 2020)
  • Taksi Şoförü (Taxi Driver, 1976)


TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin kasım ayının bu dördüncü haftasında yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle;

  • Başkalarının Hayatı (Das Leben der Anderen / The Lives of Others, 2006)
  • Daire (The Circle, 2017)
  • Derin Nehirler (Glubokie reki / Deep Rivers, 2018)
  • Eski ve Yeni (Staroye i novoye / Old and New, 1929)
  • Hatfields & McCoys (2012)
  • Hıçkırık (Hichki, 2018)
  • Kızgın Boğa (Raging Bull, 1980)
  • Paralel Yaşamlar (La Pointe-Courte, 1955)
  • Zerre (2012)


Festival ajandası


Bertha Spaces MobiFest

İstanbul'dan Postane ve Cape Town'dan Bertha House ev sahipliğinde, bir haftalık kısa film festivali Bertha Spaces MobiFest başladı.

19-26 Kasım tarihleri arasında ücretsiz olarak gerçekleşecek olan, sosyal değişim için görsel hikâye anlatımı ve mobil teknolojilerin birlikte nasıl kullanılabileceğini keşfeden festivalde Türkiye ve Güney Afrika'dan 19 kısa film, bu yılın teması olan "Dayanışma Mekânları" üzerine hikâyelerini perdeye taşıyor.

Şehir hayatında maddi ve sosyal olarak dezavantajlı konumda bırakılan kişilerin Kurtuluş'ta alışverişlerini yapabildikleri Tatavla Dayanışma Pazarı'ndan, Langa'da bisiklet kültürü inşa etmeye çalışan Langa Bicycle Hub'a; İstanbul Tophane'deki bir kültür sanat ve tartışma mekânı olan DEPO'nun hikâyesinden, Kurşunlu'da bir eko-köye; Johannesburg'un insan etkileşimini teşvik eden müzik dizileriyle tanınan en eski ikinci barından, Romanları bir araya getiren bir mahalle bakkalına birçok dayanışma hikâyesinin yer aldığı filmleri Postane'de ve  çevrim içi olarak izlemek mümkün.
 


MobiFest kapsamında üretilen filmler günde 10.30, 15.00 ve 19.00 olmak üzere üç seans hâlinde Postane'de ücretsiz olarak izleyiciyle buluşacak.

A ve B blokları tematik olarak gruplanmış kısa filmlerden oluşuyor.

MobiFest filmlerinin akşam gösterimlerinde Türkiye'den ve Güney Afrika'dan sinemacılarla çeşitli temalar etrafında soru-cevap etkinlikleri de gerçekleştirilecek.

Cape Town'daki Bertha House ile ortaklaşa yürütülecek olan bu etkinlikler simültane çevirmen desteğiyle Postane'de yapılacak.

Bu etkinlikler ayrıca Postane'nin YouTube kanalından canlı olarak yayımlanacak.

 

İstanbul Modern Sinema

İstanbul Modern Sinema, Türk Tuborg A.Ş'nin katkılarıyla hazırladığı çevrim içi ve ücretsiz programlarına 3x2: Özgürlük Kapıları adlı programla devam ediyor.

3x2 program dizisinin ikincisi Özgürlük Kapıları, 22 Kasım - 4 Aralık 2021 tarihleri arasında müzenin web sitesi üzerinden ücretsiz erişime sunuluyor.

Bu ayki üçleme ikilisinin odağında kişisel, toplumsal özgürlükler ve bu özgürlükler için verilen mücadeleler var.

Çağdaş Polonya sinemasının mihenk taşlarından Andrzej Wajda'nın savaş üçlemesi İkinci Dünya Savaşı'nın sebep olduğu toplumsal ve psikolojik maliyete bakarken, Avusturyalı yönetmen Ulrich Seidl'ın Cennet Üçlemesi aşk, inanç ve umut kavramlarından yola çıkarak modern dünyada insan olmanın bedelini soruşturuyor.
 

 

Ücretsiz ve çevrimiçi

İstanbul Modern'in web sitesi üzerinden erişime sunulan filmler, gösterim programında belirtilen tarih-saat aralıklarında yayında kalıyor.

Programda yer alan filmler ise şöyle;

  • 24-26 Kasım 2021 Kanal (1957)
  • 26-28 Kasım 2021 Küller ve Elmaslar (Popiól i diament / Ashes And Diamonds, 1958)
  • 28-30 Kasım 2021 Cennet: Aşk (Paradies: Liebe / Paradise: Love, 2012)
  • 30 Kasım - 2 Aralık 2021 Cennet: İnanç (Paradies: Glaube / Paradise: Faith, 2012)
  • 2-4 Aralık 2021 Cennet: Umut (Paradies: Hoffnung / Paradise: Hope, 2013)

 

Sharjah Film Platformu

İstanbul Modern, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Sharjah Art Foundation ile ortak bir projeye imza attı.

19-27 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 4'üncü Sharjah Film Platformu, İstanbul Modern Sinema tarafından tasarlanan "Onun Yolculuğu" film programını izleyicilerle buluşturuyor.

Film programını İstanbul Modern Film Küratörü Müge Turan'ın hazırladığı seçkide, Türkiye'den kadın sinemacıların imzasını taşıyan 5 uzun, 5 kısa yapım yer alıyor.

Kadın olma hallerine, kadının toplumsal ve kültürel rollerine odaklanan program kapsamında yönetmenlerin katılacağı söyleşiler de yer alıyor.

Sharjah Art Foundation tarafından hazırlanacak, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinden yapımların yer alacağı program ise 2022 yılında İstanbul Modern Sinema'da gösterilecek.
 

 

5 uzun, 5 kısa film

İstanbul Modern Sinema'nın seçkisinde Pelin Esmer'in 2017 yapımı İşe Yarar Bir Şey'i, Kıvılcım Akay'ın Amina'sı, Çağla Zencirci ile Guillaume Giovanetti imzasını taşıyan Sibel de yer alıyor.
Kadın gözüyle Türkiye'de çağdaş sinema

4'üncü Sharjah Film Platformu kapsamında 26 Kasım'da Sharjah'da düzenlenecek Kadın Gözüyle Türkiye'de Çağdaş Sinema başlıklı söyleşi Türkiye sinemasında ses getiren kadın yönetmen ve yapımcıları bir araya getiriyor.

Moderatörlüğünü Müge Turan'ın yapacağı söyleşiye Kıvılcım Akay, Şirin Bahar Demirel, Azra Deniz Okyay, Pelin Esmer ve Çağla Zencirci katılıyor.

4'üncü Sharjah Film Platformu'nda izleyiciyle buluşacak İstanbul Modern Sinema'nın "Onun Yolculuğu" seçkisindeki yapımlar şöyle sıralanıyor:

  • Amina (2019)
  • Hayaletler (2020)
  • İşe Yarar Bir Şey (2017)
  • Kadınlar Ülkesi (2019)
  • Sibel (2018)
  • Kısa filmler
  • #21xoxo (2020)
  • Ablam (2019)
  • Büyük İstanbul Depresyonu (2020)
  • Cadı Üçlemesi 13+ (2019)
  • Cemile Sezgin (2020)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU