İslami İdeoloji Konseyi "şeriata aykırı" deyince Pakistan kimyasal hadımdan vazgeçti

Başbakan İmran Han, geçen sene iki erkeğin bir kadına çocuğunun önünde tecavüz etmesinin ardından harekete geçmişti

Kimyasal hadım cezası Polonya, Çekya, Güney Kore ve ABD'deki bazı eyaletlerde uygulanıyor (Unsplash/Temsili fotoğraf)

Pakistan'da kimyasal hadım, cinsel suçlara ilişkin yeni yasal düzenlemelerden kaldırıldı.

Adalet Bakan Yardımcısı Malike Bokhari iki gün önce yaptığı açıklamada, kimyasal hadımdan "şeriata aykırı olduğu için" vazgeçildiğini bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başbakan İmran Han, taciz ve tecavüz suçlarının arttığı ülkede geçen sene iki adamın bir kadına çocuğunun önünde tecavüz etmesinin ardından kimyasal hadım cezasını önermişti.

Ancak Bokhari, Pakistan İslami İdeoloji Konseyi'nin kimyasal hadımı "şeriata aykırı" bulduğunu kaydetti. Bunun ardından seri tecavüzcüler için getirilmesi planlanan ceza, çarşamba günü parlamentoda yapılan oylamadan önce düzenlemeden çıkarıldı.

Yeni yasal düzenlemeler kapsamında cinsel istismar suçlarında yargı süreci hızlanıyor. Ayrıca mağdurların kimliği korunacak ve tıbbi muayene için özel bir birim kurulacak. Toplu tecavüzden suçlu bulunanlar idam veya müebbet hapisle cezalandırılacak.

Öte yandan pek çok kadın, çocuk ve insan hakları örgütü kimyasal hadımın toplumun öfkesini yatıştırabileceğini ancak bir ceza olamayacağını savunuyor.

Uluslararası Af Örgütü de daha sert cezalar yerine cinsel saldırıların nedenlerinin araştırılmasını ve bunu önlemeye yönelik politikaların geliştirilmesini istiyor.

Pakistan merkezli kâr amacı gütmeyen Tecavüze Karşı Savaş (War Against Rape) adlı örgütün verilerine göre ülkede tecavüzcülerin sadece yüzde 3'ü hüküm giyiyor.

Hukukçular ülkede tecavüz davalarının yıllar sürdüğünü, siyasilerin polisi etkileyerek soruşturmayı baltaladığını ve suçluların bu sayede kurtulduğunu söylüyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Voice of America

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU