Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin Türkiye'ye yaptırım uygulayacağına ihtimal vermiyorum

Erdoğan, Ankara-Washington arasındaki S-400 hava savunma sistemi gerilimi, 23 Haziran seçimi ve ekonomideki gelişmeler ile ilgili konuştu

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da yabancı basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği toplantıda Ankara-Washington arasındaki S-400 krizi ile ilgili konuştu. 

Erdoğan, ABD'nin Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımından vazgeçmemesi durumunda Kongre kanalıyla uygulanması muhtemel CAATSA yaptırımlarıyla ilgili "ABD'nin yaptırım uygulayacağını sanmıyorum, aksi halde Türkiye aynı şekilde karşılık verecektir" dedi. 

 

20190620_2_36987223_45451723.jpg
Fotoğraf: AA

 

Cumhurbaşkanı, ABD'nin Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının teslim edilmemesi durumunda uluslarası mahkemeye başvurubileceğini belirtti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pentagon'dan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a 6 Haziran'da gönderilen mektupta "Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi konusundaki ısrarının devamı halinde F-35 savaş uçaklarının teslimi söz konusu olmayacak" cümlesine yer verilmiş, olası CAATSA yaptırımlarından bahsedilmişti.

Erdoğan bununla birlikte ABD Başkanı Trump ile iyi ilişkileri olduğundan bahsetti: 

Amerika'nın bir sıkıntısı var, bizim sayın Trump ile olan ilişkilerimiz çok çok farklı, ama sayın Trump'ın altındakilerle olan ilişkilerimiz çok çok farklı. Dolayısıyla yaptırımların filan olacağına hiç mi hiç ihtimal vermiyorum.

"Asıl anket pazar günü yapılacak" 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim anketlerinde manipülasyon olduğunu belirtti. 

Anketlerin sipariş üzerine yapıldığını söyleyip seçim gününü işaret etti:

Asıl anket pazar günü yapılacak; sizlere de en ideal neticeyi verecektir. Sizin bir şeyi görmenizi istiyorum. 31 Mart’ta yapılan seçimlerde İstanbul’da AK Parti 39 belediyenin 25’ini almıştır. Bunun yanında Meclis’in kahir ekseriyetini kazanmıştır, komisyonların tamamı AK Parti'dedir. Başkan vekilliklerinin tamamı. Ortada bir topal ördek vardır. Şimdi bir seçime gidiliyor. Pazar günü yapılacak seçimde de netice tüm netliğiyle ortaya çıkacak ve nihai karar o akşam verilecektir. Çıkacak netice bizim zaten kabulümüz olacaktır.

İmamoğlu'na Sisi benzetmesi

Erdoğan'a CHP ve İYİ Parti'nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu'nu Mısır'da darbeyle işbaşına gelen Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi'ye benzetmesi ile ilgili de soru yöneltildi.

Erdoğan bununla ilgili soruya Mursi üzerinden yanıt verdi:

CHP benim için ne dedi, 'Erdoğan’ın akıbeti aynen Mursi gibi olacak' dedi. Nitekim şu anda da Mursi'nin ölümü üzerine CHP’nin trolleri maalesef Erdoğan’ın akıbeti de böyle olacak demeye başladılar. Benim pazar günü ile alakalı söylediğim, bu zihniyeti burada ifade etmektir. Dolayısıyla Sisi ve Erdoğan zihniyeti oylanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki israf iddiları 

Erdoğan, İmamoğlu'nun belediyede israf olduğu iddialarıyla ilgili de konuştu, kanıtın varsa yargıya taşırsın dedi: 

Bu şahsın (Ekrem İmamoğlu) söylediklerinin çoğu yalan. İsrafın olduğu bir İstanbul belediyesinde geldiğimiz noktaya kesinlikle gelinemezdi. Bunların hiçbirini kendisinin ispat etme gücü imkanı yok. Zerre kadar dürüstlüğü varsa eğer israf yolsuzluk varsa, bir kere grevi kötüye kullanmak başlığı altında belediye başkanlarının üstünde Demokles’in kılıcı vardır. Bizim belediyecilik anlayışımızda ne yolsuzluk ne israf olamaz. Bu İstanbul benim görev yaptığım zamanda 8.5milyondu, şu anda 15.5 milyon. Bu kadar yatırımlar yapılıyor. Bunların yapıldığı İstanbul’da 29 milyardan bahsediliyor. Ki bunun 5 milyarı 5 seneye dağılıyor. Varsa yolsuzluk bunun götürüleceği yer neresidir, yargıdır. Partin var. Bunu yargıya taşısın. 

"Yüksek faiz politikası kabul edilemez"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi ile ilgili de konuştu. 

Yüksek faiz politikalarına karşı olduğunun altını çizdi. 

Erdoğan, "Faiz düşmezse enflasyon düşmez" açıklaması yaptı.

Erdoğan, Merkez Bankası'nın şu anda uyguladığı politika faizi olan yüzde 24 için "Böyle birşey olamaz" dedi, kısa zaman içinde buna bir çözüm bulunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı gazetecilere yaptığı açıklamada faizin Türkiye'ye zarar verdiği düşüncesini en yakınındakilerin paylaşmadığını ancak meselenin tartışa tartışa çözüleceğine de inandığını ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU