Cezayir eski Başbakanı Uyahya Yüksek Mahkeme’ye sevk edildi

Cezayir Genelkurmay Başkanı General Ahmed Kayid Salih yolsuzluk şüphesi bulunan herkesi adalete teslim etme sözü verdi

Ahmed Uyahya, üçü Buteflika dönemi olmak üzere dört dönem başbakanlık görevini üstlenmişti / Fotoğraf: Reuters 

Cezayir hükümeti, savcılığın, Cezayir’in eski Başbakanı Ahmed Uyahya, mevcut hükümette bulunan bir bakan ve eski iki bakanı Yüksek Mahkeme’ye sevk ettiğini açıkladı.

Protestocular ve ordu, geçtiğimiz nisan ayında yönetimde geçirdiği 20 yılın ardından eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’yı istifaya zorlamıştı.

Baskılar sonucu istifa eden Buteflika'nın yönetiminden kalan önde gelen isimlerin hükümetten uzaklaştırılması ve yargılanması konusunda sokaktaki baskı devam ediyor.

Cezayir Başsavcılığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Eski Başbakan Uyahya'nın yanı sıra Turizm Bakanı Abdulkadir bin Mesud, eski Sanayi ve Madencilik Bakanı Yusuf Yusufi ve eski Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanı Abdulgani Zalan’ın da Yüksek Mahkeme’ye sevk edildiği belirtildi.

Açıklamada altı eyalet valisinin de aynı şekilde Yüksek Mahkeme'ye sevk edildiği bildirildi.

Protestocular, rejimin bir parçası olarak gördükleri geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih ve Başbakan Nureddin Bedevi'nin istifası için baskı yaparken Genelkurmay Başkanı General Ahmed Kayid Salih, yolsuzluk şüphesi bulunan herkesi adalete teslim etme sözü verdi.

Cezayirli yetkililer, 4 Temmuz'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini aday bulunmamasını gerekçe göstererek erteledi ancak seçim için yeni bir tarih henüz belirlemedi.

 

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU