BM: Madagaskar, dünyada "iklim değişikliği" kaynaklı ilk kıtlığın eşiğinde

BM yetkilisi yaptığı değerlendirmede, "Bölgede 1,1 milyondan fazla kişi, acil gıda güvenliği sorunu ve kriz altındadır" dedi

Fotoğraf: Reuters

Son 40 yılın en ağır kuraklığı nedeniyşe kıtlığın yaşandığı Madagaskar'da yüzbinlerce aile kişi ölüm riski ile karşı karşıya.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), temmuz ayında yayımladığı rapora göre, yaklaşık 27 milyon nüfuslu ülkede halk çekirge ve kil yiyerek hayatta kalmaya çalışıyor.

Uluslararası Af Örgütü geçen ay yaptığı açıklama, Madagaskar'daki kıtlık nedeniyle 1 milyondan fazla  kişinin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülke, dünyada iklim değişikliğine bağlı ilk kıtlığın eşiğinde

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, doğu Afrika ülkesi Madagaskar’daki kıtlık sorununa dair son durumu değerlendirdi.

Laerke, ülkenin güney bölgelerinde gıda sorununun yol açtığı insani krizin yılın başından bu yana devam ettiği ve BM’nin insani yardım için 76 milyon ABD doları yardım çağrısı yaptığını belirterek “Bölgede 1,1 milyondan fazla kişi, acil gıda güvenliği sorunu ve kriz altındadır” diye konuştu.

BM’nin, bölgedeki kıtlığa karşı insani yardım ortaklarıyla yürüttüğü yardım kampanyasının Mayıs 2022’ye kadar uzatıldığını kaydeden Laerke, "İnsani yardım fonu taleplerini yüzde 200 artırdık" açıklamasında bulundu.

Ülkede ihtiyaç sahibi 1,3 milyon insana gıda, su ve tıbbi yardım yapılması için daha fazla fon gerektiğini söyleyen Laerke şunları kaydetti:

İnsanlar feci bir açlıkla karşı karşıya ve bunlardan 28 bini hayati tehlike altında. Birçok bölgede halk, temel ihtiyaçlarını giderebilmek için kırsal kesimden şehirlere taşınmış durumda. Madagaskar, dünyada iklim değişikliğine bağlı ilk kıtlığın eşiğinde.

Somali’deki kuraklık “olağanüstü durumun” habercisi

Sözcü Laerke, Somali’de  de giderek kötüleşen kuraklık sorununa dikkati çekerek “İklim göstergeleri, Nisan 2022’de ülkede üst üste dördüncü yıl yağmur sezonunun yaşanmayacağına işaret ediyor” dedi.

Ülkede 2,3 milyon kişinin ciddi derecede su ve gıda eksikliği yaşadığını belirten Laerke, merkez ve güney bölgelerde yaklaşık 100 bin kişinin güvenli gıda ve su arayışı için evlerini terk ettiğini kaydetti.

Somali’ye yardımları artırma çağrısında bulunan Laerke, "Ülkede giderek kötüleşen kuraklık, olağanüstü durumun habercisi olabilir" değerlendirmesini yaptı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU