Panzer davasında emniyet müdürüne suç duyurusu: Ehliyetli polis masada, ehliyetsiz direksiyonda

Şırnak Silopi'de kontrolden çıkan polis panzerinin duvarını yıkarak girdiği evde 2 çocuğun hayatını kaybetmesine ilişkin davada mahkeme ilçe emniyet müdürü hakkında görevi kötüye kullanmaktan suç duyurusunda bulundu

Silopi'de 4 Nisan 2017'de ehliyetsiz sürücüsünün kontrol edemediği polis panzerinin duvarını yıkıp girdiği evde uyuyan iki çocuk hayatını kaybetmişti

Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüyle sonuçlanan panzer kazası davası dün Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme sanık polislerden Ömer Yeğit'i 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırırken amiri, diğer sanık polis Murat Maden'in beraatına karar verdi.

Alt sınırdan ceza verildi

Mahkeme sanık Yeğit hakkında taban cezası 2, tavan cezası 15 yıl hapis olan taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve bir kişinin yaralanmasına neden olma suçundan, alt sınır üzerinden hüküm kurdu. Yeğit'e 2 yıl 6 ay hapis cezası veren mahkeme, ardından bu cezayı “iyi hal indirimi” uygulayarak 2 yıl 1 aya indirdi.

Ceza 2 yılın üstünde olduğu için hükmün açıklanmasını geriye bırakmayan mahkeme, sanık polis Yeğit’e verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezasını “sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecinde duyduğu pişmanlığı ve suçun işlenmesindeki özellikleri” dikkate alarak idari para cezasına çevirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cezası paraya çevrildi, hapis yatmayacak

Yeğit’in 760 güne denk gelen 2 yıl 1 aylık hapis cezası her günü 25 lira hesabı üzerinden toplam 19 bir lira adli para cezasına çevrildi. Mahkeme sanığın kişiliğini ve ekonomik durumunu da göz önüne alarak bu para cezasını 24 eşit taksitte ödemesine hükmederken, yurtdışı adli kontrol yasağını da kaldırdı.

Yeğit’in amiri sanık polis Murat Maden hakkında beraat kararı veren mahkeme, hakkındaki yurt dışına çıkma adli kontrol yasağını da kaldırdı.

Emniyet Müdürüne suç duyurusu: Ehliyetli 9 polis masada, ehliyetsiz polis panzer sürücüsü

Mahkeme müdahil avukatların suç duyurusunda bulunduğu Silopi Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan hakkındaki talebi kabul etti ve Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Kararda şöyle denildi:

“Kurumda panzer sürücü ve kuleci kursu (ehliyeti) bulunan 15 personel varken, bu kişilerden 9’unu idari büro işlerinde görevlendirerek, hiç eğitimi olmayan kişiyi (sanık Ömer Yeğit) bu görevde değerlendirmek üzere görevlendiren, ola tarihinde ilçe emniyet müdürü olarak görevli Selçuk Erdoğan hakkında TCK 257/1-2’de düzenlenen görevi kötüye kullanma suçu yönünden gereğinin takdir ve ifası için Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına…”

Sürücü “alt düzeyde tali kusurlu”, panzer “asli kusurlu” gösterilmişti

2 çocuğun ölümüyle ilgili davada alt sınırdan verilip para cezasına çarptırılan ve ödemesi 24 takside bağlanan ceza kararına sosyal medyada çok sayıda tepki geldi. Bunlardan biri de CHP'nin hukukçu vekili Sezgin Tanrıkulu idi.

Emniyet müdürü hakkındaki suç duyurusuna konu ceza maddesi görevi kötüye kullanma suçundan 3 ay ile 2 yıl arasında hapis öngörüyor. TCK’nın 85 maddesi taksirle adam öldürme suçunu düzenliyor. Taksirle ölümün birden fazla olması halinde şüpheliye 2 ile 15 yıl hapis cezası öngörülüyor.

Bilirkişi raporunda sanık 2 polis "alt düzeyde tali kusurlu", panzer ise “asli kusurlu” gösterilmişti. Müdahil avukatı Nuşerevan Elçi, “Rapor demeye bin şahit lazım. Suçluları suçtan kurtarmak sebebiyle hazırlanan bir rapor bu. Kanuna aykırı bir emri yerine getirmek de suçtur. Şimdi panzer mi cezalandırılacak?” sözleriyle tepki göstermişti.

Dava konusu olay, Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs 2017 günü meydana geldi. Polis Ömer Yeğit’in kullandığı zırhlı panzerin duvarını yıkarak girdiği evde Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşler ezilerek hayatlarını kaybetmişti. Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 2 yıldan 15'er yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Sanıklar tutuksuz yargılanıyordu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU