Can Ataklı: Kavala serbest bırakılabilir

"Şimdi de Avrupa Birliği’nin ambargo tehdidi var. Kavala da önümüzdeki günlerde hapisten çıkar mı? Çıkar, çıkar"

Fotoğraf: Reuters

Korkusuz yazarı Can Ataklı, yaklaşık 4 yılı aşan süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala’nın salıverilebileceğini ifade etti. Ataklı’ya göre Kavala’nın serbest bırakılma ihtimalinin sebebi Avrupa Birliği’nin ambargo tehdidi.

Ataklı, bugünkü köşe yazısında “Beş yıldır tutuklu olan Osman Kavala her an serbest bırakılabilir. Bunu müneccim gibi söylemiyorum elbette. Ancak konuyla yakından ilgilenen ve uluslararası siyaset konusunda deneyimi olan kiminle konuşsam aynı şeyi söylüyor” dedi.

Ataklı, şöyle devam etti:

Kavala’nın serbest bırakılması umudu 8 Ekim’de boşa çıkmıştı ama 26 Kasım aynı değil. Çünkü Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık 2021 tarihleri arasında bir toplantı yapacak. Avrupa Birliği Osman Kavala ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği “Hak ihlali” kararına uyularak Kavala’nın serbest bırakılması gerektiğini açıkladı. AB’nin aldığı karar gereği, eğer Kavala bu toplantıya kadar serbest bırakılmazsa Türkiye’ye karşı “ihlal prosedürünün” başlayacağı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kavala'yla ilgili görülen davaların geçmişini hatırlatan Ataklı, şunları yazdı:

Şimdi biraz geriye gidelim. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 10 Aralık 2019’da Osman Kavala’nın tutukluluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5.1, 5.4 ve 18. maddelerine aykırı olduğunu belirterek, tutukluluğun bir hak ihlali olduğuna ve derhal serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak bütün hukuki girişimlere rağmen mahkemeler bu karara uymadı. Zaten Adalet Bakanlığı da 9 Mart 2020’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Osman Kavala’nın tutukluluğu hakkında vermiş olduğu hak ihlaline ilişkin karara itiraz etti. Buna karşı 12 Mayıs 2020’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AKP iktidarı tarafından yapılan itirazı reddetti. Mahkeme Osman Kavala’nın tutuklanmasının hak ihlali olduğu ve siyasi amaçla gerçekleştiği konusunu resmileştirmiş oldu.

Ancak AKP iktidarını bu da durdurmadı. Kavala yine serbest bırakılmadı. Derken bundan yaklaşık bir yıl önce 29 Aralık 2020’de Anayasa Mahkemesi, Osman Kavala’nın Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Karar, 7’ye 8 oy çokluğuyla alındı. Anayasa Mahkemesinin bu kararı üzerine mahkeme çok hızlı biçimde Kavala’yı, Gezi davasının içine soktu ve tutukluğunun devamını sağladı. Şimdi diyeceksiniz ki “Kavala’ya beş yıldır eziyet ediliyor, şimdi Avrupa Birliği istiyor diye niye serbest bırakılsın, üstelik elçilerin tweeti de unutulmadı.” Hatta “Erdoğan nasıl serbest bırakabilir ki Kavala’yı, rezil olur sonra” da diyebilirsiniz.

"Bunların hiçbir geçerliliği yok" yorumunu yapan Ataklı, yazısının ilgili kısmını şöyle sonlandırdı:

üDaha önce Erdoğan ekranlara çıkıp “Bu can bu bedende oldukça o gazeteci hapisten çıkamaz, PKK ile ilişkisi var, o bir terörist, nasıl serbest bırakırız” demişti. Sonra bir sabah ansızın o gazeteci serbest bırakıldı, Merkel’in kendisine gönderdiği özel uçağa bindiği gibi Almanya’ya gitti. Yine “Amerika bizim teröristimizi veriyor mu, biz niye onun isteğini yerine getirelim” demiş ve Rahip Bruson’u serbest bırakmamıştı. Ama Trump’tan üst üste iki telefon gelince; Rahip Brunson, Erdoğan’ın talimatıyla anında serbest bırakılmış ve hemen ülkesine gönderilmişti. Şimdi de Avrupa Birliği’nin ambargo tehdidi var. Kavala da önümüzdeki günlerde hapisten çıkar mı? Çıkar, çıkar.

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU