Erdoğan'ın evinin fotoğrafını çektiği için tutuklanan İsrailli çift serbest bırakıldı, ülkelerine döndü

İsrail yetkilileri Erdoğan'a ve Türkiye hükümetine teşekkür etti

Fotoğraf: İsrail Dışişleri Bakanlığı. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'daki evinin fotoğraflarını çeken ve sonrasında casusluk suçlamasıyla tutuklanan İsrail vatandaşı 2 kişinin serbest bırakıldığı öğrenildi.

Haaretz'in aktardığına göre, İsrail Başbakanı Naftali Benet ile ülkenin dışişleri Bakanı Yair Lapid ortak bir açıklama yaparak Mody ve Natali Oknin çiftinin serbest bırakıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı ile Dışişleri Bakanı, Erdoğan'a teşekkür etti

İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye'de tutuklanan İsrailli çiftin serbest bırakılması üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.

İsrail hükümetinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye'de suç unsuru olabilecek şüpheli davranışları sebebiyle tutuklanan Mordi ve Natali Oknin isimli İsrailli çift serbest bırakıldıktan sonra ülkelerine döndü.

Açıklamada, İsrail Başbakanı Bennett ile Dışişleri Bakanı Lapid'in, "Türkiye Cumhurbaşkanı ve hükümetine iş birliği için teşekkür ediyor ve çiftin evlerine dönmesini dört gözle bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

Başbakan ve Dışişleri Bakanı, ayrıca bu “zor zamanda sabır gösterdikleri ve Dışişleri Bakanlığı ile koordinasyonu için Oknin ailesine ve Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a çabalarından dolayı” teşekkürlerini iletti.

Soylu, “Siyasi ve askeri casusluk değerlendirmesi var” demişti

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 gün önce çift hakkında şu değerlendirmeyi yapmıştı:

Birtakım çekimler yaparken Sayın Cumhurbaşkanı'mızın konutunu, ikametini de çekmişler. Sadece bununla da yetinmemişler aynı zamanda buraya yoğunlaşmışlar, bununla da yetinmemişler aynı zamanda işaretlemişler. Bunu orada gören güvenlik unsurları, meseleye müdahale etti. İş, eldeki bilgilerle savcılıklara intikal etti. Burada da savcılıklar kanun, hukuk çerçevesinde bir değerlendirme ortaya koydular, tutuklama gerçekleşti. Bundan sonrası süreç, mahkeme sürecidir. 'Siyasal ve askeri casusluk' suçu diyebileceğimiz bir değerlendirme var. Mahkemeler ilerleyen süreçte, kendi kararlarını vereceklerdir" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Çamlıca'daki radyo kulesine çıkarak fotoğraf çekmeye başlayan İsrail vatandaşı Mody ve Natali Oknin'in fotoğraf çekmek için kullandıkları telefonun 'zoom'unu Erdoğan'ın evine doğru ayarladı ve evin fotoğraflarını çekti. Bunu ilk kulenin güvenlik görevlileri fark etti ve İsraillileri izlemeye aldı.

İsraillilerin, evin fotoğrafını çember içine alarak bir WhatsApp grubuyla paylaşması üzerine olaya müdahale ettiği ifade edilen güvenlik görevlileri fotoğraf çekmekte kullanılan cep telefonunu alarak görselleri kontrol etmeye başladı.  Söz konusu fotoğrafın “Aile” isimli WhatsApp grubunda paylaşıldığını gören güvenlik görevlileri, durumu emniyete bildirdi.

Yaklaşık 4 dakika sonra bölgeye gelen MİT görevlileri, üç kişiyi gözaltına aldı Emniyetteki işlemlerinin ardından savcılığa sevk edilen şüpheliler casusluk suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

 

Haaretz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU