Sosyal Adalet Endeksi raporu: Türkiye, AB ve OECD ülkeleri arasında sondan 2. sırada

Rapora göre, Türkiye 4,86 puan ile 40'ıncı sırada yer alırken, son sırada ise 4,76 ile Meksika bulunuyor

Fotoğraf: Reuters (arşiv)

Alman Bertelsmann Vakfı'nın tarafından hazırlanan Sosyal Adalet Endeksi sıralamasında belli oldu.

2019 yılı verilerini yansıtan endekse göre, Avrupa Birliği (AB) ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği (OECD) ülkelerini kapsayan 41 ülke arasında Türkiye 40. sırada bulunuyor.

Sosyal Adalet Endeksi, "Yoksulluğun önlemesi, eğitimde fırsat eşitliği, istihdam piyasasına erişim, sosyal hayata dahil olma ve ayrımcılığa uğramama, nesiller arası adalet ve sağlık" gibi başlıklara göre değerlendiriliyor. Araştırmada ülkelere bu 6 başlıkta puanlar verilerek Sosyal Adalet Endeksi oluşturuluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye 4,86 puan ile 40'ıncı sırada

Euronews Türkçe'nin araştırmaya dayandırdığı habere göre, Türkiye 4,86 puan ile 41 ülke arasında 40. sırada yer aldı. Zirvede 7,9 puan ile İzlanda bulunurken, 7,68 puan ile ikinci sırada olan Norveç’i Danimarka (7,67), Finlandiya (7,24) ve İsveç (6,98) takip ediyor.AB ve OECD ülkelerinin ortalaması ise 6,09 oldu. Meksika 4,76 ile sonuncu sırada yer aldı. 

ABD sondan 6. sırada

Araştırmada dikkat çeken sonuçlardan birisi ise Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 5,05 puan ile sondan 6. sırada yer alması oldu.

Diğer bazı ülkelerin sıralaması ise şöyle: Almanya (10), İngiltere (11), Fransa (15), Macaristan (21), Avustralya (26), Japonya (27), İspanya (28), İsrail (30), Yunanistan (35).

Türkiye eğitimde fırsat eşitliğinde son sırada

Alt başlıklarda Türkiye’nin en kötü olduğu alan eğitimde fırsat eşitliği. Türkiye bu alanda 41. sırada yer alarak sonuncu oldu.

Türkiye yoksulluğun önlenmesi başlığında 31., istihdam piyasasına erişimde ise 37. ve sosyal hayata dâhil olma ve ayrımcılığa uğramada 39. sırada yer aldı. 

Türkiye’nin en iyi durumda olduğu başlık ise nesiller arası adalet. Türkiye bu alanda 41 ülke arasında 18. durumda. Türkiye sağlıkta 36. sırada bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Euronews Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU