Endonezyalı alimlerden PUBG fetvası: İslam’a aykırı

Yayınlanan fetvada gerekçe olarak PUBG’nin oyuncularda bağımlılık yapması ve dini görevlerin aksamasına sebep olması gösterildi

Online hayatta kalmak oyunu PUBG'nin dünya çapında 450 milyondan fazla oyuncusu bulunuyor / Fotoğraf: Reuters

Endonezya’da bir grup İslam alimi, dünya çapında milyonlarca oyuncu tarafından oynanan PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) oyununun “şiddet barındırdığı ve bağımlılık yapması açısından İslam’a aykırı” olduğu gerekçesiyle yasaklanması gerektiğini açıkladı.

Sumatra adasına bağlı Etca bölgesinde bulunan Alimler Meclisi’nin fetvasında şu ifadeler yer aldı:

PUBG ve benzeri oyunlar her yaştan kişi tarafından oynanıyor ve yüksek bağımlılık yapabiliyor. Bu tip oyunlar şiddeti teşvik edebilir, insanların davranışlarını değiştirebilir. Dini vecibelerin önüne geçebilir.

Kurulun açıklamasında söz konusu fetvanın PUBG’ye benzeyen birçok oyunda geçerli olduğu belirtildi. Alimler Meclisi üyelerinden Faysal Ali, Etca’daki çocukların büyük bir bölümünün oyuna şiddetli bir şekilde bağımlı olduğunu, kendilerini oyundan alıkoymak istediklerinde ise aşırı tepkilerle karşılaştıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deki oyuncu sayısı da yüksek

23 Mart 2017’de piyasaya sürülen hayatta kalma oyunu PUBG, kısa sürede yüksek oyuncu sayısına ulaştı. Çok oyunculu bir video oyunu olan PUBG’nin hem masaüstü hem de mobil versiyonu bulunuyor.

PUBG Corp. tarafından 2018 yılında yapılan açıklamada oyunun halihazırda 450 milyondan fazla kullanıcı tarafından oynandığı belirtilmişti. Oyunun ulaştığı anlık maksimum oyuncu sayısı ise 3.2 milyon olarak açıklanmıştı.

Oyunun Türkiye’deki oyuncu sayısı ise 2 milyon olarak tahmin ediliyor.

Söz konusu oyun, yüksek bağımlılık yaptığı ve şiddete teşvik ettiği gerekçesiyle Irak, Çin, Nepal ve Hindistan’ın Gucarat Eyaleti’nde yasaklanmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU