Kılıçdaroğlu: Sana cumhurbaşkanı olma kapısını biz açtık, sen demokrasiyi katlediyorsun

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın “Yargının vereceği karar İmamoğlu’nun önünü kesebilir” sözlerine tepki gösterdi

Fotoğraf: Twitter @KucukkayaIsmail

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ordu'daki olayla ilgili yargının vereceği karar İmamoğlu'nun önünü kesebilir" sözlerine tepki gösterdi.

Fox TV'de İsmail Küçükkaya'nın Çalar Saat programına katılan Kılıçdaroğlu 2002'de Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkması için CHP'nin verdiği desteği hatırlatarak şöyle konuştu:

Sana bu yetkiyi kim verdi? Efendim yargı bilmem ne olursa. Nasıl mahkeme bilecek o işi, talimat verecek. Bir şekilde hapse atılacak. Akıl var mantık var sen bir ülkeyi yönetiyorsun, sana bu insanlar oy vermiş. Sana cumhurbaşkanı olma kapısını kim açtı? Biz açtık. Sana açtığımız kapıdan yürüyüp demokrasiyi geliştireceğine, katlediyorsun.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kılıçdaroğlu'nun programdaki açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Sayıştay raporu tartışması

"Binali Bey ben bu raporu okumadım diyor. İBB başkanlığına adaysınız, İBB ile ilgili bir rapor hazırlanıyor ve siz o raporu okumadım diyorsunuz. O zaman niye aday oluyorsunuz?

Okumuyorsanız siz aday değilsiniz, İstanbul’u bilmiyorsunuz demektir. 

Bu rapor gündeme geldikten sonra Sayıştay bir açıklama yaptı. Sayıştay açıklama yapamaz. Güvenilirliğine gölge düşürüyor. 

Kamu zararı yoktur diye açıklama yapıyor. Sayıştay’ın yapacağı tek şey var, 'Ben raporumu yazdım, internet sitesine koydum' diyecek. Ama baskı yapılıyor. 

Kamu zararı yok diyor, ya kira almazsan kamu zararı olmuyor mu? 

Çaldılar diyorlar, hırsız nerede diyoruz. Biz onu seçmeni ikna etmek için söyledik diyorlar, ya bari itiraf etmeyin kardeşim.

Yıldırım-İmamoğlu ortak yayını

Ekrem Bey’in sinirlerini bozmaya yönelik olarak sık sık çok kaba ifadeler kullanıldı. Ekrem Bey bunların hepsine alıştı bu tür kışkırtıcı söylemleri yok sayıyor. O da tutturdu, güzel, herkesi kucaklayan bir dil. Ekrem Bey bütün söylemleriyle bütün insanlara dokundu.

(Binali Yıldırım'ın Başbakanlık görevini icra ettiği dönemde kendisine tahsis edilen makam aracını kullandığı eleştirilerine) Siz seçime giriyorsunuz bir arkadaşımız İmamoğlu kendi partisinin imkanlarıyla gidiyor, öbürü devletin imkanlarıyla.

Hem dinden imandan adaletten bahsedeceksiniz sonra devletin imkanlarını kullanacaksınız, sonra biz yarışa gidiyoruz diyeceksiniz. Bu yapı aynı zamanda kibirli bir atmosferi ortaya çıkarıyor. Halkı küçümseyen anlayışı besliyor. O yüzden vatandaş artık yeter diyor.

23 Haziran seçimi

HDP ile bir ittifakımız yok. Ama HDP'ye oy verenlerin büyük bir kısmı Ekrem Bey'e oy verecekler. İnşallah verirler. AKP tabanından da ciddi bir oy gelecek biz bunu gözlemliyoruz. Ekrem Bey'in alacağı oylar artacak 23 Haziran'da.

23 Haziran seçimleri haksızlığa uğramış kişninin hakkını aldığı seçim olacak. Özellikle muhafazakar kesim biz Ekrem Bey'e oy vereceğiz diyor.

Erdoğan’ın “Sisi mi, Binali Yıldırım mı diyeceğiz” sözleri

Biz idama karşıyız onların yapmadığı bir şey yaptık. İdamla yargılandığı zaman Mursi devlette büyük görevler yapmış iki önemli büyükelçiyi gönderdik. Sakın siyasi idam yapmayın dedik. Ben şu sorunun cevabını bekliyorum; Sisi’yi eleştiriyorsun ama aynı Sisi’ye bir genci teslime diyorsun. Bunun hesabını niye vermedin?
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU