Bilim insanları yüksek nemle intihardaki artış arasında ilişki buldu

"Böyle bir çalışma küresel ölçekte ilk kez yapılıyor"

Geçen ay yayımlanan Lancet Sağlık ve İklim Değişikliği Geri Sayım Raporu'nda, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerinin arttığı bildirilmişti (Reuters)

Bilim insanları iklim değişikliği sonucu ortaya çıkan yüksek nemle, intihardaki artış arasında ilişki olduğunu söyledi.

Hakemli bilim dergisi Nature Scientific Reports'ta dün yayımlanan araştırma, kadınların ve gençlerin nemden daha çok etkilendiğini de ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

University College London’ın yanı sıra Birleşmiş Milletler, Sussex ve Cenevre üniversitelerinden araştırmacıların yaptığı çalışmada, 60 ülkeden 1979 ile 2016 arasında toplanan veriler incelendi.

Bulgular yüksek nemle intihardaki artışın ilişkili olduğunu gösterdi. Uzmanlar ayrıca yüksek nemin, yüksek sıcaklıklara göre intiharla daha güçlü bağlantıları olabileceğini kaydetti.

Söz konusu ilişkinin tespit edildiği 40 ülke arasında Tayland ve Guyana gibi sıcaklıkla neme alışkın ülkelerin yanı sıra İsveç ve Belçika gibi bu duruma uzak ülkeler de yer aldı.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Sonja Ayeb-Karlsson nemin, vücudun kendi sıcaklığını düzenlemesini zorlaştırdığını ve bunun, halihazırda akıl hastalıklarıyla mücadele edenlere kötü gelebileceğini söyledi:

Akıl sağlığı sorunlarıyla mücadele edenler, yüksek nemden diğer insanlara göre daha fazla etkilenebilir. Çünkü antidepresanlar, vücudun sıcaklığını düzenleme becerisini etkilebiliyor.

Ayeb-Karlsson bu kişilerin, nemin yüksek olduğu zamanlarda uyumanın zorlaşmasından da kötü etkilenebileceğini ifade etti.

Akademisyen, düşük sıcaklıklara alışkın bölgelerde aşırı sıcaklıkların ve nemin akıl sağlığına zarar verdiğini belirtti.

"Böyle bir çalışma küresel ölçekte ilk kez yapılıyor" diyen Ayeb-Karlsson, nemle ilişkili intiharın özellikle kadın ve gençler arasında görüldüğünü sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU