Greta Thunberg, COP26'da varılan anlaşmayı eleştirdi: "Asıl çalışmalar salonların dışında"

"Bla, bla, bla"

Greta Thunberg, COP26 sürerken de zirveyi eleştirerek "Başarısız oldu" demişti (Reuters)

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) alınan kararları eleştirdi.

Thunberg dün attığı tweet'te şöyle yazdı:

#COP26 bitti. Konferansın kısa bir özeti: Bla, bla, bla. Asıl çalışmalar, salonların dışında sürüyor. Asla ama asla pes etmeyeceğiz.

 


COP26'nın kapanış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de anlaşmanın eksikliklerine dikkat çekti. "COP26 kararları bir uzlaşma. Bu uzlaşma bugünün dünyasındaki çıkarları, çelişkileri ve siyasi iradeleri yansıtıyor" diyen Guterres, şöyle konuştu:

Bu önemli bir adım ama yeterli değil. Acil duruma geçme zamanı. İklim savaşı, hayatımızdaki en önemli mücadele. Bu savaş kazanılmalı. Kırılgan gezegenimiz pamuk ipliğine bağlı. Hâlâ iklim felaketinin kapısını çalıyoruz.

COP26 Başkanı Alok Sharma ise "Burada bir tarih yazıldı" dedi:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bence bugün 1,5 santigrat derece hedefini ulaşılabilir tuttuğumuzu söyleyebiliriz. Ancak sözlerimizi yerine getirirsek hayatta kalabileceğiz... Şimdiyse bir sonraki bölümü başarmamız; burada birlikte verdiğimiz taahhütlerin başarılı olmasını sağlamamız gerekiyor.

31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde yapılan COP26'da varılan anlaşma kapsamında kömür kullanımının aşamalı olarak azaltılması, 2030'a kadar emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi taahhütler verildi.

Konferansta küresel sıcaklık artışının sanayi devrimi öncesine oranla 1,5 santigrat dereceyle sınırlandırılması üzerinde anlaşmaya varıldı. Fosil yakıt sübvansiyonlarının azaltılmasının istendiği anlaşmada ülkeler ayrıca iklimle mücadele çalışmalarını bildirmede daha fazla şeffaflık sözü verdi.

Anlaşmanın taslak metinlerinde yer alan "kömür enerjisini aşamalı olarak kaldırmayı hızlandırmaları" taahhüdü, özellikle Hindistan'ın itirazı sonrasında "aşamalı olarak azaltma" ile değiştirildi.

 

Independent Türkçe, AFP, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU